Olen menossa maaliskuussa Tampereelle Kirjakoriin kertomaan vuoden 2006 fantasiakirjallisuudesta, Suomessa ilmestyneestä. Minulla oli sopivasti käsissäni Vuoden kirjat 2006 ja ilmestyneet kirjat oli helppo siitä bongata. (kätevä kirja muuten, jos haluaa tietää, kuinka paljon Suomessa kirjoja vuosittain julkaistaan, ja mitä ne kirjat ovat)

Kun tuota luetteloa katselin läpi, niin huomasin, että aika paljon on ilmestynyt itse asiassa sarjojen jatkoja, tai itsenäisiä jatkoja. Ilkka Auerilta Lumen ja jään maan toinen osa Varjoissa vaeltaja, Cornelia Funken Musteloitsu, Walter Moersia

Kirja, joka minuun teki erityisen vaikutuksen, oli Anu Holopaisen Molemmin jaloin (terveisiä vaan Anulle). Okei, se pitäisi laittaa kategoriaan science fiction eikä fantasia (äh, lokerointia), mutta koska Anu tunnetaan fantasiakirjailijana, ja koska kotimaista alan kirjallisuutta ei nyt niin ylenpalttisesti ilmesty, aion käsitellä sen tuossa tilaisuudessa fantasiakirjallisuuden alla.

Molemmin jaloin oli Finlandia Junior –ehdokkaana, ja syystäkin. Se kertoo tulevaisuudesta, jossa seksuaalisuus on varattu vain lisääntymistarkoitukseen, ja ihmisten tunne-elämää loivennetaan muutenkin inhibiittorin avulla. Vallitsee rauha, mutta sillä on hintansa. Vuosittain valitaan tiukan seulonnan läpi ihmisiä iseiksi ja äideiksi, ja heidät eristetään laitokseen, jossa inhibiittori poistetaan. Mitä tapahtuu, kun hormonit alkavat jyllätä, rinnat kasvaa ja kehossa tapahtua muitakin muutoksia? Ja mitä ovat ihmiskunnan ulkopuolella elävät hylkiöt, joiden vuoksi nuoret käyvät ulkona vartijoiden saattelemana? Tämän tyyppisissä tarinoissa parasta on erilaisilla tulevaisuuskuvilla leikittely, entäpä jos -pohdiskelu. Vaikka maailma ei menisikään tähän suuntaan, on silti kiehtovaa pohtia, että entä jos kumminkin menisi.

Helsingin Sanomien arvostelussa kirjan yhteydessä keskusteltiin siitä, millainen suhde nuortenkirjoilla on nykyään seksiin: liian suorasukaista ja avointa. Kirjan lopetus ei ole perinteinen onnellinen, ”happily ever after”,  vaan raadollinen, julmakin. Itse olen kuullut 15-17-vuotiailta kehuja koskien tätä kirjaa, ainakin sen perusteella nuoret pystyvät kyllä käsittelemään aihetta. Tieteiskirjallisuus etäännyttämisensä avulla myös mielestäni sopii ikävien asioiden käsittelyyn, koska jos jokin asia ahdistaa, niin aina voi todeta, että tämähän on vain sepitettä (vaikka totta olisikin).

 Kirjasta kirjoitetun arvostelun voi käydä lukemassa vaikkapa täällä:
http://penjami.wordpress.com/2006/11/27/molemmin-jaloin/

 

Mitäpä ajatuksia muilla on vuoden 2006 fantasiakirjallisuustarjonnasta, jos siis puhutaan lasten- ja nuorten kirjallisuudesta? Mitä te suosittelisitte?