Tänään Grafomanialla on syytä moniin onnentoivotuksiin:
Anneli Kannolle on myönnetty Anni Polva -tunnustuspalkinto kirjasta Huippuvalmentaja (Futistyttö-sarja).
Raadin perustelut: Neljänteen osaansa ehtinyt päiväkirjamuotoinen futissarja on ansaitusti löytänyt ahmimisikäisen lukijakuntansa. Oonan ja Hennan pyrkimykset jalkapallon saralla eivät aina ihan täysin onnistu, mutta se tekee kirjasta vain uskottavamman ja hauskemman: ei urheilun niin vakavaa tarvitse ollakaan. Anneli Kanto (s. 1950) on kirjallinen moniottelija, joka on sanonut saavansa iloa lapsille ja nuorille kirjoittamisesta – ja se ilo välittyy myös lukijalle.
Mahtavaa, Anneli ja Futistytöt!
Kariston tiedote avautuu tästä.
***
Lisäksi ojennamme ruusuja joukolle kirjailijoita, jotka on tänään nimetty Topelius- ja Arvid Lydecken -ehdokkaiksi:
Suomen Nuorisokirjailijoiden palkintoraati on asettanut Topelius-palkintoehdokkaiksi seuraavat vuonna 2011 ilmestyneet nuortenkirjat:
Maria Autio: Ajatustenlukija. Karisto.
Annika Luther: De hemlösas stad/Kodittomien kaupunki. Söderströms/Teos.
Jukka-Pekka Palviainen: Joku vieraileva tähti. WSOY.
Sari Peltoniemi: Kuulen kutsun metsänpeittoon. Tammi.
Marja-Leena Tiainen: Kahden maailman tyttö. Tammi.
Suomen Nuorisokirjailijoiden palkintoraati on asettanut Arvid Lydecken -palkintoehdokkaiksi seuraavat vuonna 2011 ilmestyneet lastenkirjat:
Kirsti Ellilä: Eksyneet näkevät unia. Karisto.
Sanna Isto: Tinka ja Taika. WSOY.
Laila Kohonen: Kumisevan kiven arvoitus. Tammi.
Leena Krohn: Auringon lapsia. Teos.
Päivi Lukkarila: Kolmen ajan maa. Karisto.
Voittajat julkistetaan 13.1.2012. Kunakin vuonna palkitaan edellisenä vuonna ilmestyneiden kirjojen parhaat.
Topelius-palkinto on maamme vanhin lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinto, joka perustettiin jo vuonna 1946. Nykyisin se jaetaan nuortenkirjalle.
Arvid Lydecken -palkinto on perinteinen lastenkirjapalkinto, jota on jaettu 1960-luvulta lähtien. Se myönnetään vuosittain korkeatasoisesta lastenkirjasta.
Molempien palkintojen jakajana on Suomen Nuorisokirjailijat ry ja palkintoja tukee Kopiosto.
Palkintoraadin puheenjohtajana on toiminut kirjastonhoitaja Katariina Ahtiainen ja jäseninä kirjastovirkailija, lasten ja nuortenkirjallisuuden kriitikko Marja Welin, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Marja Rikaniemi ja freelancer-kriitikko Emma Saure.
36 kommenttia
Comments feed for this article
8 joulukuun, 2011 klo 12:38 pm
Salla
Oi, mikä hieno palkinto- ja ehdokkuuspäivä! Erittäin lämpimät onnittelut Annelille, jonka Futistyttö-sarja on todella iloinen ja pirskahteleva.
Ja suurensuuret onnittelut myös kaikille kirjailijoille, joiden teokset ovat Topelius- ja Lydecken-palkintoehdokkaina! Kaikkia en ole ehtinyt vielä lukea, mutta ne, jotka olen lukenut, ovat aivan loistavia.
8 joulukuun, 2011 klo 12:40 pm
kirsti k
Hiphei Anneli, kerrassaan upeaa! Futistyttö-sarja on siitä ihmeellinen, että vaikka päähenkilönä on tyttö, myös monet pojat tykkäävät lukea tätä sarjaa. Annoin juuri Huippuvalmentajan lahjaksi 10-vuotiaalle kummipojalleni, joka melkein repi kirjan kädestäni ja alkoi huutaa: ”Mä rakastan näitä!”
Onnea Anneli-ihanainen sekä palkinnon että nimipäivän johdosta!
