Siellä sun täällä on ohjeita, miten romaanikäsikirjoitus tarjotaan kustantajalle: Tulosta rivivälillä kaksi – vain yhdelle puolelle paperia – ja jätä kunnon marginaalit. Lähetä kustantajalle ja odota. Pidä itselläsi kopio, sillä pois lähettämääsi et välttämättä näe enää koskaan.

Vaan miten toimitaan kuvakirjan kanssa? Miten kuvat tulostetaan rivivälillä kaksi? Miten akvarellin ylipäänsä saa tulostettua? Saanko hienon taideteokseni takaisin? Mitä, jos minulla on pelkkä teksti, enkä osaa piirtää? Entä jos olen lahjakas kuvataiteilija, mutta juttu ei luista?

Yritän vastailla kokemukseni perusteella.

Tekstin muotoiluun pätee sama kuin romaanikäsikirjoituksenkin: Riviväli kaksi, vain yhdelle puolelle paperia, hyvät marginaalit. Yritä saada teksti mahdollisimman valmiiseen ja hiottuun kuntoon.

Älä toimita kustantajalle alkuperäisiä kuvia. Tässä vaiheessa värikopiot tai tulosteet kelpaavat aivan hyvin.

Kuvakirjaa tarjotessa toimii lähestymistapa kuin usein kilpailuissakin: Toteuta kansi ja muutama aukeama valmiiksi asti, niin että värit, taitto ja muu ovat niin hyvää jälkeä, kuin mihin kykenet. Loput kirjasta voi toistaiseksi toteuttaa mustavalkoisena luonnoksena. Noiden muutaman valmiin aukeaman perusteella kustantaja pystyy arvioimaan kuvittajan taidot, ja jos kokonaisuuskin toimii (ja kustannustoimittajaa miellyttää), niin voilá!

Kustantajaa voi lähestyä myös pelkän tekstin kanssa, jolloin, mikäli onni potkii, kustantaja etsii sille kuvittajan.

Jos taas haluaa päästä kuvittajaksi, ei kirjoittajaksi, kannattaa kustantamolle lähettää työnäytteitä, jonkin sorttinen portfolio. Paperilla, ei sähköisenä. Ja jälleen: pidä originaalit itselläsi.

Kustantajien kotisivuilta löytyy yhteystietoja, esimerkiksi tässä. Oho, no niin, siellä olikin melkein samat jutut, kuin mitkä edellä kirjoitin.

Olinko epäselvä? Kysykää ihmeessä lisää.

Advertisement