Olen ollut vapaa kirjailija 1.10. 2012 alkaen.
Päätös syntyi yllättäen. Lokakuun ensimmäisenä aamuna, töihin mennessäni, en vielä tiennyt lähteväni. En ollut päättänyt. Toki puhunut mieheni öisin uuvuksiin ja puntaroinut vaihtoehtoja. En ollut ajatellut, että minä olen se, jolla on rohkeutta lähteä.
Olen elänyt kirjoittamalla ja sitä opettamalla viimeiset kymmenen vuotta. Siitä huolimatta vapaan kirjailijan arki on tuottanut monta yllätystä.
Tässä lista asioita, jotka ovat yllättäneet minua:
1) Yhteisön tarve.
Olen kateellinen töissä käyvien ihmisten me-puheelle. ”Meillä”, ”meidän puljussa”, ”meidän osasto”. Vaikka se puhe olisi minkä kaltaista tahansa, ihastelen niitäkin, jotka haukkuvat työpaikkojaan.
Ymmärrän nyt, miksi kotona onnellisesti kirjoittaneet kirjailijat hankkivat työhuoneen tai perustavat osuuskunnan tai taidekommuunin. Ollakseen edes jossakin kohti päivää vähän ”me”.
2) töiden paljous
Freenä ei sanota ei ihan keveään. Se näkyy juuri nyt. Olin ajatellut itselleni pitkiä laiskoja aamuja ja kirjoittamisviikkoja, mutta juuri nyt suhaan enemmän kuin pitkään aikaan. Ei:tä sanovia kirjailijaystäviäni ihailen ja pidän viisaana. Ei:n sanominen on vaikeaa. Entä jos päivänä, jonka haluaa rauhoittaa vain kirjoittamiselle, teksti ei juoksekaan? Ajatteleeko silloin syyllisesti, että ihan hyvin tähän olisi mahtunut kirjastovierailu….
Tässä uskon, että kyse on vuosikellosta: loka-marraskuu on kouluvierailuiden, messujen ja erilaisten kirjallisuuskalaasien tihentymää. Jos olisin hypännyt virkabussista maalis-huhtikuussa, olisin voinut rauhassa hämmästellä aamulintuja kahvikuppi kädessä.
3) verotuksen vaikeus
Tähänkin mennessä verotus on ollut helvettiä. Nyt se vasta jännäksi menee. On luettava päätökset rivi riviltä, ettei apurahaosuuksista ole vähennetty tulonhankkimisvähennyksiä, on seurattava, onko jokainen pieni palkanliru ilmestynyt eteenpäin.
Ja miksi, oi miksi verohallinnon kirjeet ovat niin myrkyllisen virkakielisiksi muotoiltuja? Soitin saamastani kirjeestä Kirjailijaliiton juristille täysin varmana siitä, että minut halutaan haastaa oikeuteen. ”Joo ei, toi on toi niiden vakiosanamuoto.” Rosiskutsuksi ymmärtämäni kirje tarkoitti, että minulla on 3 päivää oikaista verotusta tai jos en halua sitä silloin tehdä, saan tehdä sen vielä viisi vuotta sen jälkeen….
Voisiko joku kirjailija alkaa opettaa myös Verohallinnolle kirjoittamista?
4) eläkkeitten ihmemaa
Tarvitseeko edes sanoa…. En edelleenkään uskalla lausua yhtään kirjanyhdistelmää (MYEL, YEL, MELA) ilman lievää hien kutinaa niskassa. Mielikuvani on se, että jokaisen kulman takana vaanii jokin instanssi, jolle olen unohtanut ilmoittaa olemassaolostani.
5) Hinnoittelun vaikeus
Olen vannonut itselleni, että teen harkitun hinnaston, jonka voin napsauttaa dokumenteista auki, jos joku soittaa ja tarjoaa keikkaa. Rahasta puhuminen on vaikeaa. Oman osaamisen hinnoitteluun pitää opetella. On eri asia hinnoitella itseään virkatyön ohella keveään kuin hinnoitella niin, että sillä taksalla ostaisi leivän päälle myös ne juustot.
Pitäisi myös opetella haistamaan ilmaiseksi tyrkytetyt työt. ”Tämähän on näkyvyyttä.” ”Tästä ala saa paljon julkisuutta. ” ”Mielelläsihän sinä puhut juuri lastenkirjallisuudesta.”
Usein juuri nämä ilmaiset työt ovat niitä työläimpiä, taustatyötä vaativimpia, kirjoitustyötä katkaisevimpia.
Niitä pitää laittaa kahteen koriin: siihen, jossa lukee VAPAAEHTOISTYÖ, tärkeät edistettävät asiat, joiden puolesta saa ja pitää puhua vaikka ilmaiseksi. Toisessa korissa lukee OMAN AMMATIN HARRASTAMINEN (=KIELLETTYÄ): vienkö joltakulta toiselta palkkatyön, jos suostun ilmaiseksi? Luonko toimintamallin, jossa sanon, että me kirjailijat tulemme pullapalkalla ihan mihin vaan? Hinnoittelenko koko alan osaamista alas omalla vaatimattomuudellani?
Hyvin harvoin, tässä tunnustan, tästä keikkojen kahteen koriin lajittelusta tulee puhuttua ääneen. Se on sitä kirjailijana toimimisen tabualuetta. Jos kerran olen vapaa ammatinharjoittaja, kai nyt osaan sentään ammattiani harjoittaa, tiedän, mikä on olennaista ja mikä ei…
6) ENNAKKOSUUNNITTELU VAILLA PAINEITA = PAINETTA
Olen oppinut kuljettamaan taiteellista työtä elämän tauoissa ja hengähdyspaikoissa. Kun vauva nukkuu. Kun taapero katsoo Pikku Kakkosta. Kun opettajalla on pitkä kesäloma.
On eri asia suunnitella niin, että taiteellinen suunnittelu on päälause. Kun arjen tulisi täyttyä erilaisista kirjoitusprojekteista, joilla on kaikilla oma rytminsä, aikajänteensä, huipentumansa, deadlinensa.
Rakastan kaavioita ja häkkyröitä. Tämä on alue, jossa haluan olla hyvä. Toistaiseksi opettelen tätäkin. Nyt saa. Nyt saisi. Jos ei vain olisi niin paljon kaikkea, jota saisi….
