Terhi Rannelan mainio Kirjoita nuorille on ilmestynyt!

Sain sievän pienen  ja keväänvihreän kirjan postissa eilen enkä tietenkään malttanut mieltäni, vaan iltapäivän ja illan kuluessa ahmaisin kannesta kanteen. Luin jopa listat, listoissa aina jotain syntisen koukuttavaa.

Terhin kirja on valtavan inspiroivaa luettavaa, vaikka se onkin tarkoitettu heille, jotka vasta suunnittelevat nuortenkirjan kirjoittamista. Oli mielenkiintoista lukea, mitä kirjoittamisesta ajattelevat Kirsti Kuronen, Esko-Pekka Tiitinen, Salla Simukka, Mila Teräs, Markku Karpio tai Marja-Leena Tiainen tai ne lukuisat muut kollegat, joita Terhi on kirjaansa haastatellut. Monet heistä keskustelevat tässäkin blogissa, mutta oli hauska tavata myös painetun kirjan sivuilla.

Aihe, romaanihenkilö, kieli, tabut, sukupuoli, ajankohtaisuus – 140-sivuisessa kirjassa käsitellään iso kirjo teemoja, napakasti ja teoretisoimatta.  Jokaisen osion viimeisenä on tehtäviä.

Antoisa ja hauska on myös luku, jossa nuoret lukijat saavat kertoa, millainen on hyvä nuortenkirja ja millainen huono.  Juha, 15-v, kertoo, mitä hyvässä nuortenkirjassa pitää olla: ”Käsitellään kiinnostavia asioita, kuten urheilua ja mopoilua.”

Tekijä ei pahastune, jos tähän loppuun lainaan Terhin laatiman nuortenkirjailijan huoneentaulun – siis lukijoiden ohjeiden mukaan laaditun: 1) Kirjoita nuoresta päähenkilöstä. 2) Tylsyys on rikos! 3) Ilmiselvä lapsellisuus eli lukijoiden aliarvioiminen on rikos! 4) Vetoa tunteisiin, mutta älä laskelmoi. 5) Käsittele kiinnostavia, ajankohtaisia ongelmia. 6) Keskity vetävään juoneen. 7) Varaa takataskuusi yllätyksiä. 8) Herkuttele kielellä. 9) Älä yksinkertaista asioita. 10) Anna ajateltavaa.

Mitä mieltä olet?

Tässä linkki BTJ:n sivuille:  http://www.btj.fi/?file=729

Advertisement