Olen kirjoittanut nuortenromaanieni lisäksi lyhytproosaa nuorille, sanomalehdissä ilmestyneen lasten joulujatkokertomuksen, vitsikirjoja ja tällä hetkellä olen mukana tekemässä televisiosarjaa. Ei siis missään tapauksessa voi väittää, ettenkö olisi kirjoittajana kokeillut siipiäni erilaisten tekstien parissa.
Nuortenromaanini muistuttavat kuitenkin tietyssä mielessä toisiaan. Niissä on toki hyvin erilaisia kerrontaratkaisuja ja rakenteita (ks. aiempi postaus), mutta ne ovat kaikki realistisia, nykyaikaan sijoittuvia, melko lailla henkilövetoisia nuortenromaaneja. Niissä on arkielämää, pohdintaa, usein jonkin verran rakkauttakin. Ne eivät ole kovin juonivetoisia, vaikka lukija haluaisikin tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Tunnelmat ja tilanteet ovat keskeisemmässä roolissa kuin toiminta. Niistä voi halutessaan tehdä tuotantoni niputtavia toteamuksia, jotka alkavat sanoilla ”Salla Simukan nuortenromaaneissa…” Voisi ajatella, että olen näissä kirjoissa löytänyt tyylini ja ääneni.
Siksi onkin jännittävää ja jossain määrin pelottavaa kirjoittaa tällä hetkellä kirjaa, joka poikkeaa aiemmasta tuotannostani. Työn alla oleva kirjakin on nuortenromaani, mutta ei realistinen. Siinä on scifi-elementtejä tai ehkä se on lähinnä spefiä (=spekulatiivista fiktiota). Lisäksi se on huomattavasti juonivetoisempi kuin mikään aiempi teokseni. Olen sitä kirjoittaessani tuntenut olevani poissa mukavuusalueeltani, mutta samalla itselleni uusi maasto on saanut minut yrittämään uudenlaisia askeleita, kannustanut katsomaan uusin silmin.
Mikä minua sitten pelottaa? Tietenkin ensisijaisesti se, osaanko ja olenko tarpeeksi hyvä. Tuttua kirjoitustapaa on helppo hioa paremmaksi, mutta uuden kanssa on varsinkin aluksi melkoista räpiköimistä. Sekin pelottaa, miten kirja aikanaan otetaan vastaan. Innostuvatko lukijat vai pettyvätkö he, kun ovat odottaneet minun kirjaltani jotain muuta?
Olen kirjoitusprosessin aikana joutunut myös muistuttamaan itseäni siitä, ettei omia vahvuuksia kannata unohtaa nurkkaan pölyttymään, vaikka kirjoittaisikin uudenlaista tekstiä. Omat vahvimmat alueet kannattaa valjastaa uuden tekstin käyttöön, tehdä omannäköistä proosaa, vaikka se poikkeaisikin aiemmasta. Juonivetoisuus ei tarkoita syvien henkilöhahmojen hylkäämistä. Toiminta ei tarkoita sitä, ettei pohdinnalle olisi sijaa.
Miten te muut olette kokeneet uudistumisen haasteen? Tiedän, että monet teistä ovat kirjoittaneet hyvin monenlaisia kirjoja. Entä miten suhtaudutte lukijana siihen, että kirjailija kirjoittaa jotain aiemmasta tuotannostaan poikkeavaa?
5 kommenttia
Comments feed for this article
19 toukokuun, 2011 klo 9:19 am
Laura
Jälleen tosi kiinnostava kirjoitus, Salla. Kiitos!
Mietin talvella lukiessani vielä julkaisematonta kirjoittamisen tutkimusta, onko oman tyylin ja äänen löytäminen ja siinä löydetyssä pysyminen vain hyvä juttu. Tutkijan mielestä ei välttämättä ollut, ja jäinkin pohtimaan, miksi itse olin pitänyt oman äänen ja tunnistettavan, taatun tekstin saavuttamista pelkästään tavoiteltavana asiana.