8 joulukuun, 2011 klo 12:44 pm
Terhi
Onnea jokaiselle onnelliselle ehdokkaalle! Nämä ovat niitä päiviä, jotka motivoivat jatkamaan kirjoittamista. Hieno päivä.
Onnea ihanalle Annelille! Niccolumin torvisoittokunta on treenannut erityisen Anni Polva -fanfaarin, halusitpa tahi et! 😀
8 joulukuun, 2011 klo 12:54 pm
kirsti k
Väreilevät onnentoivotukset myös kaikille T- ja AL-ehdokkaille! Monipuolinen ja herkullinen kattaus. Olen ehtinyt lukea vasta Aution, Ellilän ja Peltoniemen kirjat, jotka kaikki jättivät vahvan jäljen. Haluan tutustua myös muihin ehdokaskirjoihin.
Ehdokkuus on mielettömän hieno asia, ja siksi toivoisin, että juhlistaisitte sitä täysillä mm. tulemalla koko joukko juhlavaan palkintojenjakotilaisuuteen 13. tammikuuta. Viime vuonna ehdokkaista olivat paikalla vain palkintojen saajat. Lupaan halata ja pussata juhlassa kaikkia – no, älkää nyt sen pelossa jättäkö tulematta.
Pari päivää ennen palkintojenjakoa kirjoitan Grafomaniaan postauksen ”Topelius-vuoden ilot ja surut”.
8 joulukuun, 2011 klo 1:09 pm
Anne
Hieno ehdokasluettelo, onnea kaikille (ja Annelille erityishalit!).
Ehdokkaista olen lukenut vain Sarin Metsänpeiton ja Annika Lutherin teoksen, voin suositella lämpimästi molempia. Lutherin teos osallistuu dystopianäkökulmaan hyvin pehmeällä ja inhimillisellä tavalla, keskiössä on kulttuurien sopeutuminen ja ystävyys. Sarin teos on taas täynnä sarimaista huumoria ja lämpöä, ja se kauniisti hyödyntää suomalaista mytologiaa.
8 joulukuun, 2011 klo 1:15 pm
Anna Amnell
Paljon onnea kaikille ehdokkaille!
Luin jo kesällä Kirsti Ellilän romaanin ”Eksyneet näkevät unia” ja pidin siitä kovasti monista syistä.
http://blogisisko.blogspot.com/2011/06/kirsti-ellila-eksyneet-nakevat-unia.html
Kun Kirsti Ellilän blogissa mainittiin intertekstuaalisuus tämän kirjan yhteydessä, lisäsin arviooni, että minulle tuli mieleen Macbeth eräässä kohdassa (metsä liikkuu), ja sehän ei ole ihme, sillä Emma-kirjoissa näytellään Shakespearen näytelmiä.
8 joulukuun, 2011 klo 1:32 pm
J.S. Meresmaa
Suurensuuret onnittelut Annelille ja ylistäviä taputuksia kaikille ehdokkaille! Varmasti jo pelkkä ehdokkaana oleminen lämmittää kuin glögi pakkasiltana — voin vain kuvitella. 🙂
8 joulukuun, 2011 klo 1:44 pm
kirsti
Kiitos ja onnea kaikille ehdokkaille, sekä entisille, nykyisille ja tuleville, sekä erityisesti Annelille Futistyttöineen.
8 joulukuun, 2011 klo 1:46 pm
kirsti k
Ai, ai, ai, J.S.: nyt lipsahti väärään kohtaan pelkkä-sana!
Ehdokkuudet ovat isoja juttuja, kaikki loistavat ja hyvin perustellut teokset samalla viivalla. Se on sitten sattumaa, kenelle palkinto osuu.
Minulle hetki, jolloin sain tiedon ehdokkuudesta, on syöpynyt mieleen paljon voimakkaampana järistyksenä kuin palkinnon saaminen. Mutta aiheesta lisää tammikuussa.
8 joulukuun, 2011 klo 1:59 pm
Terhi
Härregyyd, kollega Kirsti! 🙂 Eihän täällä uskalla kohta mitään sanoa, jos yksittäiseen sanaan tartutaan. Kyllä ehdokkuus lämmittää. Kuin glögi pakkasiltana.
8 joulukuun, 2011 klo 2:17 pm
kirsti k
Härregyyd, Terhi! Tietenkin lämmittää. Pitäisi varmaan opetella käyttämään hymiöitä, joita olen onnistunut tähän saakka välttelemään.