7) KIRJOITTAVIEN KANSSAIHMISTEN TUKI
Tämä on kohdista ehkä tärkein ja syy koko seitsemän kohdan listaan. Olen ollut järkyttynyt ja liikuttunut siitä, miten paljon tukea olen saanut sille, että loikkasin vapauteen.
Olen saanut kuulla hienoja vapautumistarinoita ja hypyistä tyhjään.
Olen kuullut unelmista, joita free-hyppyä ennen on ajateltu ja arjesta, joka on ollut joko ihan sitä unelmaa tai ihan toisenlaista kuin on ajatellut.
Kertokaa te.
Oletko itse suunnitellut freeksi ryhtymistä/ oletko free?
Millaista on se vapaus, jossa nyt elät tai mistä haaveilet?
Millaisia eloonjäämistaitoja free tarvitsee pysyäkseen vapaana?
43 kommenttia
Comments feed for this article
15 marraskuun, 2012 klo 2:20 pm
kirsti
Olen ollut 20 vuotta free. Jätin vakituisen viran ja uskoin olevani tässä vaiheessa elämää jo maailmojen maharadja, vaan toisin kävi. Maailma ja kirjallisuusmaailma tuntuu muuttuneen tässä välissä ja olen pudonnut kärryiltä. Mietin miten selviän eläkkeelle asti, tosin asialla ei varsinaisesti ole merkitystä, koska en kuitenkaan saa kunnon eläkettä. Millaisia eloonjäämistaitoja tarvitaan siis. Sanoisin että Pyhää Huolettomuutta. En ole itse keksinyt muuta.
15 marraskuun, 2012 klo 2:33 pm
kirsti k
Kiitos hienosta ja kaunistelemattomasta postauksesta, Siri!
Olen ollut pian viisi vuotta vapaa kirjailija. Sitä ennen jahkasin ja jahkasin, haaveilin monta vuotta. En uskaltanut. Sitten tapahtui jotain, mikä mullisti kaiken, etunenässä tärkeysjärjestykset. Enää ei ollut olemassa ”sitten kun” -vaihtoehtoa, oli vain ”tässä, nyt, heti”.
Viimeiset viisi vuotta ovat olleet elämäni rohkeinta ja täyteläisintä aikaa.
Olen nauttinut vapaudesta seuraavilla eloonjäämistaidoilla:
– kirjoittamisen vimma
– ideoita pursuava pää
– kyky viihtyä yksin
– mahdollisuus mennä metsään
– ihmettelyn taito
– hyvät ihmiset ympärillä
– luontainen säästeliäisyys
– uskaltaminen ja heittäytyminen
– järjestelmällisyys
– ”tänään kaikki on mahdollista” -ajattelu
15 marraskuun, 2012 klo 3:06 pm
Terhi
Olen ollut freelancer vuodesta 2006, enkä ole katunut päivääkään. Päinvastoin, jaksan edelleen joka aamu olla kiitollinen siitä, että saan herätä juuri tällaiseen arkeen. Viimeiset puoli vuotta olen nimittäin seurannut tuskanhiki otsalla, miten puolisoni viimeisteli väitöskirjansa pitkien työpäiviensä jälkeen ja viikonloppuisin.
Aloittelevien freelancereiden (toimittajien) kurssilla väitettiin, että kuluu viisi vuotta ennen kuin free on rakentanut itselleen kunnon verkostot. En olisi uskaltanut heittäytyä, jollen olisi rakentanut näitä verkostoja valmiiksi, jotakin taloudellista turvaa ja suojaa.
Minulta kirjat jäisivät kirjoittamatta, jos työskentelisin yhä toimittajana. Sanoja ei riittäisi enää vapaa-ajalle.
Kirjoitin viisi vuotta yksin kotona, kunnes mökkihöperöidyin. Minulla oli hiljattain 1,5 vuotta työhuone kolmen toimittajakollegan kanssa, mutta kaipasinkin yksinäisyyttä ja omaa rauhaa. Nyt osaan taas arvostaa kotona olemista ja hiljaisuutta.
Olipa missä tahansa ammatissa, tällä hetkellä tulevaisuuden ennustaminen on mahdotonta. Emme ole ainoita, jotka elävät jatkuvassa taloudellisessa epävarmuudessa. Hirvittää lukea esimerkiksi Journalistia. Jos ei ole helppoa freelancereilla, eipä ole jatkuvan yt-uhan alla elävillä kk-palkkaisilla toimittajillakaan…
15 marraskuun, 2012 klo 3:39 pm
J.S.Meresmaa
Hyvä ja mielenkiintoinen aihe!
En ole vapaa kirjailija, mutta toki olen vasta aivan kirjailijan urani alussa ilman minkäänlaista toimittajataustaa, joten siinä tuskin mitään mieltä olisikaan.
Kahdeksan tunnin päivätyö antaa varmuutta toimeentulolle, mutta ei se kyllä kovin hyvä yhdistelmä ole, jos pitäisi romaaneja kirjoittaa. Jos vuosittain saisi edes muutaman kuukauden apurahan, saisi levätäkin kesälomallaan eikä puurtaa lomapäiviään (ja iltoja ja viikonloppuja), jotka on tarkoitettu työstä palautumiseen. Tämä on tietenkin haave, sillä jos on pakko, niin sitten on pakko: itsehän olen tämän kuitenkin valinnut.
Se turhauttaa, kun mielessä olisi paljon ideoita ja sormet syyhyäisivät näppäimistölle, mutta aikaa ja tilaisuutta ei tule. Romaani vie paitsi aikaa, myös tilaa aivoista, ja jos aikaa ja tilaa ei ole, niin ei sitä kirjaa vain synny. Ei ainakaan minulla.
Vapaus, josta haaveilen on, että minulla olisi säännöllisesti aikaa kirjoittaa aamuisin (viitisen tuntia per päivä), ja silti jokin sellainen työ, joka olisi vastapainoa kirjoittamiselle ja jatkuvalle ajatuskuormalle — sellainen työ, joka turvaisi toimeentulon.
Uskon, että vielä jonakin päivänä pääsen siihen.
15 marraskuun, 2012 klo 5:16 pm
annelitre
Loistava postaus, kiitos! Vastaanpa viimeiseen kysymykseesi eli henkiinjäämistaitoihin. Olen ollut free 20 vuotta ja pysynyt hengissä.
