Terhin ja minun yhteiskirjan ensimmäinen versio on valmis. Se tuntuu hämmästyttävältä.

Ryhdyimme hommaan puoliksi leikinpäiten, puoliksi, koska ajatus yhdessä kirjoittamisesta viehätti. Kävi myös vähän kateeksi M. Kuusta! Meitä yhdistää marraskuun inho. Ajattelimme, että Nanowrimo auttaisi sietämään tuon inhan kuukauden. Niin kuin auttoikin.

Tunsimme toisemme ennestään ja ehkä meillä oli peukkutuntuma, että voisimme tulla toimeen keskenämme ja pystyä yhteistyöhön. Olemme molemmat toimittajia, mikä varmaan teki asiasta yksinkertaisemman: suhtaudumme versiointiin ja palautteeseen lunkisti ja itsestäänselvästi emmekä ota kommentteja henkilökohtaisina loukkauksina. Yhdessä vaiheessa päätimme, että kumpikin saa vapaasti editoida toisen tekstiä. Niin olemme myös tehneet, käsittääkseni ilman traumoja.

Yhdessä kirjoittaminen oli mukavaa. Se oli myös erilaista kuin yksin kirjoittaminen ja siten tervetullutta vaihtelua.

Yhdessä keksiminen vasta hauskaa olikin. Meillä oli noin kerran kuussa kirjailijatreffit samassa tietyssä Lumo-kahvilassa (nomen est omen). Tapaamisia oikein odotin. Ne olivat lumottuja juhlahetkiä. Sai puhua kirjoittamisesta, kustantamokuulumisista ja tehdystä tekstistä. Tunnelmaa kohottivat kahvilan ihanat leivonnaiset ja kahvi – tärkeitä nekin. Keskustelimme paljon henkilöistä, juonesta, rakenteesta ja erilaisista tekstityyleistä, joita käsikirjoituksessamme on. Yritimme sovittaa yhteen mielikuviamme henkilöistä ja tapahtumapaikoista.

Oli jännittävää lähettää oma tekstinsä Terhille, ja kun puolestani sain Terhiltä tekstiä, oli kuin olisin joulupaketin saanut. Yhdessä oli kevyempää kirjoittaa kuin yksin. Tekstiä syntyi hämmästyttävän nopeasti, kun toinen teki puolet työstä.

Emme kirjoita samanlaista tekstiä, ja ensimmäisessä versiossa saumat näkyvät. Myös henkilöt heijaavat jonkin verran. Teksti on nyt hyllyllä jäähtymässä, mutta seuraavalla kierroksella tarkoitus on hioa teksti yhtenäiseksi, korjailla henkilökuvia ja jarruttaa liian nopeasti laukkaavaa juonta. Ehkä myös osa dialogia kääntyy eeppiseksi kerronnaksi.

Mutta johtopäätös: kiitos Terhi, kanssasi olisi itse asiassa kiva yhteiskirjoittaa toisenkin kerran.

Anneli

*****

Terhi jatkaa:

Kiitos samoin, Anneli! Tunne on erittäin molemminpuolinen.

Toista tarinaahan nimittäin emme ole suunnitelleet lainkaan, emme todellakaan ole esimerkiksi keskustelleet sen rakenteesta tai henkilöhahmoista, ehei… Emme ainakaan ole antaneet uusien pulppuavien ideoiden häiritä kirjoittamistamme.

Päivä kerrallaan, sivu kerrallaan, kertomus kerrallaan. Meidän pitää muuten sopia uudet Lumo-treffit, kunhan tässä ehditään.

Itsekin olen ihmeissäni siitä, että lokakuussa (!) aloittamamme romaani on näin hyvässä vaiheessa. Harvoin ensimmäinen versio on kohdallani näin hiottu, ei todellakaan valmis, mutta lupaava paketti kaiken kaikkiaan. Käsikirjoitus elää aivan erilaista elämää, kun sitä tarkastelee kaksi silmäparia.

Käsikirjoitus lepää tällä hetkellä. Viimeisin kirjoitusvaihe oli niin intensiivinen, että hahmoillemme tekee hyvää saada meihin etäisyyttä. Tässä vaiheessa tarina on vielä hyvin toiminnallinen ja seikkailullinen, seuraavassa versiossa alamme syventää hahmojen motiiveja (ja tässä vaiheessa me myös kirjoitamme omia romaanejamme…).

Kirjoittaminen on ollut ihan älyttömän hauskaa! Olen monesti nauranut ääneen lukiessani Annelin tekstiä ja kirjoittaessani itse. Tarinamme on humoristinen, mutta paikka paikoin myös hyvin traaginen. Tammikuun alussa kirjoittamiani kohtauksia voi kuvailla kuvottaviksi. Henkilöhahmomme ovat tulleet hyvin läheisiksi, ja olen nauttinut heidän seurastaan.

Kirjoittajana Anneli on hyvin aikaansaava, tehokas, eeppinen, kuvaileva ja rönsyilevä (ja poskettoman hauska!). Minä taas olen hitaampi, dialogipainotteinen, päälauseisiin uskova ja pohtimisaikaa kaipaava. Välillä on haastavaa saada tyylit synkkaamaan, mutta uskon, että vihonviimeisessä versiossa olemme onnistuneet saamaan saumat piiloon. Se auttaa, että kummallakin on oma päähenkilö.

Tässä kuulumisia tällä kertaa. Jatketaan sitten taas, kun kirjoittamisessa tapahtuu seuraava käänne.