Tässä tämän vuoden Finlandia Junior -palkinnon ehdokkaat lautakunnan perusteluiden kera:
1) Hannu Hirvonen – Pia Sakki: Rakastunut krokotiili (Tammi)
”Loistelias, lasten ja aikuisten yhteinen lukukirja kertoo pienen krokotiilin suurista tunteista. Hyväntahtoisesti maailmaan ja sen olioiden tuntemuksiin suhtautuva kirja on suloinen kertomus ylen määrin runoja synnyttävästä, ujosta rakkaudesta. Kuvitus on kertakaikkisen liikuttava ja tukee tyylilajillaan erinomaisesti kerronnan lempeää maailmaa, jossa metsän eläimet opastavat pientä krokotiilia hänen lemmentuskissaan. Rakkausteemaa käsitellään viisaasti sekä lapsen että koko elämänkaaren ja erilaisten perhemuotojen näkökulmasta. Kirja vie eri-ikäiset lukijat hellään suukottelu- ja kuiskuttelumaailmaan.”
2) Vilja-Tuulia Huotarinen: Valoa, valoa, valoa (Karisto)
”Valoa valoa valoa on tärkeä, universaali tarina ensirakkauden korjaavasta voimasta, pohjaan saakka haavoittavasta erosta ja kuolemasta, häpeän pelosta ja sen tuhoavuudesta. Rakkauden ja erityisesti nuorten keskinäisen seksin kuvaus on huikeaa, sävykästä ja totuudellista. Pienen tytön menetetyn äidin kaipuu on järkyttävyydessään katarttista. Tunteet kerrotaan atavistisella kielellä, tapahtumien ja muistikuvien kautta, kuin taitavan elokuvaleikkaajan käsissä. Teoksen monitasoinen, runoutta lähenevä rakenne sekä tarinan sijoittaminen Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden aikaan, rinnastuu onnistuneesti valoon ja kipuun – auki olevaan ihoon, rakastajana ja rakastettuna olemiseen.”
3) Hannele Huovi – Kristiina Louhi: Jättityttö ja Pirhonen (Tammi)
”Jättityttö ja Pirhonen on filosofinen tarina erilaisuuden ja vierauden kokemuksesta, ennakkoluulot ylittävästä ystävyydestä ja siviilirohkeudesta. Oivaltava, sekä lapsi- että aikuislukijaa innostava kuvitus kertoo koskettavasti miltä maailma näyttää jättiläisen silmissä ja miltä jättiläinen näyttää maailman silmissä.
Kuvat herkuttelevat käsitteellisyydellä. Yhdessä ihastuttavien kielikuvien kanssa ne välittävät vakuuttavasti sekä yksinäisyyden kokemuksen että ymmärretyksi tulemisen kaipuun. Kirjan visuaalinen ja kielellinen maailma luo ehjän ja taidokkaan kokonaisuuden. Jättitytön yksinäisyyden murtaa korkealle, yli oman todellisuutensa tähyävä pikkuinen Pirhonen, joka ei pelkää suuria asioita.”
4) Eija Lappalainen – Anne Leinonen: Routasisarukset (WSOY)
”2300-luvulle sijoittuvassa dystopiassa varallisuus ei jakaudu tasapuolisesti, syntyvyyttä säännöstellään ja ihmisen elinikää pystytään jatkamaan teknologian avulla. Eletään katastrofin jälkeistä aikaa maailmassa, jossa ihmisen ja koneen välinen raja on hämärtynyt.
Teoksen henkilöhahmot kasvavat ja syvenevät tässä visuaalisessa mielikuvittelun taidonnäytteessä, jonka yhteiskuntakritiikki puree tätäkin päivää. Kieli kulkee erinomaisena läpi teoksen loihtien eteemme maailman, jonka jokainen yksityiskohta on tarkoin ja harkiten mietitty. Routasisarukset ei sorru synkistelyyn, eikä selittelyyn. Teos herättää kysymään, millaista tulevaisuutta olemme itsellemme luomassa?”
