Kirjojen nimikkeitä valmistuu nykyään enemmän kuin koskaan. Lasten- ja nuortenkirjoja julkaistaan yli tuhat nimikettä vuodessa, niistä kotimaisiakin noin neljäsataa. Ei ole ihme, ettei kirjojen valmistumista enää julkistamisjuhlita.
Päätimme Terhi Rannelan kanssa pitää julkkarit, koska tänä syksynä valmistui yhteiskirjamme Tähystäjäneito ja sen lisäksi kumpikin meistä on julkaissut omaa tuotantoa, yhteensä kuusi kirjaa. Yhdessä julkkareiden järjestäminen ei tuntunut vaivalloiselta (ja kalliilta) tai liian nololta itsensä ylistämiseltä.
Paikaksi valitsimme kahvila Lumon, joka on vakituinen Kuparisaari-treffipaikkamme. Kutsuttavat piti rajata, koska tilaa oli runsaalle kahdellekymmenelle vieraalle. Päätimme kutsua tutut lasten- ja nuortenkirjailijat sekä toimittajakaverit. Muut kollegat, kaverit ja sukulaiset jätettiin tällä kertaa kutsumatta.
Meillä oli aivan ihanaa. Toivottavasti vieraillakin oli ainakin hiukan ihanaa. Kuparisaaren nettisaitilla on tästä seurapiiritapahtumasta kuvia ja mainio videokin, jossa romaanihenkilömme Krasimira ja Amaya esittävät dueton (http://kuparisaari.wordpress.com/)
Jokin ihmeellinen energia ja ilo niissä julkkareissa liikkui. Ainakin tänään tunnen saaneeni kontillisen voimaa ja iloista mieltä. Ja aivan liikaa kukkia ja lahjoja, kun pieneen mieleemme ei pälähtänyt muistuttaa, ettei tarvitse tuoda muuta kuin itsensä. Ajatella, että meillä on niin paljon kivoja kollegoita, jotka tulivat ja osallistuivat, käyttivät aikaansa ja näkivät vaivaa, tulivat pitkienkin matkojen päästä. Se hämmästyttää.
Tuntuu siltä, että eilisiltaan voi mielessään palata sitten, kun teksti ei kulje ja rupeaa epäilemään, onko kirjoittamisessa mitään mieltä tai merkitystä.
Entä muut? Oletteko järjestäneet julkkareita? Jos, niin miksi ja miten?
Grafomaanikoista Kirsti Kuronen järjesti viime vuonna julkkarit runokokoelmansa Likkojen lipas johdosta ja kirjailija Johanna Hulkon julkkareita juhlittiin mainion murhalounaan merkeissä. Olisi mukava, jos kertoisitte hiukan enemmän, mitä julkkareiden järjestäminen antoi teille ja miksi päätitte nähdä sen vaivan.

Anneli

Advertisement