KIRJASTOHISTORIAA AURASSA

– KIRJAVINKKARIN 200. PAIKKAKUNTA!

Kirjavinkkari Marja-Leena Mäkelä ja kirjailija Terhi Rannela vierailevat Auran ja Tarvasjoen kirjaston vieraina 5.-7.4.11.


Taiteen keskustoimikunta on myöntänyt työparille apurahan monikultuuristen työpajojen pitämiseksi yläkouluissa. Työpajoissa oppilaat kuulevat kirjavinkkausta erilaisia kulttuureja edustavien nuorten elämästä ja pääsevät Intiaan, Amsterdamiin ja Jäämerelle Terhi Rannelan kirjojen ja matkakuvien avulla. Työpajoissa oppilaat myös saavat osallistua ja tehdä itse – mitä, se selviää työpajassa.

Rannelan ja Mäkelän monikulttuuriskirjallinen kiertue Varsinais-Suomeen on osa suomalaista kirjastohistoriaa ja lasten- ja nuortenkirjastotyötä. Aura on tasan 200. paikkakunta, jossa kirjavinkkauksen kantaäidiksi kutsuttu Marja-Leena Mäkelä on tehnyt kirjavinkkausta.

Kirjavinkkaus on lukemaanhoukutusmenetelmä, joka alun perin on tuotu Ruotsista suomenruotsalaisiin kirjastoihin, mm. Pietarsaareen, josta Mäkelä puolestaan vuonna 1989 nappasi idean osaksi lastenkirjastotyötä Seinäjoella. Vähitellen tieto tästä oivasta lasten lukemisen innostamiseksi tehdystä työstä levisi kirjastoihin, Mäkelä sai opastaa kollegoita kirjavinkkareiksi, kirjoittaa aiheesta Kirjavinkkarikirjan (3.p. BTJ-Kirjastopalvelu 2003) ja nyt runsas 20 vuotta myöhemmin kirjavinkkaus on monissa kirjastoissa luonteva osa arkipäivää.

Kirjavinkkaus on tärkeää tulevaisuustyötä, kuten kaikki lasten ja kirjan eteen tehty työ on. Perusteluja tälle työlle on lukemattomia, joista ensimmäisenä voi sanoa oman äidinkielemme säilyttämisen. Työpari Mäkelä-Rannela ovat nyt jo kolmatta kertaa yhdessä liikkeellä lukemaan innostajina ja tämä kiertue jatkuu taas syksyllä.

Kirjastonhoitaja Marja-Leena Mäkelä on saanut lastenkulttuurin valtionpalkinnon 2000, mutta ei ole jäänyt lepäämään palkinnon valokehiin. Viime vuosina hän on kehittänyt kaverikirjavinkkausta ja kouluttanut lukuisia kaverikirjavinkkareita. Se työ jatkuu ympäri Suomea. Onhan päivänselvää että omanikäisen tai vähän vanhemman nuoren suositus painaa paljon enemmän kuin ikivanhan kirjastolaisen.

Kirjailija Terhi Rannela on kirjoittanut useita nuortenromaaneja, muun muassa reissaamiseen ja vieraisiin kulttuureihin tutustumaan usuttavan Kerttu & Mira -trilogian. Seuraavaksi hän matkustaa Pekingiin.