5) Sisko Latvus: Kaukana omalta maalta (WSOY)
”Teos kertoo koskettavan tarinan perheestä, joka joutuu sodan vuoksi rakentamaan arjen joka päivä uudestaan. Latvus kuvaa hätkähdyttävän todentuntuisesti niitä inkerinsuomalaisten kokemuksia, joiden vaikutuksia nuoren lukijan lähipiiri saattaa yhä itsessään tunnistaa. Monet teoksen teemoista ovat tuttuja myös tämän päivän uutisista. Erityisesti nälän ja sen seurausten kuvaus on vaikuttavaa. Kerronnan tukena on kirjoittajan tekemä mittava taustatyö.
Sota rikkoo henkilökohtaisen elämän, mutta ei poista tunteiden sävyjä. Päähenkilön aikuiseksi kasvamisessa rakkauden kohtaaminen on ihan yhtä tärkeää kuin pelon ja fyysisen kivun sietäminen. Selviytyminen ei tarkoita suurta sankaruutta, vaan kykyä elää nykyhetkessä. ’Elämä alkaa siitä, että etsitään puita ja tehdään tuli.'”
6) Marjatta Levanto – Julia Vuori: Taivaallinen suurperhe (Otava)
”Taivaallinen suurperhe muodostuu myyttien, uskomusten ja uskontojen henkiolennoista. Erilaiset maailmankatsomukset elävät kauniisti rinnakkain. Perinteiset luokittelut hyvän ja pahan sekä kauniin ja ruman välillä käyvät tarpeettomiksi. Tämä on ansiokas kannanotto monikulttuurisen taiteen lukemiseen ja ymmärtämiseen.
Levannon teksti tuo tarinat ja niiden henkilöt tuttavallisen lähelle. Viimeistellyt sanavalinnat ja kauniisti rytmittyvät lauseet sopivat erinomaisesti myös ääneen luettaviksi. Teemaan liittyvät taideteokset on valittu harkiten. Julia Vuoren luomat olennot kommunikoivat sekä tekstin että taideteosten kanssa ja rinnastavat ne konkreettisesti nykypäivään. Lukijan maailmakuva eheytyy sekä ajattelun että elämyksen tasolla.”
Grafomania onnittelee erittäin lämpimästi kaikkia ehdokkaita!
12 kommenttia
Comments feed for this article
8 marraskuun, 2011 klo 10:48 am
anuh
Äh, tähän ketjuun mun edellinen kommentti tietenkin kuuluu 😉 Eli kerta kiellon päälle:
Iiiiii jihuu krokodiili on ehdolla! 😀 Ja Annen & Eijan Routasisarukset!
*peukut pystyssä*
Ja onnittelut tietenkin kaikille ehdokkaille! 😀
8 marraskuun, 2011 klo 11:10 am
Markku Karpio
Jee ja rock! Hauskaa, kun melkein kaikki ehdokkaat ovat tuttuja. ONNEA kaikille ja myös jokaiselle erikseen. Ja kuten kulunut, mutta niin tosi hokema kuuluu: Teistä jokainen on voittaja ja teidän teoksenne kategoriassaan parasta, mitä Suomessa on tänä vuonna kirjoitettu. Tietysti olisi hauskaa kuulla myös, onko joku sitä mieltä, että listan olisi pitänyt näyttää jotenkin toisenlaiselta.
8 marraskuun, 2011 klo 12:17 pm
kirsti k
Mahtava lista, ihan parhaat ehdokkaat! Olen onnellinen kaikkien puolesta. Ja hyvänen aika sentään, siellähän se Rakastunut krokotiilikin luuraa!
Vaikka jännitin tajuttomasti, avasin vasta äsken netin (klo 12). Pystyin pokkana kirjoittamaan koko aamun. Käsittämätöntä viilipyttymäisyyttä tällä luonteella. Mutta nyt kädet tärisevät niin, että tulee mitä sattuu kirajiamia.
Kiitos myös Sirille tuosta edellisestä postauksesta, se oli mielenkiintoista luettavaa.
Ja Anulle myös kiitos huomiosta!
8 marraskuun, 2011 klo 12:59 pm
Terhi
Mahtava lista, tippa linssissä kaikkien puolesta yhdessä ja erikseen! 🙂 Onnea, onnea, onnea!
8 marraskuun, 2011 klo 4:00 pm
Anneli
Hyvä ja perusteltu lista. Erikoispeukutus Krokotiilille ja Hannulle! Siihen on Erityinen Syy.
8 marraskuun, 2011 klo 5:20 pm
Hannu H.
