Miten nuoret saisi kiinnostumaan kirjoista teatterin keinoin? Voiko kirjan esittely olla kuin koukuttava leffatraileri?

Kangasalan Pikkuteatteri on tehnyt käsikirjoittaja-ohjaaja Janne Salmisen johdolla kirjavinkkausesityksen, joka esittelee pirkanmaalaisten nuortenkirjailijoiden tuoreita ja kiinnostavia teoksia trailerimaisilla dramatisoinneilla. Vierailevia tähtiä -esityksellä Pikkuteatteri tahtoo edistää nuorten lukemisharrastusta ja tukea pirkanmaalaisia nuorisokirjailijoita.

Mukana on neljä teosta:
– Anneli Kanto & Terhi Rannela: Tähystäjäneito (2011)
– Jukka-Pekka Palviainen: Joku vieraileva tähti (2011)
– Salla Simukka: Jäljellä (2012)
– Johanna Sinisalo: Ennen päivänlaskua ei voi (2000)

Kohtaus Joku vieraileva tähti -trailerista: 

DSC_0374(Anni: Sanni Sarin, Annin äiti: Henriikka Heiskanen, Annin sisko: Sara Ahonen)

Salla, Anneli, Jukka-Pekka ja minä olimme kuluvalla viikolla seuraamassa kutsuvierasesitystä. Tässä ajatuksiamme ja kuvia illasta:

Anneli:

”Teatteriesitystraileri ei ole helpoin tapa esitellä kirjaa vaan melkomoinen ponnistus, mutta juuri sen vuoksi sympaattinen. Muuallakin tällaista on tehty, sen kuulimme Seita Vuorelalta, joka oli kohdannut kirjastaan tehtyjä trailereita Italiassa.

Omasta kirjasta tehdyn trailerin näkeminen oli oudon liikuttavaa. Kiitollisuuttahan siitä tuntee, että nuoret näyttelijät ovat lukeneet kirjan, osallistuneet dramatisointiin, joku on jutun ohjannut, toinen puvustanut, on tehty valot ja mietitty toimiva lavastus. Ja että näyttelijät heittäytyvät rooleihinsa täydellä sydämellä. Luulisin, että nuoria katsojia viehättää juuri se, että esiintyjät ovat samanikäisiä.

Toimivan esitystrailerin täytyy olla yksinkertainen, jotta sitä voidaan helposti ja halvalla siirtää, ja siinä pitää olla kestävä jännite ja kiehtova arvoitus, jotta katsojat kiinnostuvat jutusta, joka ei kerro tarinaa vaan osan siitä ja jonka täytyy luonnehtia myös henkilöt erittäin nopeasti.

Ihanaa kirjailijalle, kiehtovaa katsojille, työlästä tekijöille. Toivottavasti tekijätkin saivat prosessista jotain itselleen.”

Kohtaus Tähystäjäneidosta:
DSC_0396(Amaya: Jenna Saarinen, Miroslav: Eero Salmela)
Salla:

”Oli järisyttävän hienoa ja silmiä avaavaa nähdä, mitkä kohtaukset Jäljellä-kirjasta oli dramatisoitu ja millaisen kiinnostavan, uhkaavan, jännittävän kuvan ne antoivat teoksesta. Yksin maailmassa olevan Emmin tuska tuli lähelle. Emmin, Atron ja Onervan keskinäiset jännitteet nousivat myös hienosti esiin. Oma teksti muuttui eläväksi, kiehtovalla tavalla erilaiseksi silmien edessä. Pala nousi aivan väistämättä kurkkuun.

Vinkkausesityksessä minusta oli upeaa sekin, kuinka keskenään erilaisia trailereita eri kirjoista oli tehty. Jokaisessa oli selvästi oma, tunnistettava tunnelmansa ja rytminsä. Tällaisessa esityksessä olisi nimittäin turhankin helppo ottaa yksi sabluuna ja vetää kaikki kirjat sen läpi. Niin ei ollut onneksi tehty ja lopputulos oli siksikin huima.”

Kohtaus Jäljellä-trailerista:
DSC_0385
(Emmi: Elina Mäkinen, Atro: Tino Leinonen)
Terhi:

”Miten luovaa ja kekseliästä – etuoikeus saada olla mukana tällaisessa. Kirjavinkkausesitys herättää kirjat eloon aivan uudella, raikkaalla tavalla. 45 minuutissa katsoja pääsee kurkistamaan neljään hyvin erilaiseen maailmaan.

Minulle esimerkiksi Joku vieraileva tähti -trailerin Anni oli juuri se Anni, jonka olin Jukka-Pekan kirjasta kuvitellut; sama ulkonäkö, sama olemus. Riemastuin nähdessäni Jäljellä-kirjassa kuvatun, punaisen mekon…

Enpä tiennyt Miroslavin hahmoa luonnostellessani, että vielä katsoisin kaivosmiehen poikaa silmästä silmään. Väistämättä esitys palaa mieleen, kun alamme viimeistellä trilogian viimeistä osaa. Ja se herkkyys Amayan ja Miroslavin välillä… Hienosti tavoitettu.

Hiukan jännitin, miten nuoret näyttelijät selviävät Tähystäjäneidon suht mutkikkaasta sanastosta (ruorinainen Blagorodna, perämies Neofit Haralampijee Toinen…jne), mutta vielä mitä, tekstit oli viimeisen päälle omaksuttu.

Nuorten näyttelijöiden energia ja raikas into eivät voineet olla tarttumatta yleisöön. Kunpa mahdollisimman moni pirkanmaalainen koulu ja kirjasto hoksaisi tilata esityksen.”

Maata näkuvissä! Kohtaus Tähystäjäneidosta:

DSC_0389(Amaya: Jenna Saarinen, Krasimira: Sara Ahonen)

Kuvat: Terhi Rannela

***

Vierailevia tähtiä -kirjavinkkausesitys, esityspäivät:
 • 2.12.2012 kello 18:00
 • 9.12.2012 kello 18:00
 • Lisää esityksiä talvella 2013
 • Esityksen kesto on noin 40 minuuttia.
 • Ikäsuositus: Yläkouluikäisistä nuoriin aikuisiin.
 • Esityspaikka Kangasalan lukion auditorio. Finnentie 42, Kangasala
 • Liput 5 euroa.
 • Tilausnäytös (max 150 katsojaa) 350 euroa
 • Tilausnäytös (max 150-300 katsojaa) 500 euroaLippuvaraukset ja ryhmämyynti: Henriikka Heiskanen, henriikkaheiskanen@msn.com
  Muut yhteydenotot ja tilausnäytökset: Janne Salminen: 050 522 6901
Advertisement