Millainen on tavallinen työpäiväsi? Kysymykseen on oikeastaan hyvin vaikeata vastata niin, että se antaisi kattavan kuvan siitä, mitä kaikkea työpäivään voi kuulua. Tässä kuitenkin yritykseni kuvata sellaista tavallista työpäivää (vaikka juuri täsmälleen tällaista päivää minulla ei ehkä ole ollutkaan):

Klo 7 Herääminen ja aamupala

Klo 8-9 Sähköpostien lukemista ja niihin vastaamista, nettilehtien lukua

Klo 9-9.30 Katson läpi edellisenä päivänä kirjoittamani kirja-arvostelun ja editoin sitä tarpeen mukaan. Pyrin yleensä siihen, että nukun yön yli ennen kirja-arvion lähettämistä. Aamulla näkee taas uusin silmin, miltä eri sanamuodot näyttävät.

Klo 9.30-13 Teen suomennosta. Mikäli teen suomennoksen raakaversiota, jätän outoihin kohtiin kysymysmerkkejä, joihin palaan myöhemmin. Mikäli olen editointivaiheessa, aika kuluu lähinnä juuri näiden arkarruttavien kohtien selvittelemiseen.

Klo 13-15 Kaupassakäynti, ruuanlaitto ja syöminen

Klo 15-17.30 Kirjoitan omaa kirjaani. Monesti yritän saada tehtyä kerralla aina jonkin kokonaisuuden, joka voi siis olla pitkä dialogi, henkilön muisto tai jokin juonta eteenpäin kuljettava kohtaus. Kirjoitan kirjojani yleensä sieltä täältä, sillä kokonaishahmotelma on jo olemassa ja esimerkiksi kaikkien lukujen lyhyet sisältösuunnitelmat.

Klo 17.30-19 Ulkoilua

Klo 19-20.30 Kirjoitan vielä jonkin aikaa, mutta saatan eksyä myös yleisesti surffailemaan netissä. Yritän kuitenkin saada vielä jonkin pienen osion valmiiksi.

Työpäivät tietysti vaihtelevat aina tilanteen mukaan. Toisinaan tosiaan lomitan suomentamista ja omaa kirjoittamista, mutta useimmiten teen kyllä vain toista monta päivää putkeen. Yleensä työt vaihtelevat niin, että kun suomennos on kustannustoimittajalla kommentoitavana (tai kun ei ole suomennostyötä juuri sillä hetkellä), kirjoitan omaa kirjaani. Tai jos oman kässärin kanssa on tiukempi aikataulu, teen suomennosta silloin, kun oma kässäri on kustannustoimittajalla kommenttikierroksella.