”Vad ska jag skriva för att du ska bli berörd
hur högt ska jag skrika
varje gång jag vill bli hörd
du vill att jag ska falla
mot något som du har gjort till ditt
men ska jag falla
då ska det finnas tid att falla fritt”
Melissa Horn – Falla fritt
Varmaan lähes jokainen nuortenkirjailija on saanut ainakin kerran vastata kysymykseen ”Miksi kirjoitat juuri nuorille?”. Ja varmaan lähes jokainen on joskus ärtynyt tuosta kysymyksestä. Miksi näin kysytään vain lasten- ja nuortenkirjailijoilta? Kysytäänkö muka koskaan, miksi joku kirjoittaa aikuisille? Kysymykseen tekee mieli vastata jotain nokkelaa ja vähän pisteliästä, näpäyttää kysyjää. Päätin kuitenkin tällä kertaa pohtia kysymystä ihan vakavissani, rehellisesti ja ilman oletuksia kysymykseen mahdollisesti liittyvistä ennakkoasenteista tai arvostuksista.
Tämän postauksen alussa on musiikkivideo ruotsalaisen Melissa Hornin kappaleeseen Falla fritt. Laulussa on kauniit sanat, mutta ennen kaikkea pidän videosta, jossa esiintyvät nuoret ovat koskettavia juuri siksi, että he näyttävät siltä kuin eivät esiintyisi. He katsovat aidosti kohti. Heidän kasvoiltaan voi lukea tuhatmäärin tunteita ja ajatuksia. Noiden tunteiden ja ajatusten takia kirjoitan nuorista, nuorille.
Minusta tuli nuortenkirjailija oikeastaan sattumalta. Osallistuin WSOY:n nuortenkirjakilpailuun, kun olin 18-vuotias, ja kilpailun seurauksena esikoisteokseni Kun enkelit katsovat muualle ilmestyi kolme vuotta sen jälkeen. En tiedä, olisinko ilman kilpailua tullut koskaan kirjoittaneeksi nuortenromaanikäsikirjoitusta. Voi olla, että esikoisteokseni olisikin ollut esimerkiksi aikuisten novellikokoelma 25-vuotiaana. Tai sitten minusta ei olisi vielä tähän päivään mennessä tullut kirjailijaa. 18-vuotiaana oli luontevaa kirjoittaa siitä maailmasta, jonka tunsin, joten kirjoitin lukiolaisista. Esikoiselle alettiin kysellä jatkoa, joten kirjoitin samoista henkilöistä toisen kirjan. Siitäkin tuli nuortenromaani. Kolmannen kirjan aihe (lukioikäisten tyttöjen paineet päästä neitsyydestä eroon ja ystävysten kasvaminen erilleen toisistaan) muotoutui luontevasti nuortenkirjaksi. Sitten aloinkin kirjoittaa Tapio ja Moona -sarjaa, jonka henkilöt ovat niin ikään yläkoulu- ja lukioikäisiä. Niin minusta oli tullut nuortenkirjailija.
En ole koskaan pyrkinyt ohjaamaan ideoitani juuri nuortenkirjojen suuntaan. Kirjoiksi saakka päätyneet ideat vain ovat ainakin tähän mennessä olleet sellaisia, että niistä on luontevasti tullut nuortenkirjallisuutta. Yksi syy on varmasti se, että ikävuodet 13-20 ovat minusta erittäin kiehtovia. Silloin tapahtuu pään sisällä niin paljon, vaikka ulkoisesti elämä voisi näyttää tylsältä. Ne ovat vuosia, jolloin ajatukset ja tunteet ovat usein uusia ja suuria. Silloin viikko on liian pitkä aika ja vuosi liian lyhyt. Valinnat ovat vielä edessä, ja ne ovat yhtä aikaa innostavia ja ahdistavia. Muistan hyvin, miltä tuntui olla 15-vuotias. Minun tarvitsee vain raottaa ohutta verhoa pääni sisällä, ja olen keskellä niitä aikoja. Nuoruudessa on niin paljon iloa, surua, yksinäisyyttä, onnea ja epätoivoa, että en kyllästy kirjoittamaan siitä luultavasti koskaan.