– ole ahkera
– ole täsmällinen! kunnioita deadlinea
– olet tasan niin hyvä kuin viimeinen työsi, älä siis fuskaa ikinä
– skannaa koko ajan ansaintamahdollisuuksia
– älä toimi yhden asiakkaan varassa, vaikka 80-20 sääntö pitääkin paikkansa (20 % asiakkaista tuottaa 80 % tuloista)
– tämän luin jostain ”jos tuotat onnistumista muille, sinusta pidetään kiinni”, totta kuin kirkonrotta
– pitkäjänteisyys on hyväksi
– säästä itsellensi puskurirahasto, tarvitset sitä kun tietokone prakaa, auto tekee stopin tai verovirasto keksii kikkavitosen
– suunnittele, suunnittele, suunnittele – mieti viikon tärkeimmät työt, mieti seuraavien kuukausien tärkeimmät työt
– hinnoittele oikein, muista että sinun pitää itse maksaa eläkkeesi, sairastamisesi, työvälineesi ja lomasi – palkkio ei ole palkka, vaan siitä katoaa noin puolet näihin kustannuksiin, punnitse siis tarjottua palkkiota ja työhön kuluvaa työaikaa kunnolla
eräs toimittajatuttu päätti jäädä freeksi ja iloitsi: ”Nyt voin aloittaa työt aamuisin niin myöhään kuin haluan, lopettaa kun haluan ja tehdä sellaisia juttuja kuin haluan.” So true. Free voi aloittaa työt ihan niin varhain kuin haluaa ja lopettaa niin myöhään kuin haluaa. Ja joskus voi jopa tehdä sellaisia juttuja kuin haluaa.
15 marraskuun, 2012 klo 5:52 pm
Susanna
Hieno ja tärkeä kirjoitus, Siri! Tässä oma tarinani.
Tapasimme mieheni kanssa v. 1996, jolloin hän oli juuri jäänyt vapaaksi kirjailijaksi. Mieheni sai vaihtelevalla menestyksellä jotain korvauksia työkkäristä, mutta se oli hankalaa, koska hän oli itse irtisanoutunut työstään voidakseen keskittyä kirjoittamiseen. Elimme tuolloin pääosin minun opintotukeni ja pätkätyötulojeni varassa. Taisin olla välillä pari vuottakin töissä melkein putkeen. Toki miehellänikin oli jotain kirja- ja keikkatuloja, joku pieni kirjastoapurahakin. Kituuttamaan kuitenkin opittiin jo silloin, ja se on hyvä, sillä v. 2000 minäkin jäin freeksi.
Nyt on jälleen uusi tilanne, sillä mieheni kolmivuotinen apuraha loppuu kuukauden kuluttua. Samalla minulle hyvin pieniä, mutta säännöllisiä käännöstuloja taannut työsuhteeni on mahdollisesti katkolla. Olemme viidenkympin molemmin puolin, mutta meillä ei ole hajuakaan millä elämme tammikuusta lähtien. Joka toinen päivä tekee mieli hypätä mereen, joka toinen päivä tuntuu, että kyllä tämä taas tästä, niin on aina ennenkin käynyt.
Kadehdin niitä pariskuntia, joista toinen käy ”oikeissa töissä”. Toisaalta väitän, että vain toinen free voi ymmärtää tätä raastavaa epävarmuutta. Sitä en voi käsittää, miten kahden freen taloudessa olisi mahdollista hankkia lapsia tai oma asunto.
Mieheni ja minä olemme tehneet ratkaisuja perustuen taloudelliseen epävarmuuteemme. Emme me muuttaneet ulkosaaristoon pelkästään maisemien vuoksi. Helsingissä meillä ei olisi varaa vuokrata asunnoksemme edes vaatekaappia, täällä meillä on riittävästi neliöitä, rauhaa ja merinäköala yksiön hinnalla. Toisaalta periferiassa asuminen vaikeuttaa etenkin kirjailijan työtä. ”Ei se kuitenkaan halua sieltä kaukaa tulla tänne asti keikalle” tai: ”Se maksaa kuitenkin niin paljon, kun sille pitää kustantaa yöpyminen hotellissa.”
Minulla ei ole mitään valittamista, jos pystymme elämään kuten nyt. En kaipaa tiskikonetta, thaimaanmatkaa, parkettilattiaa, en edes uusia farkkuja. Olemme siippani kanssa ylipäätään huonoja kuluttamaan. Mutta laskut pitää voida maksaa, ruokaa ostaa ja vähän elääkin. Älkää edes mainitko sanaa eläke. Onneksi olen lyhytikäistä sukua.
15 marraskuun, 2012 klo 7:58 pm
kirsti k
Vielä täsmennys tuohon umpi-idealistisromanttiseen kommenttiini:
Tuskin olisin selvinnyt taloudellisesti, ellen olisi ollut ennen vapaaksi kirjailijaksi ryhtymistä 18 vuotta yhtä soittoa kohtuupalkkaisessa päivätyössä. Olen aina ollut surkea kuluttamaan, joten säästöjä oli ehtinyt kertyä mukavasti. Lisäksi perheemme on yksilapsinen (hänkin jo pois kotoa) ja miehelläni vakityö. Näissä olosuhteissa pystyn suhtautumaan vapauteen Kirsti E:n mainitsemalla Pyhällä Huolettomuudella.
Nostan hattua taivaisiin kaikille teille sankariselviytyjille, joille freen arkipäivä näyttää myös kurjat puolensa. Annelin neuvot ovat loistavia konkreettisuudessaan!
15 marraskuun, 2012 klo 8:28 pm
Susanna
Hear hear! Kirsti E:n kuvailema pyhä huolettomuus on monelle freelle ainoa selviytymiskeino. Voisin toisaalta kuvitella, että meille LaNu-ihmisille sen saavuttaminen on helpompaa kuin joillekin itsensä vähän vakavammin ottaville.
Kuka se olikaan, joka sanoi, että LaNu-kirjailijalle on eduksi olla paitsi lapsellinen myös vähän tyhmä?
15 marraskuun, 2012 klo 8:54 pm
Salla
Komppaan Annelin listaa. Ja tämä:
– Ole hemmetin hyvä. Jos olet hyvä, ihmiset haluavat juuri sinut ja ovat valmiita maksamaan siitä. Kärjistetysti ja vähän ideaalitasolla, mutta on siinä totuutta.
– Priorisoi töitä ja muista, että aika on rahaa. Kaikissa ihanissakaan kissanristiäisissä ei myöskään tarvitse käydä, jos et oikeasti saa niistä jotain (on se sitten juuri sillä hetkellä kipeästi kaivattua virkistystä tai tärkeitä kontakteja tai mitä tahansa).
