Ennen kesää haaveilen aina, mitä kaikkea luenkaan, ”kun kerrankin on aikaa”. Aika loppuu aina kesken. Aina. Koskaan en saa luettua kaikkea haaveilemaani, mutta toisaalta haavekirjojen sekaan kiilaa aina yllätysnimiä, joita en ole tullut etukäteen ajatelleeksi.

Alkukesällä luin Herman Kochin Illallisen, joka oli lukulistallani sekä työ- että nautintomielessä. En uskalla sanoa kirjasta juuri mitään, sillä se perustuu niin vahvasti yllätyksiin ja koukuttaviin juonenkäänteisiin. Sanonkin siis vain sen, että ihailin kirjailijan kykyä rakentaa jännite. Jokaisen luvun lopussa teki mieli lukea heti perään seuraava luku.

Sain lukea myös erään syksyllä ilmestyvän nuortenromaanin käsikirjoituksen, ja olin todella vaikuttunut. Lukijoita odottaa kirjan parissa hieno matka. (Ei, kyseessä ei ollut oma kirjani.)

Kesän lukulistallani on odottamassa oikein perinteistä lomakirjallisuutta: romanttista viihdettä ja jännitystä. Ensimmäistä edustaa Sinä päivänä -teoksellaan maailmanmaineeseen nousseen David Nichollsin nyt suomennettu esikoisromaani Kaikki peliin. Oletan saavani Nichollsin kirjalta nasevaa ja hauskaa dialogia, suloisenkipeitä tunteita ja käänteitä, joissa aivan kaikille ei käy hyvin. Ei siis mitään kaikkein sokerisinta rakkaushöttöä, vaan pikemminkin paikoin kirpeää sitruunajäätelöä.

Jännityksestä vastaa Nesbø. Harry Hole -sarjasta minulta on lukematta vielä ensimmäinen osa eli Lepakkomies. Tartun kirjaan innokkaana mutta haikeana. Sen jälkeen minulla ei ole lukematta yhtään suomennettua Nesbøä! Onneksi kirjailija on luvannut, että vielä ainakin 10. Harry Hole -kirja on tulossa. Olen myös huomannut, että pari sarjan osaa on sellaisia, että olen unohtanut niistä jo suurimman osan. Voin siis lukea ne uudestaan.

Aivan kuten voin lukea uudestaan tämän kesän suurimman kirjaprojektini eli Maria Gripen neliosaisen Varjo-sarjan. Rakastin sarjaa lapsena ja jännitin hieman, miltä kirjat tuntuisivat nyt vuosien jälkeen. Olisiko taika kadonnut? Huoleni oli turha. Olen nyt ehtinyt lukea jo kaksi ensimmäistä osaa ja lumous on yhä tallella. Varjo-sarja ei tunnu lainkaan vanhentuneelta, vaan on vieläkin psykologisesti tarkkanäköinen ja jännittävä. Siinä on kaikkea, mitä kesän eskapismikirjalta voi toivoa: salaisia sisaruksia, valeidentiteettejä, linnoja, salakäytäviä, synkkiä kohtaloita, elämää suurempaa ystävyyttä ja salaisuuksia. Kertomus jatkuu -blogin Reeta Karoliina on kirjoittanut sarjasta seikkaperäisesti: http://kertomusjatkuu.com/blog/3241310/varjot/. Suosittelen lämpimästi, jos sarja on jollekulle vielä tuntematon tuttavuus. Myös saman kirjailijan Pörriäinen lentää hämärissä on mainio, kiehtovasti erilainen dekkari.

Yksi anekdootti vielä Varjo-sarjaan liittyen: Kun kävin etsimässä sitä Tampereen pääkirjastosta, se oli varastossa. Pyysin virkailijaa hakemaan kirjat, joiden nimet olin kirjoittanut lapulle. Hän katsoi minua yllättyneenä ja kertoi noutaneensa juuri samana päivänä samat kirjat varastosta eräälle toiselle asiakkaalle! Eikä hän ollut kuulemma koskaan aiemmin hakenut varastosta Varjo-sarjaa. Joku muukin oli siis saanut innostuksen täsmälleen samaan aikaan. Kuka tunnustaa?

Entä onko teillä kesän lukukirjat jo listattuina?