Eilen Kariston kirjasyksyn avajaisissa näyttelijät Sari Siikander ja Elina Stirkkinen antoivat vinkkejä luontevaan esiintymiseen. Tärkeintä on olla oma itsensä ja pyrkiä tilanteessa keskittymään yleisöön tai haastattelijaan. Vain niin syntyy aito vuorovaikutus. Mikä yksinkertainen oivallus, niinhän sen pitää mennä! Täytyy unohtaa typerä oman habituksen tarkkailu: onko tukka hyvin, mitä muut ajattelevat, tuleeko pissahätä, pulauttelenko jälleen lauman sammakoita ja annan idiootin vaikutelman. Omaan napaan kerääntyvä energia kannattaa vapauttaa siirtämällä mielenkiinto itsestä muihin. Ja johan pelittää.

Toinen oivallus: myönteisen palautteen merkitys hengen luojana. Näyttelijät kertoivat tehneensä kuusi vuotta sitten teatteriryhmässään päätöksen, etteivät koskaan anna toisilleen negatiivistä palautetta. No niin, nyt katson peiliin. Olen tölvinyt tälle syksylle tarpeeksi, selitykseksi ei kelpaa oma kurja olo ja sen purkaminen muihin. Tiedän, miten paljon itseen kohdistuva piruilu satuttaa, eikä ole mitään älyä aiheuttaa samaa tympeää oloa toisille. Vain tsemppaamalla voittaa, ei nälvimällä.

Mutta ne kädet. Niiden kanssa pelaaminen jäi edelleen mysteeriksi. Maailman vaikein asento on seistä suorana ja roikottaa käsiä sivuilla. Kotona se onnistuu, mutta auta armias, kun pitäisi seistä kädet r-e-n-n-o-s-t-i sivuilla sosiaalisessa tilanteessa – vaikka vain keskustelisi naamatusten kaverin kanssa kadulla. Tuhat kertaa helpompaa (lue: turvallisempaa) on kietoa kädet puuskaan tai hypistellä kädessä kynää, kirjaa tai jopa mikrofonia. Ne suojaavat. Miltä? Hyökkäävältä haastattelijalta vai  ilkeältä yleisöltä, joka vain ja ainoastaan tahtoo bongata mokia ja änkkäyksiä. Stop, stop. Taas väärille raiteille. Lupaan tästä lähtien takoa kallooni, että yleisö on ystävä. Kuuntelijat ovat aina kiinnostuneita minusta – ja vielä paljon tärkeämpää: minä olen KIINNOSTUNUT heistä!

Ps. Kariston tilaisuudessa esiintyivät rennosti ja luontevasti muun muassa grafomaanikot Anneli Kanto ja Terhi Rannela, jotka kertoivat nanowrimoilusta alkunsa saaneesta Tähystäjäneidosta. Fantasiatrilogian ensimmäinen osa tulee pian ulos uunista. Njam, lämpimäisiä.