– ”Älä usko kuulopuheisiin, ota selvää
Mitä itse et tiedä, sitä et tiedä
Tarkista lasku
Sinun täytyy se maksaa
Laske sormesi joka erälle ja kysy
’Miksi tämä on näin?'”
– Kysy. Kysy kollegoilta, kysy ammattilaisilta, kysy verottajalta, Melalta. Jaksa selvittää silloinkin, kun se tuntuu työläältä.
– Pidä huolta terveydestäsi, niin henkisestä kuin fyysisestäkin. Freenä sinulla ei ole muuta pääomaa kuin itsesi.
15 marraskuun, 2012 klo 10:13 pm
annelitre
Sallan viimeinen lause on tärkeä. Freenä kallisarvoisin omaisuutesi on työkykysi eikä siitä pidä huolta kukaan muu kuin sinä itse.
15 marraskuun, 2012 klo 10:46 pm
hdcanis
Muut asiat eivät minua niin sivua mutta tuosta vapaaehtoistyöstä mainitsen. Vaikka itsekin moista harrastelen niin linjana on että vapaaehtoistyönä tehdään muuta kuin palkkatyötä 1) koska moinen laskisi palkkatyöni arvostusta ja haittaisin sillä paitsi itseäni myös kollegoitani ja 2) koska en halua, teen vapaa-aikanani yleensä mieluummin jotain muuta.
Toki noissa hommissa voi punnita työhön kuluvaa vaivaa ja aineettomia palkkioita (positiivinen näkyvyys ja kontaktit, kaveri pyytää), eli jotain helppoja puolen tunnin hommia toki vedetään ilman sen kummempia mietintöjä niihin hommiin jotka oikeasti syö palkkatyötä suhtautudaatn nihkeästi.
Minusta tuon toteaminen on liian järkevää ollakseen tabu.
15 marraskuun, 2012 klo 11:45 pm
Nimetön
Minä jäin vapaaksi kynäilijäksi syksyllä 2008. Elämässäni on ollut pari ratkaisevaa käännettä, jotka veivät tälle tielle. Kuten Kirsti K., ajattelin, että aikaa ei kenties olekaan loputtomasti. Elän taloudellisesti enimmäkseen mieheni siivellä, joka on onneksi kova paiskimaan hommia. Lapset asuvat jo omillaan. Lisäksi minulla on koulutus, jolla saa tarvittaessa ainakin toistaiseksi aina töitä, paitsi kesällä. Kun kirjoittaminen ei suju, eikä se tosiaankaan aina suju, vapaus alkaa joskus ahdistaa. Silloin kaipaan takaisin hektiseen entiseen työpaikkaani, kaipaan räväköitä työkavereitani ja nopeaa luovaa hulluutta, jota entinen työni vaati. Joskus käynkin tekemässä sijaisuuksia. Kahden viikon sijaisuuden jälkeen muistan, kuinka kokonaisvaltaista hommaa se on ja kirjoittaminen alkaa kummasti taas maistua. Tänä syksynä en ole vielä ehtinyt sijaistamaan, vaikka tekstinkin tuottaminen on ollut jotenkin nihkeää.
Eläkeasiat ovat minulla edelleen rempallaan, nekin pitäisi tietysti selvittää. Mutta tämä kirjoittamaan jääminen on noin yleensä ottaen kuitenkin tehnyt elämästäni hyvällä tavalla väljempää. Henkinen vapaus ja oman tien kulkeminen on siinä ehkä se tärkein juttu.
T. Ansu
16 marraskuun, 2012 klo 11:03 am
Terhi
JOS MAHDOLLISTA, yritä pitää kesälomaa, edes hieman. Olin toukokuussa niin väsynyt ja leipiintynyt, että olin valmis heittämään hanskat tiskiin ja vaihtamaan alaa. Onnistuin kuitenkin pitämään elämäni ensimmäisen, pitkän kesäloman, jonka jälkeen työmotivaatio palasi uudenlaisena.
Jo yliopistoajoista saakka olen myös pyrkinyt pitämään viikonloput vapaana työstä. Varsinkin syksyllä esiintymisiä on useina viikonloppuina, mutta pyrin siihen, että perjantai-iltana ripustan kirjailijankaavun kaappiin ja otan sen esiin vasta maanantaiaamuna.
16 marraskuun, 2012 klo 11:33 am
anuh
Annelin lista on hyvä pähkinänkuori 🙂
KirstiK sanoi: ”Tuskin olisin selvinnyt taloudellisesti, ellen olisi ollut ennen vapaaksi kirjailijaksi ryhtymistä 18 vuotta yhtä soittoa kohtuupalkkaisessa päivätyössä.”
Näin täälläkin, olin ~15 vuotta vakitöissä, jonka aikana sain pienen kämppäni maksettua. Freen elämän epävarmuuden sietoa auttaa paljon jos pärjää vähällä, ja sekä minä että mieheke onneksi nautitaan ”pikkuelämästä”: kaksi huonetta on tarpeeksi kahdelle ihmiselle ja estää myös kätevästi turhan roinan hankkimisen, autoa emme tarvitse, lapsia emme halua, maisemanvaihdoksi riittää mökki kesäisin jne. Oikeastaan ainoa paheemme on videopelit, parhaat pitää ostaa heti ilmestyessään täydellä hinnalla 😛
Työyhteisöä en kaipaa koska olen niin vahvasti erakkoluonne. Tietysti sekä kirjailija- että toimittajakollegoita on aivan huippumahtavaa tavata milloin missäkin häppeningeissä, mutta ei joka päivä 8 tuntia, kiitos ja anteeksi 😉 Se on taivahan tosi että oli mistä asiasta kyse tahansa, todella sitä voi ymmärtää vain toinen joka on kokenut samoja asioita, ja kirjoitustyöläisten kanssa jutellessa voi antaa ja saada vertaistukea ja myötäiloa ihan erityisellä tavalla.
Se pitää paikkansa että kovin helposti ei sanota ”ei”. Olen viimeisen vuoden aikana joutunut sanomaan vakkariasiakkaalle kahdesti että nyt en valitettavasti ehdi. Molemmat tilanteet oli oikeasti sellaisia että jotain isoa ja aikaaviepää oli jo sovittuna, mutta voi jestas että vieläkin harmittaa kun täytyi kieltäytyä!