8 joulukuun, 2011 klo 2:27 pm
kirsti k
Terhi, tarkennan vielä, että yritin epäselvästi sanoa, että ehdokkuus voi olla jopa ISOMPI ja LÄMMITTÄVÄMPI juttu kuin palkinto. Ehdokkuus ei ole ”pelkkä” ehdokkuus, mitä J.S. Meresmaa ei tietenkään tarkoittanutkaan, mutta halusin saivarrella.
8 joulukuun, 2011 klo 3:08 pm
Kirsi Pee
Onnea Anneli – ja kiitos viel kerran mahdollisuudesta olla kimpassa huastaeltavana ja kouluvierailulla Kuopijossa!
Kyllä futistyttö on – joka osallaan – sekä tytyjen että poitsujen suosikki!
8 joulukuun, 2011 klo 3:38 pm
Marja Björk
Se on maali! Ja millainen maali! Ei kahta sanaa! Onneksi olkoon Anneli!
8 joulukuun, 2011 klo 3:43 pm
Magdalena Hai
Onnea Anneli K. ja kaikki ehdokkaat! Kyllä on kiva lukea näitä palkintouutisia, tulee itsellekin sellainen olo, että tekee jotain hienoa ja arvokasta, kun kirjoittaa lapsille ja nuorille. Ja tietty viime aikoina on karistolaista minussa hymyilyttänyt erityisesti, hem hem. 😉
8 joulukuun, 2011 klo 4:11 pm
kirsti k
”Tulee itsellekin sellainen olo, että tekee jotain hienoa ja arvokasta, kun kirjoittaa lapsille ja nuorille.”
Kauniisti sanottu, Magdalena Hai! Allekirjoitan tuntemuksen, tänään erityisen vahvalla tussilla.
Ja karistolaisena minuakin enemmän kuin hykerryttää.
8 joulukuun, 2011 klo 5:31 pm
Hannu H.
Onnea Topelius- ja Lydecken -ehdokkaille ja etenkin AP-voittaja Annelille! Ehdinkin jo käydä taputtamassa liveannelille Turun kirjaston tilaisuudessa.
Pitkä jälkikaiku vielä täältä netin uumenista: klap klap klap klap!
Vaan tuo Kariston porukka! Kulkevat kuin beduiinit kaupungista toiseen, tuovat voittajan, kukittavat, vievät palkinnot ja voittajan mennessään ja katoavat sitten taas dyynien taa. Salaperäistä touhua. Missähän näyttäytyvät seuraavaksi?
Kameleita en kyllä Turun kirjaston pihassa nähnyt. Siellä on vain Miina Äkkijyrkän metallinen vasikka. Ja turkulaisia nutipäitä.
8 joulukuun, 2011 klo 7:17 pm
J.S. Meresmaa
Kirsti, vaikka myöhemmissä kommenteissa se tulikin jo ilmi, en toki pelkkä-sanalla tarkoittanut vähätellä mitään. 🙂 Kun ottaa huomioon, että monet kirjailijat eivät ole koskaan ehdokkaana yhtään mihinkään, se ehdokkuus voi todellakin olla merkittävä huomio työstä, jota on tehnyt. Eli toisin sanoen: pelkkä ehdokkuus on tunnustus ja siksi se lämmittää.
8 joulukuun, 2011 klo 7:42 pm
anuh
Jättionnittelut Annelille ja futistytöille! 😀 Ja onnittelut myös kaikille Topelius- ja Lydecken-ehdokkaille!
8 joulukuun, 2011 klo 7:52 pm
Anneli
Kauheeta ku tällai tehrään numeroo… mutta kiitosta ny ku annatte kannatusta meikäläisellekki… vaikka olis niitä kyllä parempiaki ollu että en tierä minkätakia ne justiin sattu ny meikäläisen valitteen… että siinä mielessä…
8 joulukuun, 2011 klo 8:20 pm
hannavandersteen
Paljon onnea Anneli! 🙂 Meidän pitää alkaa nyt lukea noita kirjojasi esikoiseni kanssa – hän pelaa futista, joten varmasti kiinnostaisi. Ja onnea roppakaupalla kaikille ehdokkaille, erityisesti Kirsti E:lle ja Päiville. Ja Karistollekin vielä onnea monen kirjailijan tunnustuksesta tänä vuonna. Hienoa hienoa. Hienoa! 🙂
8 joulukuun, 2011 klo 8:22 pm
Satu Lepistö
Ykkösfanisi A sen sanoi: koska ne ovat parhaita. Ja A on 12-vuotias poika, joka on kasvanut kirjojesi kanssa. Ei muuten luovu edes kuvakirjasta, josta on kasvanut ohi. Sinä olet A:n ”oma” kirjailija ja olemme sinusta ylpeitä.
