KIRJASTOHISTORIAA AURASSA
– KIRJAVINKKARIN 200. PAIKKAKUNTA!
Kirjavinkkari Marja-Leena Mäkelä ja kirjailija Terhi Rannela vierailevat Auran ja Tarvasjoen kirjaston vieraina 5.-7.4.11.
Taiteen keskustoimikunta on myöntänyt työparille apurahan monikultuuristen työpajojen pitämiseksi yläkouluissa. Työpajoissa oppilaat kuulevat kirjavinkkausta erilaisia kulttuureja edustavien nuorten elämästä ja pääsevät Intiaan, Amsterdamiin ja Jäämerelle Terhi Rannelan kirjojen ja matkakuvien avulla. Työpajoissa oppilaat myös saavat osallistua ja tehdä itse – mitä, se selviää työpajassa.
Rannelan ja Mäkelän monikulttuuriskirjallinen kiertue Varsinais-Suomeen on osa suomalaista kirjastohistoriaa ja lasten- ja nuortenkirjastotyötä. Aura on tasan 200. paikkakunta, jossa kirjavinkkauksen kantaäidiksi kutsuttu Marja-Leena Mäkelä on tehnyt kirjavinkkausta.
Kirjavinkkaus on lukemaanhoukutusmenetelmä, joka alun perin on tuotu Ruotsista suomenruotsalaisiin kirjastoihin, mm. Pietarsaareen, josta Mäkelä puolestaan vuonna 1989 nappasi idean osaksi lastenkirjastotyötä Seinäjoella. Vähitellen tieto tästä oivasta lasten lukemisen innostamiseksi tehdystä työstä levisi kirjastoihin, Mäkelä sai opastaa kollegoita kirjavinkkareiksi, kirjoittaa aiheesta Kirjavinkkarikirjan (3.p. BTJ-Kirjastopalvelu 2003) ja nyt runsas 20 vuotta myöhemmin kirjavinkkaus on monissa kirjastoissa luonteva osa arkipäivää.
Kirjavinkkaus on tärkeää tulevaisuustyötä, kuten kaikki lasten ja kirjan eteen tehty työ on. Perusteluja tälle työlle on lukemattomia, joista ensimmäisenä voi sanoa oman äidinkielemme säilyttämisen. Työpari Mäkelä-Rannela ovat nyt jo kolmatta kertaa yhdessä liikkeellä lukemaan innostajina ja tämä kiertue jatkuu taas syksyllä.
Kirjastonhoitaja Marja-Leena Mäkelä on saanut lastenkulttuurin valtionpalkinnon 2000, mutta ei ole jäänyt lepäämään palkinnon valokehiin. Viime vuosina hän on kehittänyt kaverikirjavinkkausta ja kouluttanut lukuisia kaverikirjavinkkareita. Se työ jatkuu ympäri Suomea. Onhan päivänselvää että omanikäisen tai vähän vanhemman nuoren suositus painaa paljon enemmän kuin ikivanhan kirjastolaisen.
Kirjailija Terhi Rannela on kirjoittanut useita nuortenromaaneja, muun muassa reissaamiseen ja vieraisiin kulttuureihin tutustumaan usuttavan Kerttu & Mira -trilogian. Seuraavaksi hän matkustaa Pekingiin.
9 kommenttia
Comments feed for this article
31 maaliskuun, 2011 klo 10:07 am
kirsti k
Mahtavaa! Nostan pipoa.
Wikipedian mukaan Suomessa on 336 kuntaa, tätä menoa vinkkarivelho Marlee ehtii kiertää ne kaikki.
31 maaliskuun, 2011 klo 11:03 am
Anneli
Marleelle lämpimät terveiset ja onnitteluhalaukset! Toimitatko Terhi perille? On se vaan mahtava nainen.
31 maaliskuun, 2011 klo 12:34 pm
Vera A.
Hieno homma! Olen ylypiä reissaavasta äiteestä ja tosi iloinen, että on saanut kaveriksi kirjallista ilosanomaa levittämään lahjakkaan ja symppiksen kirjailijan! Hatunnosto kummallekin!
31 maaliskuun, 2011 klo 2:29 pm
Terhi
Kiitos, ihanaiset! Marlee on muuten seuraavan romaanihenkilöni virallinen mumma.
Vien terveiset ja Marlee toivottavasti lukee ne täältäkin. Kuntaliitokset muuten nielevät hyviä paikkakuntia, joilla lukumäärää voisi entisestään kasvattaa! 😉
31 maaliskuun, 2011 klo 3:30 pm
Marja-leena Mäkelä
Kiitos kaikille kiitoksista ja varsinkin Terhille, joka näitä tietoja on laittanut kaikille luettavaksi.
Gretan ja Rekon mumma
8 huhtikuun, 2011 klo 9:06 am
Terhi
Mistä tietää, että keikka menee hyvin?
Siitä, kun kasiluokkalainen poika tulee tunnin jälkeen kysymään:
”Mikä se runokirja (!) oli, josta luit sen runon?”
Hyvä Marlee! Kiertueen eka puolikas onnistui hyvin, ja tapasimme Aurassa ja Tarvasjoella mukavia seiska- ja kasiluokkalaisia. Syksyllä jatketaan.
8 huhtikuun, 2011 klo 9:54 am
anuh
Jei, onnittelut hyvästä kiertueesta! 😀 Menköön toinen puolikas yhtä hienosti!
10 lokakuun, 2011 klo 10:42 am
Kirjan päivän 7.10.2011 kirjavinkkaus « Munkkiniemen yhteiskoulun koulukirjasto
[…] https://grafomania.wordpress.com […]
13 lokakuun, 2011 klo 5:48 pm
kirsti k
Kauniisti vinkattu, kiitos!