Nuorempana olisin varmaan taipunut ilmaisiinkin hommiin ihan siksi, etten vaan osaa ja kehtaa kieltäytyä. Onneksi päädyin näihin töihin sen ikäisenä, että uskallan pyytää kohtuullista palkkaa – ja myös tehdä hyvällä omallatunnolla itse valitsemiani vapaaehtoishommia, ilman tunnetta että jos teen näille ilmaiseksi niin sitten täytyy tehdä muillekin.
Mutta vaikka sitä aina välillä napisee lehtitalojen touhuista ja niiden seurauksista freekuille, ja tietysti kirjailijan työssäkin on hyvät ja huonot päivänsä, rakastan tätä vapautta niin valtavasti etten MISSÄÄN TAPAUKSESSA vaihtaisi 8-16 työelämään. Ja yritän muistaa olla kiitollinen vähintään kerran joka päivä 🙂
16 marraskuun, 2012 klo 11:47 am
Terhi
Harvasta asiasta raivostun yhtä paljon kuin kommentista, jota silloin tällöin kuulee:
– No helppohan sinun on, kun miehesi käy töissä.
???
Mikä 1950-luvun kotirouva minä olen, aikuinen, koulutettu ihminen? En ota kantaa kenenkään muun perheen raha-asioihin, mutta minulle on täysin itsestään selvää, että tulen toimeen omillani. Ei tulisi mieleenkään mennä puolisoni lompakolle. Hän on ammattinsa valinnut ja minä omani.
16 marraskuun, 2012 klo 12:23 pm
Susanna
Toivottavasti en loukannut ketään kommentillani, että kadehdin niitä, joiden puoliso käy ”oikeissa töissä”. Tarkoitin sillä ainoastaan sitä, että pienikin säännöllinen tulo voi joskus pelastaa taloudelliselta katastrofilta. Sen tietää myös jokainen vuosiapurahaa saanut free. Summa on pieni, mutta sen säännöllisyys suorastaan ruhtinaallista.
Mekin kaksi freetä elätämme vuoroin toisiamme. Se maksaa, jolla kulloinkin on rahaa. Minusta toisen elättäminen kuuluu parisuhteeseen, enkä osaa tehdä eroa sen välillä, kumpi sukupuoli kulloinkin on ”elatusvuorossa”. Olen ollut välillä ”kotirouva” ja välillä nainen, jonka varallisuutta taiteilijahunsvotti käyttää häikäilemättä hyväkseen. 🙂 Sehän ei ole ongelma, vaan tilanne jossa toinen on tuloton kotirouva ja toinen pennitön taiteilija. Niitäkin päiviä on nähty, toivottavasti ei nähdä enää.
16 marraskuun, 2012 klo 12:39 pm
Terhi
Susanna: Tämä on taas näitä verkkoviestinnän riemuja, kasvotusten asia olisi selvä. Minä en ainakaan loukkaantunut kommentistasi, enkä viitannut omalla kommentillani sinuun lainkaan. Tuo töksäyttelevä, tympeä ihmistyyppi, johon varmasti jokainen meistä on törmännyt silloin tällöin, jurppii minua suunnattomasti.
16 marraskuun, 2012 klo 12:48 pm
Kirsi Pee
Ilmaiskeikoista: Heiskas Marjo vinkkasi, että jos muutoin on vaikeuksia kieltäytyä, siis sanoa ei, niin voi esmes tehdä itselleen selvän säännön: 3 ilmaiskeikkaa vuodessa. Silloin voi olla helpompi kysyjälle sanoa, että tämän vuoden ilmaiskeikat (tai hyväntekeväisyyskeikat) ovat valitettavasti jo kaikki käytetyt, mutta tämänhintaisen XXXX € normaalikeikan voin mahduttaa vielä kalenteriin.
Aattelin kokeilla. 🙂
(Ja huomatkaa montako äksää hinnassa on.. hihhih..)
16 marraskuun, 2012 klo 1:13 pm
Susanna
Ok Terhi, olen helpottunut. Ja mainitsemiasi tyyppejähän riittää. Eräs lähiomaiseni kysyi joskus vuosia sitten kirjailijapuolisoltani hänen viimeaikaisista puuhistaan. Mieheni kertoi opetuskeikoistaan, kirjoittamistaan artikkeleista, luottamustoimistaan kirjallisuuden alalla sekä tekeillä olevasta kirjasta. ”Aha, mut et oo siis missään töissä ollu?” Sanomatta lienee selvää, että tuo lausahdus elää ikuisesti pienessä kahden hengen perheessämme.
16 marraskuun, 2012 klo 2:47 pm
Nimetön
Meillä on puolison kanssa takana jo pitkälle kolmattakymmentä yhteistä vuotta. En jaksa enää pillastua edes tuosta: ”Hyvähän sun on, kun mies tienaa…” 🙂 Joskus tilanne oli toisin päin, mies opiskeli, minä toin enemmän rahaa yhteiseen talouteen. Suuremmat henkilökohtaiset tulot olisi toki mainio juttu. Mutta kaikkea ei vaan saa, kirjailijuus on myös valinta. Tiesin hyvin, mihin ryhdyin. Nuorempana kirjoitin lasten mentyä nukkumaan, viikonloppuisin, kesälomilla, öisin. Vaikka tulot ovat nyt pienet, lähes minimaaliset, tunnen silti olevani etuoikeutettu. Ja olenkin osittain myös siksi, että: ”… hyvähän mun on kun mies tienaa…” Mitäpä sitä kieltämään. Enkä kyllä silti tunne itseäni 50-luvun kotirouvaksi. 😛
T. Ansu
16 marraskuun, 2012 klo 3:52 pm
Terhi
”No helppohan sinun on, kun miehesi käy töissä.”
Tämä lause ärsyttää varmasti siksikin, koska siihen kiteytyy niin hyvin freelancerin työn ”arvostus”, niin kuin Susannankin esimerkissä. Että tämä on pientä kotoisaa, pullantuoksuista puuhastelua vain, josta nyt ei oikeastaan pidäkään saada rahaa. Vapaatahan tämä työ on, mutta useimpina päivinä ei kovinkaan helppoa (kirjoittamisen yleinen vaikeus, kouluvierailujen lukuisat ”haasteet”, lehtijuttujen myymisen loputon suo…)
Kirsin mainitsemat kiintiöilmaiskeikat taidan minäkin ottaa käyttöön, 3 per vuosi voisi olla passeli. Hyvä idea.
