Kirjavinkkarit (vinkkarit.vuodatus.net) kerää listaa 500 lasten- ja nuortenkirjasta, jotka pitää elämässään lukea. Ehdotuksia saa tehdä 5 kirjan erissä kukin.
Tähänhän piti tietysti osallistua. Listat ovat intohimoni hämärä kohde. 500 kirjaa olisikin kohtuullisen yksinkertaista luetella, mutta 5! Kotimaisia vai ulkomaisia? Uusia vai klassikoita? Tämä oli niin vaikeaa, että heräsin yöllä asiaa pohtimaan, minkä jälkeen päätin, että nyt on omat ehdokkaat laitettava esille, jos aion nukkua yöni levollisesti.
Oletteko jo osallistuneet? Mitä kirjoja haluaisitte listalle? Paljastan, että oman listani ykkösenä olivat Grimmin sadut, sen jälkeen kirjailijoista F.H. Burnett, Anni Swan, Marjatta Kureniemi ja Astrid Lindgren. Listani on selkeästi klassikkolista, mutta olisi tehnyt kyllä mieli kirjoittaa myös nykykirjallisuuslista.
12 kommenttia
Comments feed for this article
2 toukokuun, 2010 klo 3:05 pm
Sari
Mahdotontahan on tehdä viiden kirjan suosikkilistaa, ja ehkä juuri siksi niin kiehtovaa. No, ainakin pitäisi saada päivittää listansa silloin tällöin.
Ensimmäiselle listalle tulisivat ne kirjat, joitten kanssa on elänyt. Siinä olisi siis Lindgreniä, Janssonia, Parkkista, Lewisia ja sen sellaista. Kun ajattelen vähän uudempia l- ja n-kirjoja, niin ekana tulevat aina mieleen Hannu Hirvosen Karvat ja kaikki sekä Tuula Kallioniemen Kulkuripoika ja tuulen tyttö. Ehkä siksi(kin), että ne ovat jääneet niin ällistyttävän vähälle huomiolle, että niitä on saanut pitää vähän niin kuin ominaan. My precious…
Tuossa tuli nyt jo vähän yli viisi kirjaa, mutta yhdestäkään en luovu.
2 toukokuun, 2010 klo 6:17 pm
Salla
En suostu tekemään tätä listaa. En ainakaan vielä. Nimiä voin kuitenkin heitellä, jotta kukin voi tuskailla tykönään ”Ai niin, tuokin ja tuo!”
Jo mainittujen lisäksi ulkomaisista tekijöistä A. A. Milne, Roald Dahl, Goscinny & Sempé (Nikke-kirjat), Eduard Uspenski, Philip Pullman, Douglas Adams, Elsa Beskow, Erich Kästner, Jean Webster (Setä Pitkäsääri ja etenkin Paras vihollinen), Lloyd Alexander (Prydainin kronikka), Susan Cooper (Pimeä nousee -sarja), L. M. Montgomery, Ulf Nilsson…
Kotimaisista Nopolat, Timo Parvela, Mauri Kunnas, Aapeli, Seita Parkkola (näitä löytyisi vain kokoajan lisää ja lisää ja lisää).
Vaikeaa tällaisissa listoissa on sekin, ettei tiedä, pitäisikö listata lasten- ja nuortenkirjallisuuden yleissivistykseen kuuluvia teoksia vai omia, henkilökohtaisia ja jollain lailla tärkeitä suosikkeja (kategoriat voivat toki hyvinkin kohdata).
2 toukokuun, 2010 klo 6:18 pm
Salla
Yksi tuollainen erittäin henkilökohtainen suosikkini on Lea Pennasen Kettusaari. Kaunis kirja suvaitsevaisuudesta.
3 toukokuun, 2010 klo 8:42 am
anuh
Apua, tämmöinen listahan on ihan mahdoton! 😮 Noin päälaelta heitettynä mun lista olis aika nopeasti täynnä (Peppi Pitkätossut, Veljeni Leijonamieli, Muumipappa ja meri yms.) mutta kun vähänkin pysähtyy miettimään, tulee suoranainen tulva-aalto.
Pelkästään Bjarne Reuterin tuotannosta saisin samantien viisi kirjaa kasaan. Muutenkin ehkä päätyisin huumoripainotteiseen listaan, koska mitään taitoa ihminen ei elämässä enemmän tarvitse kuin nauramisen taidon.
