Kirjoita aiheesta ”Näitä hautajaisia en unohda”.

 

Kirjoita novelli.

 

Kirjoita rakkaudesta.

 

Kirjoita vaikeasta vanhemmuudesta.

 

Kirjoita kuolemasta.

 

Kirjoituskilpailuja on käynnissä koko ajan. Jukka Behmin voitti Vuosi Suomessa -romaanikilpailun. Ansu Kivekäs puolestaan voitti Kouvolan nuortendekkarikilpailun. Kilpailut raikastavat kirjallista kenttää. Parhaimmillaan ne tuovat kentälle uusia, pirteitä tekijöitä ja tuulettavat lajityyppien perinteitä.

 

Esimerkiksi Kouvolan nuortendekkarikilpailuun lähetettiin 52 käsikirjoitusta. Kirjoittajat joutuivat tosissaan pohtimaan, millainen 2000-luvun nuortendekkari on, ja miten vanhoja, kaavamaisia perinteitä voisi viedä eteenpäin. Raati luonnehti Ansu Kivekkään tekstiä paitsi omintakeiseksi dekkariksi, myös empaattiseksi tyttökirjaksi.

 

Minun ensimmäinen (julkaistu) käsikirjoitukseni meni läpi kirjoituskilpailun kautta. Osallistuin WSOY:n järjestämään Uusi uljas sankari -kilpailuun. Kilpailun voitti Johanna Venho teoksellaan Okulus ja yöihmiset. Tekstini Puhdas valkoinen nostettiin kuitenkin Södikan Bulevardi-sarjaan. Myöhemmin kuulinkin konkareilta, että uusien tekijöiden on helpompi päästä ”läpi” kirjoituskilpailujen kautta.

 

Viime vuonna osallistuin Kariston Tiina-kisaan niin kuin 170 muutakin kirjoittajaa. Niin kuulemma Vuosi Suomessa -kisan voittanut Jukka Behminkin. Olen niitä ihmisiä, joille deadline on elintärkeä. Tekstiä syntyy, kun joku ulkopuolinen antaa päivämäärän, johon mennessä tulee olla valmista. Oli kiinnostavaa pyöritellä tyttökirjagenreä ympäri. Mitä on tehty, mitä ei? Vaikkei voittoa tullutkaan, kirjoittaminen ei mennyt ”hukkaan” (ihan toisen kirjoituksen aihe olisikin, meneekö mikään kirjoittaminen hukkaan…). Kisaan lähettämäni teksti on seuraava julkaistava nuortenromaanini.

 

Mikä on Sinun suhteesi kirjoituskilpailuihin? Oletko kirjoittamassa parhaillaan tekstiä kirjoituskilpailuun? Minä olen, ehkäpä…