Sain äskettäin hauskan tiedustelun sähköpostitse. Opinnäytetyötä (ymmärtääkseni) tekevä virolainen Marliis tiedusteli, miten valitsen henkilöilleni sellaiset nimet kuin valitsen.
Piti oikein miettiä. Henkilöt saavat nimensä enimmäkseen sen visuaalisen mielikuvan perusteella, joka minulle kirjan henkilöstä syntyy. Ensin henkilö näyttäytyy, sitten hän saa ulkonäköä vastaavan nimen. Sen vuoksi kuvakirjan Jakesta tuli Jakke, töpäkkä, rotevanpuoleinen ja suoraviivainen pikkupoika. Hänen kaverinsa Simon ristin Simoksi, koska hän on niin soma ja simasuu. (Ja myös koska poikani lempinimi kavereiden kesken on Simo, vaikka varsinainen etunimi ei ole sinne päinkään.)
Tämäntapaiset yhteydet todellisiin ihmisiin ovat joskus nimen salaisuus. Jalkapalloa pelaavat sisarukset Vilja ja Lilja ovat tuosta naapurikorttelista. He halusivat päästä jalkapallokirjaan ja pääsivät. Nimiä vähän muutettiin.
Futissarjan päähenkilöstä taas tuli Oona, koska alunperin osallistuin käsikirjoituksella Tiina-kilpailuun (vailla menestystä) ja silloin mietin, mikä etunimi nykyään vastaisi 50-luvun Tiinaa ja päädyin Oonaan.
Urheiluhullun jalkapallovalmentajan kastoin Tepoksi ihan vitsin vuoksi – blogin kirjoittajat tuntevatkin ehkä erään samannimisen…
Tepon, anteeksi Terhin, kanssa yhdessä kirjoittamamme kirjan henkilöitä nimesimme vähän poikkeavalla tavalla. Minä etsin ”omille” henkilöilleni nimiä, Terhi omilleen. Päähenkilön Amayan nimi löytyi eräästä historiallisesta lähdeteoksesta, jota silloin luin. Nimi soi korvaani nätisti, siksi valitsin sen ja kirjoittajakaverikin hyväksyi. Sivuhenkilöiden nimiä etsimme slaavilaisten nimien tiedostosta, jonka kääntäjä Kari Klemelä meille ystävällisesti vinkkasi.
Virtas-kuvakirjasarjaani nimesin sisarukset Vilma ja Veera ja vasta myöhemmin hoksasin, että Tuula v. Lorukujalla on Konsta-kirjoissaan samannimiset siskokset. Ehkä nimet vain kuulostivat mukavilta yhdessä? Vilma ja Venla ei käy, molemmat ovat pehmeitä, ännää ja ämmää. Toisen nimen pitää olla räyhäkämpi.
Olisi kiva kuulla, miten te muut nimeätte henkilönne.
Ja hienoa kesää kaikille!

Anneli