Minulla kävi samoin kuin sinulla, Salla: kirjoitin talvella itselleni uudella maaperällä ja pähkäilin myös hyvä–huono-kysymyksiä, lukijoiden pettämistä jne. mutta nautin myös siitä, että tein jotakin ihan muuta kuin ikinä aiemmin. Nyt taas teen tutumpaa kauraa, ja voi että, tämä vasta tuntuukin ihanalta. Teksti sujuu, eikä tarvitse koko ajan epäillä ja hyppiä jäälautalta toiselle. Onkin aika hienoa, että on vapaus kirjoittaa tai ainakin kokeilla sekä uutta ja erilaista että vanhaa ja hyväksi havaittua. Ja ehkä hyvää on sekin, että välillä kokeilee jotakin muuta, uutta. Se, tuleeko kaikista tekstistä lempilapsia, onkin sitten toinen asia.
19 toukokuun, 2011 klo 9:56 am
Salla
Laura, mukava kuulla, että postaus herättää ajatuksia!
Arvelinkin, että tämä on aihe, josta monilla on omakohtaisia kokemuksia. Tuttu tunne on myös tuo nauttiminen, sillä sitähän uuden kirjoittamiseen liittyy paljon pelon vastapainona. Ei kai sitä muuten uudentyyppistä kirjoittaisikaan?
Voin uskoa, että tutummalle maaperälle palaaminen tuntuu siltä kuin tulisi kotiin. Sitä odotellessani sidon vaelluskenkien nauhat tiukemmalle ja jatkan uuden maaston valloitusta.
20 toukokuun, 2011 klo 11:06 am
kirsti k
Tahtoisin kirjoittaa paljon ja erilaista. Se on kiinnostavaa ja pitää pään käynnissä. En pidä ongelmana sitä, että kirjailija innostuu monista eri tyyleistä ja lajeista. Ne eivät ole toisiltaan pois vaan ruokkivat toinen toistaan. Eikä huolta: kyllä se kirjailjan persoonallinen ääni kuuluu aina.
Uudentyyppiset tekstit eivät ole minulle tietoisia kokeiluja, vaan enemmänkin alitajunnan tekemiä valintoja, joita tahdon noudattaa. Kirjoittamistani taitavat ohjata enemmän tarina ja henkilöt kuin minä itse. Koen usein olevani sihteeri.
Aiemmin proosaa julkaisseena ensimmäinen runokirjani tuntui värisyttävältä, mutta luonnolliselta ja välttämättömältä, koska olen aina tuntenut olevani omimmillani runoissa. Entä lukija? Varmasti pettyy. Ainakin itse olisin saanut sätkyn, jos Anni Polvan tyttökirjoissa olisi yhtäkkiä seikkailtu avaruudessa. Kuinka paljon lukijaa pitää ajatella? En tiedä. Kun kuitenkin oman mielenvakauden säilyttämiseksi on pakko kirjoittaa niin kuin alitajunta käskee.
Joskus uudistuminen voi olla kivikkoista, varsinkin jos kustantamosta tulee viestiä siitä, että tyyli olisi hyvä säilyttää, koska lukijat odottavat samaa vanhaa, tuttua. Kirjoitin kuusi osaa humoristista Vili Voipio -sarjaa, minkä jälkeen oli hieman hankalaa saada kustantaja innnostumaan toisenlaisesta tekstistä. Mutta ei minulla ollut vaihtoehtoja, kirjoitan mitä kulloinkin on kirjoitettava. Julkaistaan sitä, tai ei.
Kukkikaa kielot ja kurjenpolvet, leskenlehdet ja lemmikit!
20 toukokuun, 2011 klo 11:42 am
Mila
Kuten Kirsti, kirjoitan niitä tarinoita ja lajeja, jotka minua kulloinkin vetävät puoleensa. En ajattele, että pitääpä nyt koettaa vaikka scifiä, kun en ole sitä ennen tehnyt.
Minussa on monta hieman erilaista kirjoittajaminää: yksi kirjoittaa lapsille, toinen nuorille, joku tahtoo tarinoida vähän vanhemmallekin lukijalle. Kaikista heidän tuotoksistaan löytynee kuitenkin sama käsiala.
Lajikirjon laajentuminen on minulle tärkeää; se pitää vireessä ja antaa työhön sopivasti uusia haasteita.
Alkavan kesän valoja ja värejä kaikille sanansommittelijoille!
31 toukokuun, 2011 klo 10:23 am
anuh
Vastasin tähän omassa blogissani 😉
http://anuh.wordpress.com/2011/05/31/tuttuus-ja-tuoreus/