Yksi syy nuorille kirjoittamiseen on myös palaute. Sitä ei tule kovin paljon, mutta olen saanut hätkähdyttävän avoimia viestejä siitä, miten kirjani ovat olleet joillekin lukijoille erittäin tärkeitä. Jotkut ovat kertoneet niiden jopa pelastaneen heidän elämänsä. Toiset ilmoittavat rakastavansa jotain kirjaani ja lukeneensa sen miljoona kertaa. En tiedä, onko missään muussa elämänvaiheessa mahdollisuutta tehdä kirjalla niin suurta vaikutusta kuin nuoruudessa. Muistan itsekin, kuinka pulssini kiihtyi saadessani nuorena viimein käsiini kirjan, jota olin odottanut pitkään. Nuorena kirjan maailmaan heittäytyminen on usein paljon voimakkaampaa kuin aikuisena. Senkin takia kirjoitan nuorille.
Jäljellä ilmestyy kuukauden kuluttua. Miksi siitä tuli nuortenkirja? Tässäkin tapauksessa alkuidea veti minut kirjoittamaan nuorille. Luin lööppejä nuorista, jotka olivat kadonneet, yleensä karanneet kotoaan. Aloin miettiä, mitä jos kotoaan karannut huomaisi palatessaan, että kaikki muut ovatkin hänen karkumatkansa aikana kadonneet. Vähitellen kirjaan alkoi muodostua yhdeksi aiheeksi myös se, ettei tavallisuus tunnu riittävän enää mihinkään. Jokaisen nuoren pitäisi olla erikoislahjas tähti. Päähenkilöksi putkahti 15-vuotias Emmi Aalto, joka elää lähitulevaisuuden Suomessa. Jäljellä-teoksesta tuli siis taas kirja, joka vain yksinkertaisesti oli kirjoitettava nuorille.
7 kommenttia
Comments feed for this article
15 helmikuun, 2012 klo 2:35 pm
kirsti k
”Kirjoiksi saakka päätyneet ideat vain ovat ainakin tähän mennessä olleet sellaisia, että niistä on luontevasti tullut nuortenkirjallisuutta.”
Jep, minustakin on tullut nuortenkirjailija sattumalta. En kirjoittaessa tietoisesti suuntaa tarinaa millekään tietylle ikäryhmälle, mutta jostain syystä kiinnostun yhä uudelleen nuorten maailmasta, juuri niistä läikähdyksistä ja kuohuista, joita ei aikuisenakaan koskaan unohda.
Niinpä Salla, tuskin aikuisille kirjoittavat saavat hihkuvaa palautetta tyyliin ”tää on ihan paras, mä alotan heti alusta kun pääsen loppuun”. Tykkään kyllä Hotakaisesta, mutta vain Ihmisen osan olen lukenut kahdesti, eikä tulisi mieleenikään lukea Juoksuhaudantietä kymmentä kertaa. Nuoret lukevat lempikirjojaan yhä uudelleen ja uudelleen.
Olen huomannut, että hakeudun kaikissa tilanteissa mieluummin lasten ja nuorten seuraan kuin pönöttävien aikuisten. Nuorten kanssa ei koskaan pitkästy, niin ovat yllättäviä ja viisaista heidän juttunsa.
Nuoruus yksinkertaisesti on kiehtovaa. Haluan ahmia Pepin kiekurapillereitä niin paljon, ettei mieleni ikinä kasva aikuiseksi!
Ps. Nuortenromaanini Omenapuu laulaa on kuulemma ilmestynyt viime viikolla. Kerron siitä täällä heti, kunhan posti tuo tekijänkappaleet ja pääsen nuuhkimaan niitä. Hermostuttaa.
