Hiljaiselo Grafomaniassa ei tarkoita sitä, että blogi olisi kuolla kupsahtanut. Muutoksia on kuitenkin luvassa. Osa blogin kirjoittajista vetäytyy keskittymään muihin töihin ja harrastuksiin, uusia tullee tilalle.

Viime aikoina olen miettinyt, missä kirjallisuuskeskustelua käydään netissä. Ymmärtääkseni mikään yleinen keskustelupalsta ei ole houkutellut suurin joukoin kirjailijoita ja muita kirjallisuusalan ammattilaisia puoleensa. Keskustelua käydään lähinnä blogeissa, mutta niissäkin kommentoiva porukka on melko vakiintunutta. Uudelle keskustelijalle kynnys ensimmäisen kommentin kirjoittamiseen on korkea. Itsekin luen moneja blogeja, ja monet kirjoitukset herättävät ajatuksia, mutta en silti saa kommentoitua.

Blogiin kirjoittaminen on monesti kuin pimeään huutaisi. Kommentteja tai vastauksia ei välttämättä tule lainkaan. Sentään blogin tilastoista voi katsella, että tiettävästi joku on käynyt lukemassa kirjoituksen. Suomen suosituimpiin blogeihin (jotka taitavat käsitellä muotia, ruuanlaittoa, parisuhteita tai käsitöitä) kommentteja tulee tulvimalla, ja blogin pitäjillä on täysi työ, mikäli he yrittävät vastata kaikille kommentoineille. Sellaista en toki toivoisi.

Voisin kuitenkin heittää ilmaan kysymyksen, olisiko blogin lukijoilla toiveita siitä, mistä aiheista me kirjoittajat kirjoittaisimme. Yleisenä aihepiirinä siis kuitenkin kirjallisuus ja kirjoittaminen.