Työskentelin 80-luvun lopussa pari vuotta paikallislehden toimittajana. Työ oli mielenkiintoista ja monipuolista, mutta melko nopeasti ymmärsin, etten ole kirjoittajatyypiltäni toimittaja. Olin hidas. Halusin viilata. Tarkistin faktat sataan kertaan. Hioin kieltä. Kirjoitin yöt. Tahdoin myös kuulla kollegojen mielipiteen ennen jutun menemistä painoon. ”Ihan hyvä, anna mennä”, sanottiin. Mutta, mutta. Useinkaan jutut eivät olleet minusta tarpeeksi mietittyjä.

 

Kirjailijana saan painia tekstini kimpussa niin kauan kuin tykkään. Kukaan ei tule repimään raakiletta painokoneeseen. Saan myös kustannustoimittajalta kommentteja, joita ilman en uskaltaisi koskaan julkaista mitään.

 

Miten suhtaudun kommentteihin? Kaava on aina sama: Ensin alan kiihkeästi puolustaa alkuperäisiä ratkaisujani ja kummastelen kustannustoimittajan täydellistä ymmärtämättömyyttä ja tyylitajun puutetta. Kihisen hetken, mutta jo yhden yön jälkeen rauhoitun. Alan käydä tekstiä läpi, mikä on tärkeä vaihe, koska siinä tulee perusteltua omat ratkaisut ja mietittyä pohjia myöten, miksi henkilöiden on välttämättä toimittava tietyllä tavalla tai miksi tarinan ajallinen kaari on mikä on. Kuinka ollakaan: vastarinnan laannuttua huomaan usein kustannustoimittajan olevan oikeassa. Hänellä on perspektiiviä, minulla sokeat silmät.

 

Runsaat kommentit ovat minusta paremmat kuin niukat. Silloin saan enemmän punnittavaa. Vaikeinta on, jos molemmissa vaakakupeissa on yhtä paljon perusteluita. Pitäisikö luottaa kustannustoimittajaan vai itseensä? Tällaisessa tilanteessa yleensä kysyn kolmannen mielipiteen, joskus neljännenkin. Jos tilanne on edelleen fifty-fifty, jätän tekstin hautumaan ja luotan siihen, että ratkaisu tulee. Odottaminen on ärsyttävää. Kypsyminen saattaa kestää, ja kestää. Mutta aina hedelmää on lopulta päässyt haukkaamaan. Useinkaan en jälkikäteen osaa sanoa, miksi valitsin kuten valitsin. Vaisto kertoi vastauksen, niin ehkä.

 

Kiitos kustannustoimittajilleni loistavista kommenteista! Vaikka en tee kaikkia korjauksia, tulen silti perustelleeksi tekstini ratkaisut. Se on välttämätöntä.

 

Miten sinä reagoit kommentteihin ja muutosehdotuksiin?