3 toukokuun, 2010 klo 9:55 am
Mimmu
Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutissa oli muutamia vuosia sitten Kummikirjakampanja. Päätin alkaa kummiksi, mutta oli vaikea valita kummikirjaa. Pähkäilin seuraavien kolmen kirjan kohdalla niin kauan, että kampanja ehti mennä ohitse.
Laura Susiluoto: Jänkä-Jaanan taika
Erich Kästner: Lisen ja Lotten salaisuus
Anni Swan: Tottisalmen perillinen (jolla oli jo kummina Kalle Päätalo)
Olisin lopulta valinnut Jänkä-Jaanan.
Viisi kirjaa ei ole helpompi vaan vaikeampi valinta. Bjarne Reuter tulisi kyllä minullakin mukaan. Ja Anni Swanin Me kolme. Ja Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen satupuu. Ja Sari Peltoniemen Hirvi. Ja Tove Janssonin Kuinkas sitten kävikään. Ja tietenkin Peppi Pitkätossu. Tässä pähkäilyssä menee siis vielä kauemmin kuin kummijutussa.
3 toukokuun, 2010 klo 10:40 am
Tuula
Oih!
Emmää nyt mitään listaa tähän hätään, kun etsin lippuja ja lappuja arvatkaa miksi. Juu…vero…äää…
Kiitos Sari, että mainitsit. Mä haluaisin mainita teidät (meidät) kaikki, koska EHDOTTOMASTI kotimaiset tämän hetken lasten-ja nuortenkirjailijat ovat niiiiin hyviä. Klassikot on oma lukunsa, haluan uskoa, että ne luetaan muutenkin. (naiivia luuloa?).
MUTTA PITI SIKSI VAIN KOMMENTOIDA (kun en naamakirjassa vieläKÄÄN ole, että ONNNNNNNNNNNNNNNNEA TERHI Tampereen kaupungin palkinnosta. Oikein paljon onnea!!!!!!
T
3 toukokuun, 2010 klo 12:13 pm
anuh
Ohoo, onnea Terhille! 😀
3 toukokuun, 2010 klo 2:55 pm
Anneli
Niinpä tosiaan, mikset Terhi laittanut kunnon postausta asiasta! Vaadimme! Millaista Raatihuoneella oli? Niin ja onnittelut!
3 toukokuun, 2010 klo 3:14 pm
Terhi
Mie postaan, jahka ehdin. 🙂
5 toukokuun, 2010 klo 8:17 pm
Usvazine
Asko Martinheimon Isojalkainen poika
William Golding, Kärpästen herra (lasketaanko aikuisten kirjaksi? Nuorena sitä kumminkin luettiin)
J.R.R. Tolkien: Hobitti
Ursula L. Le Guin Maameren velho
S.E. Hinton: Me kolme ja jengi
Voi kyllä olla ajan kultaamia muistoja näistä osa…
9 toukokuun, 2010 klo 1:11 pm
Nimetön
Tässä minun listani, joka löytyy myös Antitädin blogista:
Astrid Lindgren: Veljeni Leijonamieli
– Puhutteleva ja jännittävä. Ainutlaatuisesti käsitelty kuoleman mysteeriä.
Tove Jansson: Näkymätön lapsi
– Monta viisasta kertomusta elämän kipukohdista.
C. S. Lewis: Narnian tarinat
– Jaksaa loputtomiin kiehtoa.
Kirsi Kunnas: Tiitiäisen satupuu
– Nerokasta ja tehokasta riimittelyä, kutkuttavaa sanankäyttöä.
Tuula Kallioniemi: Suoraa toimintaa, Tossavaiset
– Hulvattoman lämpimällä huumorilla höystettyä realistista kerrontaa, johon kenen tahansa on helppo samastua.
Bonukset:
Aku Ankka (Barks ja Don Rosa)
Roald Dahl: Iso kiltti jätti
Sari Peltoniemi: Ainakin tuhat laivaa
Mimmu Tihinen: Sokerista, kukkasista
Salla Simukka: Kun enkelit katsovat muualle
Tuija Lehtinen: Traktori
L. M. Montgomery: Pieni runotyttö
Ja Terhille halirutistuksia!
9 toukokuun, 2010 klo 1:12 pm
kirsti
Siis minä.