MITEN LASTENKIRJANI OVAT SYNTYNEET?
Luentosarja lasten- ja nuortenkirjallisuudesta
syksyllä 2008
Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutti juhlistaa 30-vuotista taivaltaan yleisöluentosarjalla Miten lastenkirjani ovat syntyneet?
Kymmenen luennon sarjassa keskitytään kahdenkymmenen lasten- ja nuortenkirjailijan tuotantoon. Eri vuosikymmenillä tuotantonsa aloittaneet kirjailijat kertovat luennoilla kirjojensa syntyprosesseista, riemusta saada käsiinsä oman kirjan ensimmäinen kappale ja uran onnen- ja kohtalonhetkistä.
Luentosarja toteutetaan samanlaisena maanantai-iltaisin Tampereella ja tiistai-iltaisin Helsingissä kello 1820. Luennot järjestetään yhteistyössä Tampereen yliopiston Suomen kirjallisuuden oppiaineen ja Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden oppiaineen kanssa.
”Olemme innoissamme, sillä olemme saaneet mukaan loistavan joukon kirjailijoita”, Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutin toiminnanjohtaja Kaisu Rättyä kertoo. ”Mukana olevat kirjailijat ovat kirjoittaneet niin helppolukuisia lastenromaaneita, seikkailukirjoja, fantasiaromaaneita kuin historiallisia tai realistisia nuortenkirjojakin. Toiset kirjailijat taitavat kuvakirjatekstien teon, toiset runokielen ja osa liikkuu toden ja fantasian rajamailla.”
”Järjestimme vastaavan luentosarjan viisi vuotta sitten, ja luennot olivat menestys. Toivotamme kaikki lastenkulttuurista kiinnostuneet tervetulleiksi mukaan.”
Luentosarjan toteuttamiseen on saatu avustusta Suomen Kulttuurirahastolta, Alfred Kordelinin säätiöltä ja Valtion kirjallisuustoimikunnalta. Luennoille on vapaa pääsy.
Luennot maanantai- ja tiistai-iltaisin kello 18.20:
Tampere Helsinki
ma 15.9. ti 23.9. Vuokko Niskanen ja Tomi Kontio
ma 22.9. ti 30.9. Kari Vaijärvi ja Raili Mikkanen
ma 29.9. ti 7.10. Anu Holopainen ja Sari Peltoniemi
ma 6.10. ti 14.10.Marja-Leena Lempinen ja Esko-Pekka Tiitinen
ma 13.10. ti 28.10.Marja-Leena Mikkola ja Leena Krohn
ma 27.10. ti 4.11. Kaija Pispa ja Tittamari Marttinen
ma 3.11. ti 11.11.Laila Kohonen ja Karo Hämäläinen
ma 10.11. ti 18.11 Taru & Tarmo Väyrynen ja Yvonne Hoffman
ma 17.11. ti 25.11.Tapani Bagge ja Mika Wickström
ma 24.11. ti 2.12. Riitta Jalonen ja Eppu Nuotio
Luentosalit:
Tampereen yliopiston kirjasto LINNA, Kalevantie 5, Tampere
Väinö Linna -sali (h. 104), -1. krs (Kalevantien sisäänkäynnistä tultaessa yhdet portaat alas).
Helsingin yliopisto, Porthania, Yliopistonkatu 3, Helsinki
Porthania, PIII (119), 1. krs.
3 kommenttia
Comments feed for this article
6 syyskuun, 2008 klo 8:51 pm
refanut
Me periferiassa kadehdimme ja kaipailemme tällaisia tilaisuuksia. Olisiko mitenkään mahdollista saada niitä verkkoon? Tekniikkaa kait on olemassa pilvin pimein. Hienoja ihmisiä kertomassa luovasta prosessista, omasta puurtamisestaan, ajatuksistaan. Kyllä kiitos, istuisimme koneen äärellä ympäri maata jakaen paikallaolon manselaisten ja stadilaisten kera.
7 syyskuun, 2008 klo 10:36 am
Terhi
Erittäin hyvä pointti!
Edellisen kerran, kun vastaava luentosarja järjestettiin (2003), luennoista koottiin kirja: Matka mielikuvitukseen. Lasten- ja nuortenkirjailijat kertovat teostensa taustoista. Toimittanut Päivi Heikkilä-Halttunen ; julkaisija: Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutti. Helsinki 2004 (kustantaja: Tammi).
Toivottavasti nämäkin puheenvuorot päätyvät kansien väliin! Kirja ei toki ole sama asia kuin verkkoluento, mutta halusin kuitenkin mainita tämän.
9 syyskuun, 2008 klo 9:20 am
Karo Hämäläinen
Saamani tiedon mukaan Tampereen yliopiston paikallisradio Radio Moreeni suunnittelee nauhoittavansa (Tampereella pidettävät) luennot ja lähettävänsä ne taajuuksillaan. Radio Moreenilla on myös nettiradio, joka käsittääkseni lähettää samaa ohjelmaa samaan aikaan kuin perinteinen linkkiradio.
Alustavan tiedon mukaan luennot olisi tarkoitus lähettää Moreenissa tiistaisin ja sunnuntaisin. Liekö sitten niin, että viikon luennoista ensimmäinen lähetettäisiin tiistaina ja jälkimmäinen sunnuntaina, vai niin, että molemmat luennot tulisivat sekä ti että su.
Ohjelmatiedot ja nettiradio löytyvät tuolta:
http://moreeni.uta.fi/