16 marraskuun, 2012 klo 4:08 pm
Nimetön
Joo, olen minäkin tuosta lauseesta joskus ärsyyntynyt. Että olisin ikään kuin eliittirouva, joka pipertelee kotona mitä huvittaa, kun toiset raatavat niska limassa ”oikeissa töissä”. Kyllä tästä on kuitenkin elitismi ja muhkeat rahakukkarot kaukana. Ja onneksi mies sattuu tykkäämään kovasti työstään, muutenhan tällainen järjestely ei toimisi ollenkaan.
T. Sama ko äsken
16 marraskuun, 2012 klo 4:52 pm
kirsti k
En ole vielä joutunut käymään mieheni lompakolla, mutta tietoisuus siitä, että perheessä jollakin on säännölliset tulot, luo turvaa.
Elämässä tulee joskus myös eteen tilanteita, joissa toisen rahallinen apu on pakko ottaa vastaan, vaikka miten arvostaisi omaa taloudellista riippumattomuuttaan. Normaalia välittämästi ja jakamista, puolin ja toisin.
16 marraskuun, 2012 klo 4:58 pm
Päivi L
Hyvää keskustelua täällä. Onkohan sitä tutkittu, miten henkisesti rasittavaa jatkuva epävarmuus toimeentulosta ihmiselle on? Plus se ajatus, että eläkkeellä keräämme todennäköisesti koko jengi pulloja puistoissa.
Meilläkin toinen käy kuukausipalkkatyössä, mutta se ei välttämättä ”rauhoita” minua. Tasa-arvoisessa liitossa haluaisi, että molemmat maksavat sähkölaskusta yhtä suuren osuuden.
Olen ollut vapaana kirjailijana vuodesta 2007, mutta ilman sekalaisia työkeikkoja se ei olisi onnistunut.
16 marraskuun, 2012 klo 5:35 pm
Susanna
En halua päällepäsmäröidä, mutta sen olen elämässä oppinut, että vähää aikaansa tällä pallolla ei kannata tuhlata kirjanpitämiseen siitä, että aina maksaa ja saa pilkulleen oman osuutensa. (En tietenkään puhu tässä työstä maksettavista palkkioista!)
Opin tämän oikeastaan naapuriltamme, joka kyllästyi siihen, että joka kerta heidän tehtyään pienen palveluksen meille vaadin saada korvata sen jotenkin. ”Kuule, kyllä nämä tässä vuosien varrella tulevat korvatuiksi puolin ja toisin. Te tarvitsitte nyt meidän apuamme, seuraavaksi voi hyvinkin olla, että me tarvitsemme teitä johonkin hommaan. Ei oteta tätä niin vakavasti.”
Olin nuorena vielä tiukempi feministi kuin nykyisin, ja pidimme puolisoni kanssa tarkkaa kirjaa siitä, mitä kumpikin maksoi. Paitsi että tuonkaltainen kirjanpito muodostui aikaa myöten melkoisen työlääksi, alkoi se myös naurattaa meitä molempia. Meillä ei ole yhteistä asuntolainaa, eikä edes pankkitiliä, mutta menot maksetaan sen mukaan kummalla sattuu olemaan kortti tai käteistä mukana tai tilillä rahaa. Kukin pariskunta toki tyylillään ja puolensa kannattaa pitää.
16 marraskuun, 2012 klo 6:28 pm
Terhi
Vaikka me kaikki kommentoijat olemmekin ystäviä keskenämme ja tuskin pahoitamme mieltämme kiivaastakaan keskustelusta, haluan silti sanoa, ettei tarkoitukseni ollut (tietenkään) pahoittaa kenenkään mieltä. Jokaisessa perheessä vallitsee omanlaisensa kulttuuri ja hyvä niin.
On täysin itsestään selvää, että jos ja kun puolisoni tarvitsee apuani, hän sitä saa ja tietysti päinvastoin. Koen, ettei tämä ole minulle edes se perinteinen mies/nainen-kysymys. Olen ansainnut omat lanttini 14-vuotiaasta saakka ja tämä perisuomalainen Läpi harmaan kiven -mentaliteetti on ikään kuin jäänyt päälle.
Edelleen minusta olisi hedelmällistä palata Sirin esittämiin kysymyksiin (kiitos edelleen tästä loistoavauksesta):
Oletko itse suunnitellut freeksi ryhtymistä/ oletko free?
Millaista on se vapaus, jossa nyt elät tai mistä haaveilet?
Millaisia eloonjäämistaitoja free tarvitsee pysyäkseen vapaana?
16 marraskuun, 2012 klo 6:39 pm
Nimetön
Reilun vuoden olen ollut vapaalla jalalla. Vielä ei ole tarvinnut katua, kun kirjoitustöitä on aiempien kontaktien ansiosta riittänyt.
Tänä syksynä horjahdin kolmeksi kuukaudeksi takaisin päivätyöhön ja kuvittelin pystyväni hoitamaan kirjoitushommat ”siinä sivussa” iltaisin ja viikonloppuisin. Ei siitä mitään tullut, joten palasin takaisin tähän vapauteen – ja hyvältä tuntuu epävarmuudesta huolimatta.
Yksi kirjoittava tuttu totesikin, että paras motivaattori kirjoittamiseen on hankkia vakituinen päivätyö:)
Jari
16 marraskuun, 2012 klo 6:46 pm
sirikolu
Hienoja tarinoita! Hyvää keskustelua!
Annelin kommentista kuulee, miten omaa työtään oppii hallitsemaan ja suunnitelemaan, kun sitä tekee pidempään. Luin ehkä neljäänkymmeneen kertaan ajatuksen siitä, että on yhtä hyvä kuin viimeisin työnsä.
Keräsin myös korvan taakse Sallan ajatuksen itsestä ainoana pääomana. Ja Terhin ajatuksen kesälomasta (hmmm…. se jäi välistä….)
Aavistuksen OT, mutta silti samaa aihetta on tasapainottelu kahden freen/taiteilijan taloudessa. Annelin hieno ajatus suunnittelusta ei suinkaan kaksinkertaistu, vaan nelinkertaistuu.
Mennäänkö vuorovedoin, että toinen voi uutta juttua miettiessään upota luovan työn hetteikköön ja toinen kannattelee tekemällä enemmän rahakasta keikkatyötä? Vai ollaanko koko ajan 50-50, jossa molemmat urakoivat sisääntulevaa rahaa ja suunnittelevat Isoja Juttujaan kun ehtivät?