9 joulukuun, 2011 klo 9:00 am
Mila
Onnea kaikille palkintoehdokkaille ja erityisesti monipuoliselle ja tosi taitavalle Annelille FC Tytsyineen!
9 joulukuun, 2011 klo 10:12 am
kirsti k
AP-palkintojuhlassa Turussa Lounais-Suomen kirjailijoiden palkintolautakunta luonnehti Annelin kirjan futisjoukkuetta ”yhdeksi jalkapallohistorian huonoimmista”.
Tässä piilee yksi syy sarjan suureen suosioon. Voitto ei ole se tärkein juttu, vaan iloinen meininki ja yhteispeli.
9 joulukuun, 2011 klo 11:50 am
Terhi
Jep. Huippuvalmentajassa mimmit eivät ehdi meikkaamiseltaan juuri keskittyä pelaamiseen… Kun valkku on niin hottis. 😉 Toi varsin elävästi mieleen oman lentopallotaustani teininä. Olen jopa feikannut yhtä vammaa tismalleen samoin kuin Annelin kirjassa…
9 joulukuun, 2011 klo 12:21 pm
Anneli
Ja vielä tunnustat!
9 joulukuun, 2011 klo 5:05 pm
Terhi
Kyllä pystyy jo 15 vuoden jälkeen tunnustamaan… 😀
9 joulukuun, 2011 klo 6:23 pm
Marko Kitti
Lämpimät onnittelut Annelille ja kaikille ehdokkaille!
10 joulukuun, 2011 klo 9:32 am
Katja K
Onnea onnea minunkin puolestani Annelille ja FC Tytsyille!
10 joulukuun, 2011 klo 10:42 am
S
Onnea Annelille ja myös ehdokkaille!
11 joulukuun, 2011 klo 8:23 pm
Kirsi Pee
Aiheesta juolahti mieleeni kysymys, jota kotosalla pohdimme linnan juhlia katsellessa. Onko Halosella (tai aiemmilla presidenteillä) ollut tapana kutsua edellisvuoden Finlandia-palkittu kirjailija linnan bileisiin? Tai Tieto-Finlandia tai Finlandia Junior-palkitut? Tätä tuumiskeltiin, kun Tuomas Kyrö siellä näytti olevan, mutta 2010 Finlandiahemmo Mikko Rimminen ei. Tai ei ainakaan sattunut kameraan.
(Pitäisikö alkaa lobata Vilja-Tuulia &knit linnaan?? 😉 )
12 joulukuun, 2011 klo 2:10 pm
Terhi
Ymmärtääkseni Finlandia-voittaja on yleensä kutsuttu linnaan, niin Finlandia Juniorkin – aikaisemmin. Jostain syystä junnu ei ole saanut enää muutamaan vuoteen kutsua. Tämä on jonkun kertomaa mutu-tietoa, ehkä joku tietää tarkemmin?
12 joulukuun, 2011 klo 5:35 pm
Marja-Leena Tiainenmarja-l
Tiitisen Esko-Pekka, joka voitti FJ:n v. 2008, ei saanut kutsua, ei myöskään Tuula Korolainen aiemmin. Iskelmä-Finlandian saaja menee tässäkin lasten- ja nuortenkulttuurin ohi.
12 joulukuun, 2011 klo 6:41 pm
S
No voihan kökkö. Miusta Finlandia- ja F. junior- ja Tieto-F. -palkitut pitäis ilman muuta kutsua linnaan.
14 joulukuun, 2011 klo 10:18 am
Päivi L
Muistelenko väärin, että Tuija Suomen nuorisokirjailijoista olisi ollut yhteydessä presidentin kansliaan tästä asiasta?
Itsekin näkisin kyllä lasten- ja nuortenkirjailijan tärkeämpänä kutsua kuin iskelmämuusikon, vaikken toki näidenkään merkitystä kansalliselle identiteetille voi kiistää. 🙂
10 tammikuun, 2012 klo 2:03 pm
Minna Lahtinen
Päivi Lukkarilan Kolmen ajan maa on oma suosikkini. Koskettava ja taidokas tarina vetoaa minuun.