Sirin Lontoo-raporttia odotellessa maistellaan hetki Varsovaa.

Suomen Nuorisokirjailijoiden perinteinen yhdistysmatka tehtiin elokuun lopussa rouheankauniiseenVarsovaan. Mukana oli lähes parikymmentä kirjailijaa, ja monilla avecit mukana.

Matka alkoi Varsovan yliopiston kirjastosta. Tyylikästä rakennusta hallitsivat lasi, teräs ja ilmavuus.

Kirjastossa oli hyvä tunnelma ja rento meininki. Opiskelijat istuivat isoilla tyynyillä lattialla ja valoa tulvi valtavista ikkunoista. Ihastuttavasta kattopuutarhasta avautui näkymä yli kaupungin ja Veiksel-joen. Ja löytyihän kirjaston kokoelmasta myös suomalaista lastenkirjallisuutta, kun oikein tarkasti tiirasi (Markku, meikä ja Mila).

Antoisaa oli tavata sikäläistä kirjallisuusväkeä: kirjailijat Anna Onichimowska ja Grzegorz Gortat, IBBY Poland presidentti Maria Kulik ja lastenkirjallisuusaktiivi Ewa Swierzewska. Keskustelu oli vilkasta ja nopeasti huomasimme, että Puolassa tuskaillaan medianäkyvyyden, apurahojen, lukemisharrastuksen vähenemisen, käännöskirjoihin keskittymisen ym. epäkohtien kanssa samalla tavalla kuin Suomessa. Toisaalta ilahdutti se valtava innostus, millä toimijat puhuivat lastenkirjallisuuden merkityksestä ja voimasta. Erityisesti jäi mieleeni Ewa S., joka on ideoinut onnistuneen hyväntekeväisyysprojektin, jossa kerätään kirjoja lapsille, joilla niitä ei ole. Kuka tahansa voi osallistua keräykseen – jo 3000 kirjaa on löytänyt uuden lukijan! Lisäksi Ewa ylläpitää lastenkulttuuriin keskittyvää ja lukemista edistävää Qlturka-nettisivustoa. Ewa on myös kääntäjä, hänelle olivat tuttuja muun muassa Sari Peltoniemen ja Marja-Leena Tiaisen kirjoista tehdyt puolankieliset käännökset.

Sain IBBY Finlandin Maija Karjalaiselta uusimpia englanninkielisiä Virikkeitä-lehtiä tuliaisiksi vieraillemme, jotka ottivat ne iloiten vastaan. Maria (vas.), Anna, Grzegorz ja Ewa.

Onnistunut matkamme huipentui yhteiseen illalliseen Papaya-ravintolassa. Njammm.

Suuri kiitos lähtee Lehtisen Tuijalle plus apujoukoilleen, jälleen upeasti junailtu matka! Perättäisinä syksyinä olemme käyneet Kööpenhaminassa, Tallinnassa, Vilnassa ja nyt Varsovassa. Minne ensi vuonna – tuskin maltan odottaa.