Pitääkö apurahoja hakiessa puhua perhekeskustelu? Pitääkö taiteellisen työn suunnitelma näyttää myös puolisolle: tällaiseen mä ajattelin sukeltaa seuraavaksi. (Ei ja ei, meillä ainakaan, entä teillä?)
Kuka muistaa dedisten keskellä lasten hammaslääkärit, vanhempainvartit ja koulun myyjäiset. (Kyllä, kiikutimme sinne muffinssien sijaan kirjoja.)
Eloonjäämisoppia tarvitsee yrittäjäperheessä sekä kumpikin vapaa taiteilija että myös parisuhde. Että oman unelman toteuttaminen sen toisen unelman toteuttajan rinnalla olisi mahdollista. Se vaatii arjen kekseliäisyyttä. Ja sitä suunnittelun rotia.
19 marraskuun, 2012 klo 10:11 pm
Nimetön
Rohkaisun sana: Kyllä kahden freen yhteiselo mahdollista on. Myös puolisoni on free, hänellä on aina ollut täysin epäsäännölliset ja usein ennalta-arvaamattomat työajat. Noooooo… helppoa se ei aina ole ollut, mutta eipä elämä muutenkaan ole ollut ennalta-arvattavaa. Välillä puolin jos toisinkin kompromisseja, välillä taas sitkeyttä pitää kiinni omastaan. Myyjäisiin ja muihin kekkereihin suosiolla kaupan keksi-, sipsi- tai leivonnaishyllyn kautta.
T. A, kollega från Gladas
16 marraskuun, 2012 klo 10:25 pm
Kirsi Pee
Eloonjäämisoppia yrittäjäperheessä on myös se onneksi jo suhteen alusta asti voimassa ollut periaate, että vaikka kirjapidollisia tilejä olisi useita, menot hoidetaan, ei väliä kenen kotiin tuomia euroja käyttäen (jaa, taisi olla aluksi markkoja..).
Meilläkin on meitä kaksi, jotka mielellään irtautuisivat palkkatyön sitovuudesta. Paitsi tietysti palkkapäivästä. 🙂 Isäntä irtautui vuonna 2000.
Toistaiseksi ainakin isännän free-tulot valokuvaamisen saralla ovat olleet varmempia ja säännöllisempiä, joten pysyn virkasuhteessa koulutoimeen. Kaksi perättäistä syksyä kirjoitusvapaalla ovat osoittautuneet hankaliksi kestää sekä työnantajan että viisihenkisen perheen talouden suhteen. Uskokaa pois, kahden lukiolaisen koulunkäynti täältä maalta, kaupungissa opiskelija-asunnossa asuen tekee melkosen loven kukkaroon. :I
Mutta toivossa eletään.. jospa sitten aikanaan voisi heittäytyä tuulen kannateltavaksi…… Edellä kerrotut tarinat luovat uskoa siihen.
❤
17 marraskuun, 2012 klo 7:40 pm
Karo Hämäläinen
Kannattaa organisoitua siten, minkä pää kestää.
17 marraskuun, 2012 klo 10:46 pm
Susanna
Voi Karo, olisipa elämä noin yksinkertaista.
19 marraskuun, 2012 klo 10:41 am
Minttu
Minä en ole hypännyt oravanpyörästä, en ole kokeillut siipiäni enkä ole uskaltanut hypätä tyhjän päälle. Perustelut: matalapalkka-alalla työskentelevä puoliso ja 2-vuotias perillinen. Olen perheen leiväntuojan roolissa, joten freelancerius on varhaiseläkepäivien unelma.
Koska meillä on penska, oli kiva saada oma piha. Oman pihan saa järkihintaan vain periferiassa. Periferiassa tarvitaan auto. Asuntolaina ja autokulut pitävät huolen siitä, että työssäkäynnille on perusteita.
Olen kaikki kirjani kirjoittanut päätoimisen työn ohella. Iltaisin ja viikonloppuisin, lomilla. Toista kirjaa varten pystyin apurahan turvin ottamaan palkatonta 1,5kk vuoden ajalle ripoteltuna. Ylellistä.
Nyt illat ja viikonloput ovat perillisen laatuaikaa, joten niistä ei voi riipaista. Siispä kirjoitan aamuvarhain, napsin 15-30 min joka aamu. Ajatus siitä, että voisi vain keskittyä omaan kirjoittamiseen päivästä toiseen, on jotakuinkin märkä päiväuni:-) Joku sanoo varmaan tästä, että helppohan minun on, vakiopalkalla. Joku toinen sanoo, että helppohan freelancerin on, vapaana kuin taivaan lintu. Ei kannata kuunnella.
Jokainen tekee omat valintansa ja ratkaisunsa, ja yleensä kunkin perusteet ovat täysin oikeat ja hyvät. Toivotan ihan valtavat määrät onnea, tuuria, sitkeyttä, urheutta, valoisaa mieltä ja uskallusta free lancereille, joita ihailen ja vähän kadehdinkin – ja toivotan niitä samoja juttuja meille palkkatyön ja oravanpyörän keskiössä punnertaville, jotta jaksaisimme silti uskoa luovan työn olevan mahdollista ja hauskaa.
Kaunista talventuloa, Minttu.
19 marraskuun, 2012 klo 2:44 pm
Ulla
Kiintoisa keskustelu! Olen suomentaja, mutta kirjoituksissa on hyvin paljon yhtymäkohtia omaankin työhöni. Meitä on kaksi freetä, minä ja kust.toimittajamies, toisin sanoen kahdet taiteilijan tulot ja kahdet yrittäjän menot, jos kärjistetään. Tällä tarkoitan tietysti YEL:iä, joka on helvetillinen rasite taloudelle.
Meille on ollut itsestään selvää, että menot hoidetaan aina sillä rahalla, mitä on ja kenellä sitä sattuu olemaan, ja jos jotakin jää, saa itse törsätä mihin huvittaa, Siksipä ei tule taisteluja, kun mies leffahulluna kantaa kotiin venäläisiä mykkäelokuvia ja minä olen nettilankakaupoissa kuin lapsi karkkihyllyn edessä. Harvinaista herkkua toki, mutta siksi myös makoisaa.
Asunto ollaan saatua ostettua, joskin se onnistui vain muuttamalla pois Helsingistä toiseen kaupunkiin. Lapsia ei ole eikä autoa, mutta nelijalkaisia karvaisia sitäkin enemmän, joiden lääkäri- ym. kuluihin täytyy usein silpaista jostakin nopeasti rahaa. Tuskaiselle eläimelle ei voi sanoa, että katsotaan sitten ensi kuussa.