15 helmikuun, 2012 klo 6:16 pm
Salla
Nuorena luetuista suosikkikirjoista jää niin vahva muistijälki, että samaan on vaikea päästä enää myöhemmin. On kirjoja, joita katsomalla muistan, miltä lukiessa tuoksui.
Kirsti, odotan innolla, että kerrot Omenapuusta täällä!
16 helmikuun, 2012 klo 9:19 am
kirsti k
Ja onnea vielä kerran Jäljellä-romaanistasi, Salla. Odottelen!
”Luin lööppejä nuorista, jotka olivat kadonneet.”
Omppupuussakin katoaminen kulkee yhtenä raitana, mutta täysin eri vinkkelistä kuin sinulla, olenhan umpirealisti, hih.
Kirjoitin tekstin toisessa formussa jo 90-luvun alussa (kerron pian lisää), ja kun sitten aloin muokata siitä romaanikässäriä pari vuotta sitten, rupesivat katoamisuutiset hyppimään silmille. Niitä löytyykin melkoinen määrä leikekirjastani.
16 helmikuun, 2012 klo 9:24 am
Terhi
Onnea sekä Sallalle että Kirstille uutukaisten johdosta! ❤
Video ja lauluteksti ovat upeita, kiitos vinkistä, Salla! Ruotsin kieli on järjettömän KAUNISTA. Tuskin 15-vuotiaana olisin uskonut, ett tuon lauseen sanon, mutta totta se on.
16 helmikuun, 2012 klo 12:28 pm
Nimetön
Olipa ihana biisi ja video!
Tuosta nuorille kirjoittamisesta. Luulen, että tekstini syntyy ensin ilman tietoista valintaa kohderyhmästä, vaikka varmasti se alitajunnassa jyskyttää. Kirjoitan mielessäni kulkevaa filmiä tekstiksi ja tunnen iloa silloin, kun saan kirjoittaa ilman ”suodatinta”. Suodatin menee kyllä jossakin vaiheessa päälle – viimeistään silloin kun käsis lähtee kustantamoon luettavaksi, saan kauhun säväreitä.
Oma murrosikäni oli joskus liiankin reipasta meininkiä, myös syvine aallon pohjineen. Se ja tuon ajan värikäs kaveriporukka lienee vaikuttanut todella paljon kirjoittamaani tekstiin. Ajattelen, että nuoruus ei muutu, vaikka nuorisokulttuuri muuttaa aina muotoaan. Ja että ihmisen sisällä säilyvät kaikki ikäkaudet. Ja kuten Salla tuossa hyvin kirjoitti, ne ovat vain ohuen verhon takana.
En kirjoittaessani tunne mitään tarvetta kasvattaa tai ohjeistaa, haluan vain kertoa tarinan. Se mitä kukin siitä irti saa vai saako mitään, onkin mielenkiintoinen juttu. Suoraan sanottu palaute pääsee joskus yllättämään, ja on tietysti kivaa, jos se on positiivista. Yksi hauskimmista oli eräs 13-vuotias poika, joka sanoi: ”Hei, kyllä sun kannattaa jatkaa tota kirjoittamista. Ei Ilkka Remeksenkään ne ensimmäiset ollut niin jänniä.” Tänks.
16 helmikuun, 2012 klo 1:17 pm
Mikael Juutila
Tuo että jokaisen nuoren pitäisi olla joku tähti omalla alallaan leimaa kyllä hyvin vahvasti nyky-yhteiskuntaa.
16 helmikuun, 2012 klo 2:01 pm
Terhi
Vuosaari-elokuvassa (jota suosittelen) Amanda Pilke esittää 16-vuotiasta Millaa, joka haluaa julkkikseksi. ”Mä haluan, että mun nimi soittaa kelloja”, tyttö hokee. Hän on valmis tekemään ”ihan mitä vaan” maineen eteen ja lopulta tekeekin…
Niin. ”Julkkis”han on nykyään monen nuoren toiveammatti. Ihan mikä tahansa julkkis – taidoista ja osaamisesta viis. Kunhan saisi sen vartin julkisuudessa mahdollisimman pian.