Kanto/Rannela raportoi. Täällä Kanto.
Viime viikolla edettiin siis editoiden vanhaa. Emme edes yrittäneet kirjoittaa uutta. Tarinaa on kerrottu noin puoleenväliin, ehkä jopa vähän yli.
Viikon kohokohta oli, kun nenä täristen annoimme liuskat luottolukijan katsottaviksi ja hän jopa tykkäsi! Sekä kiinnitti huomiota juuri niihin asioihin, joita itsekin olemme aikoneet seuraavalla kirjoituskierroksella syventää ja parantaa. Ulkopuolisen lukijan kommentti antoi suurta iloa ja rauhaa: jee, olemme oikealla tiellä.
Tästä pääsenkin aasinsiltaa kopsutellen yleisökysymykseen: onko teillä luottolukijaa? Näytättekö keskeneräistä tekstiä kenellekään? Ja jos näytätte, onko se kustannustoimittaja, perheenjäsen, kirjoittava ystävä vai joku muu? Mitä tästä keskeneräisen vilauttamisesta saa? Vai onko se suorastaan vahingollista?
Minun tapani on jossain ykkösversion vaiheessa näyttää tekstiä luotettavalle lukijalle, joka on kirjoittava ystävä tai joskus jopa kustannustoimittaja. Haen sillä varmistusta omalle peukalotuntumalleni. Varsinkin kun kirjoitan pitempää tarinaa, on parempi saada kuulla olevansa väärillä jäljillä jo sivulla 80 kuin sivulla 324.
Se kohta, jolloin kaipaan ulkopuolisen kirkasta silmäparia, on usein siinä sivujen 70 – 90 paikkeilla. Jostain syystä.
Liian varhain ei kannata näyttää. Lähes valmista ei liioin kannata vilauttaa, samoin tein tekee loppuun asti.
Minulle ei ole vielä käynyt niin, että lukija sanoisi ”ihan roskaa”. Mutta mitäpä jos joku joskus niin sanoisi? Menisin luultavasti aivan lukkoon. Siinä mielessä keskeneräisen näyttäminen on riskaabelia.
En ole tullut kysyneeksi Terhin menettelytapoja. En edes tiedä, onko hänellä tapana antaa puolivalmista nähtäväksi. Eipä hän kyllä ajatusta vastustanutkaan.
Ensi perjantaina meillä on taas treffit – toivottavasti kahvilaan mahtuu! Siihen asti aiomme kirjoittaa uutta ja pidättäytyä editoinnista, jottemme aiheuta versioihin sotkua. Kanto-sektorilla ei ole juuri edistystä tapahtunut, vain muutama liuska, mutta onhan tässä vielä iltaa.
Ensi perjantaina nanowrimo osaltamme päättyy. Tekstiä tuskin olemme valmiiksi asti saaneet, mutta toivottavasti loppu häämöttää.