Selvää on, että nuuka pitää olla, ja töitä joutuu tekemään paljon. Suuren työn jälkeen pyrin pitämään muutaman päivän vapaan, mutta aina se ei onnistu. Olen siinä mielessä onnellisessa asemassa, että töitä on ollut säännöllisesti tarjolla, sen sijaan miehen töissä näkyy kustantamoiden säästölinja selvemmin. Karuja totuuksia on, että välillä joutuu appeensa ostamaan luottokortilla, mutta toisaalta en ole koskaan mennyt nälkäisenä nukkumaan. Muutenkin olen erakkomallia, joka haaveilee omavaraisesta elämästä maalla, joten kituuttaminen ei haittaa. Kunhan välillä saa niitä lankoja…
Voimia kaikille, mitä teettekin,
Ulla
19 marraskuun, 2012 klo 4:51 pm
markku-setä
Täällä on käsitelty aika paljon kahdeen freen ja ’helppo-sun-on-kun-siippa-elättää’ -freen elämää, mutta ei sovi unohtaa niitä (uhka)rohkeita sinkkuja, jotka elättävät itsensä freen epäsäännöllisillä tuloilla. Olen kuullut pankkien tarjoilevan ei oota ja suositelleen elättäjän hankkimista. Ei käy kateeksi edes kahden freen taiteilu epsäännöllisten tulojen maailmassa:/
19 marraskuun, 2012 klo 9:54 pm
Nimetön
Totta puhut, Markku! Se vaatii jo nälkätaiteilijuutta -pahimmillaan, sillä sossu ja kela eivät miellä kovin helposti kirjailijaa myöskään työttömäksi.
T. Ansu
19 marraskuun, 2012 klo 4:54 pm
Leena
Hieno keskustelu, joka jo sinänsä tuntuu free lancerin työnohjaukselta!
Sallan siteeraama Oppimisen ylistys on täälläkin kaikunut usein. Olen ollut free laskutavasta riippuen 20 tai 21 vuotta – en palalanut ensimmäiselle äitiyslomalle jäätyäni koskaan palkkatöihin, kun ei ollut minne palata. Miehen kuukausipalkka rohkaisi kokeilemaan omia kirjoittajansiipiä. Myöhemmin hän sai mahdollisuuden olla reilut viisi vuotta friikkuna ja taisi huomata, kuinka vaikeaa se on.
Ensimmäiset noin kymmenen vuotta otin vastaan kaikki tarjotut työt ja esiintymiset. Olin välillä hitonmoisessa piipussa. Ei-sanan opetteleminen on ollut työn takana, mutta uupumus pakottaa oppimaan. Onneksi sekä pidän kirjoittamisesta että nautin yksinäisyydestä. Täällä metsässä joka päivä tapaa muita kuin perheenjäseniä, ja hekään eivät aina ole täällä.
Silti en missään nimessä vaihtaisi kellokorttihommiin tai työhön, jossa joutuu koko ajan olemaan tekemisissä ihmistenkanssa, joista ei erityisemmin pidä. Mutta friikin vapauteen liittyy myös vastuu. Sanon aina, että olen erittäin epäboheemi ihminen. Ei tässä mitään taiteilijaelämää todellakaan pysty elämään, jos sillä tarkoitetaan kapakoissa luuhaamista. Minun taiteilijaelämäni tapahtuu tietokoneen ääressä, mielikuvituksessani.
Voimia kaikille, niin friikuille kun työn ohessa kirjoittaville! Tuetaan toisiamme niin virtuaalisesti kuin livenäkin!
19 marraskuun, 2012 klo 5:16 pm
annelitre
Lohdutuksen sana niille, jotka kippuroivat palkkatyössä ja kirjoittavat aamun ja yön tunteina. Tilanne on viheliäinen. Freenä voi kuitenkin hallita aikaansa paremmin.
Toisaalta: freelle ei tee ollenkaan pahaa, jos takana on palkkatyövuosia. Palkkatyöstä ehtii kertyä pohjaa eläkkeelle, siellä hankitaan verkostoja ja kymmenen vuoden palkkatyö antaa kummallisesti freeuraan vakuuttavuutta.
19 marraskuun, 2012 klo 5:22 pm
kirsti k
Tässä ketjussa alkaisi olla jo Elämäni friikkuna -antologian tai Freen ABC -selviämisoppaan aineksia. Niin on monesta suunnasta asiaa katsottu. Lämmin halaus teille jokaiselle, sankareita kaikki!
20 marraskuun, 2012 klo 12:42 pm
Saara Henriksson
Hieno keskustelu! Sivusin aihetta omassa blogissani. Tällä hetkellä tuntuu, että moni kolmikymppinen (nais)freelancer on ajautunut osaansa puolipakolla, kun hommia ei joko löydy koulutetulle porukalle tai sitten työmäärä on niin kestämätön, ettei perheellinen kirjoittava ihminen niistä selviä. Eli syy olisi myös työmarkkina- ja taloustilanteessa. En usko, että on sattuma, että lähipiirissä moni nuoren lapsiperheen äiti ”valitsee” kotona kirjoittamisen. Leivän tuonti jää miehen harteille, mikä saattaa vahvistaa perinteisiä rooleja (tai olla vahvistamatta).
2 syyskuun, 2021 klo 2:58 pm
Hannu
Minulle löytyi kirjailijan ura viime aikoina. Mutta miten sujua tässä urassa? Aina tuolta löytää hyvin ilkeämiellisiä kustantajia. Pitäisi löytää hyvämielisiä kustantajia. Miten nimen kanssa? Saako jonkin kirjailijanimen? Omaa nimeä ei kehtaa laittaa.
3 syyskuun, 2021 klo 9:07 am
Hannu
Ihan tosissaan. Mitä tehdä kun rupeaa kirjailijaksi?
3 syyskuun, 2021 klo 9:57 am
illusionistitoimitus
Tämä vuosien takainen keskustelu pompahti silmiin jostakin WordPressin syötteestä uuden kommentin myötä. Näin yhdeksän vuotta myöhemmin voin todeta, että Sirun ”taiteellinen suunnittelu on päälause” -kohdan toteuttaminen on tärkein -ja vaikein. Loppu menee miten menee sen mukana. -Saara H