Kiitos kaikille! Hieno päivä, jännä ja omituinen. Sirin eilinen bloggaus sai minut illalla vähän tutisemaan, mutta nyt nautin täysillä. Raadin huomio kertoi paljon, olivat lukeneet kaksi ja puoli hyllymetriä kirjoja. Taas kerran moni hieno kirja jää ilman ansaitsemaansa huomiota. Marraskuun pimeydessä pettymys voi olla myrkkyä työhönsä uskoville kirjailijoille ja kuvittajille, sen kyllä tiedän ihan omastakin kokemuksesta. Raati nosti kuitenkin esille myös kaikki jotka eivät tällä kertaa valokeilaan eksyneet: ”jokainen kirja on tärkeä, jokainen sivu on tärkeä ja jokainen sana on tärkeä jollekin meistä”. ”Lukija ansaitsee tulla tavoitetuksi”. Näinhän se on, marraskuun pimeydessäkin.
8 marraskuun, 2011 klo 5:38 pm
Mila
Onnea kaikille ehdokkaille! 🙂
Täytyy tutustua kaikkiin näihin teoksiin.
Tuntuu hienolta, että lasten- ja nuortenkirjallisuuden huippuosaaminen pääsee marraskuun harmaudessa lämpöiseen valokeilaan!
9 marraskuun, 2011 klo 11:25 am
Sisko Pörsti
Jaan Hannun tunnelmat eilisestä ja Sirin kommentit viime vuoden kokemuksista. Erikoinen päivä, tunteita laidasta laitaan ja epätodellinen olo. Kirjan ilmestymisen jälkeen jokainen kirjoittaja toivoo, että edes joku huomaisi työn tuloksen. Arvostelut antavat odottaa itseään ja voivat sitten lopulta ilmestyessään myös tiputtaa pieneen monttuun. Kirjoittaminen on yksinäistä puuhaa (jos ei tee sitä kimpassa, kuten esim. ”Routasisarukset”!), ja useimmat meistä pitävätkin varmasti julkisuutta enemmän siitä olotilasta, kun saa seurustella kaikessa rauhassa henkilöidensä tai hahmojensa kanssa – ainakin minä. Mutta toisaalta kuitenkin toivomme kovasti, että kirja tulisi nähdyksi ja saisi lukijoita. Ihan liian vähän lasten- ja nuortenkirjailijat yleensä huomiota saavat, ja merkkimäärät lasketaan lehdissä millimetrin tarkasti. Iloitsen nyt kollektiivisesti siitä, että Finlandia Juniorin kautta meidän työmme saa näin paljon julkisuutta, ja kiitän onnitteluista. Tunteiden aaltoilua pettymyksestä riemuun nuorin poikani sanoi eilen jumalten keinuksi, siinä kiikutaan kaikki!
9 marraskuun, 2011 klo 11:27 am
Sisko Latvus
Siis kirjoittajana Latvus!
9 marraskuun, 2011 klo 2:52 pm
kirsti k
Onpa mukavaa, Sisko, että tulit kommentoimaan! Ja siinä sivussa löysin myös sinun mielenkiintoisen blogisi seurattavaksi. Toivottavasti jatkossakin kerrot ajatuksiasi myös täällä Grafomaniassa – tervetuloa rohkeasti kommentoimaan milloin vain mieli tekee.
Olen täysin samaa mieltä kanssasi, että teidän FJ-ehdokkaiden siivellä koko lasten- ja nuortenkirjallisuuskenttä saa paljon arvokasta huomiota, mikä on iloinen asia. Sylillinen onnea vielä ehdokkuudesta!
9 marraskuun, 2011 klo 3:47 pm
kirsti k
Sisko, sinun blogiisi on hankala päästä kommentoimaan, kun sieltä puuttuu profiilinvalinnoista Nimi/URL-osoite -vaihtoehto. Yritin jättää kommentin, ei onnistunut.
16 marraskuun, 2011 klo 6:09 pm
sirikolu
Kaiken tämän lukemisen ja fiiilistelyn jälkeen ei tietysti näe, että salaisuudenkantajat paljastuivat Varsin Erinomaisiksi.
Tulen halaamaan lujasti voittajaa palkinnon jakotilaisuudessa, mutta halaan näin virtuaalisesti myös jokaista ehdokasta: vielä viikko jännitystä, nauttikaa jokaisesta kuoharin kuplasta!