Olen päättänyt tehdä tänä vuonna uudenvuodenlupauksia. Muuten en niistä perusta, mutta ajattelin rajoittaa lupaukset tänä vuonna vain kirjoittamiseen ja kirjailijaelämään liityviksi.

1) annan itselleni aikaa levätä ja aikaa lomaan.
Osaan kirjoittaa koko ajan ja jatkuvasti. Kenenkään ei kannattaisi kirjoittaa koko ajan. Teksti saa happea kun se lepää ja virheet (erityisesti ison rakenteen virheet) näkee selkeämmin. Pitää antaa tilaa luovalle joutilaisuudelle, vaikka se on todella vaikeata.

2) anon apurahoja ajoissa

Tämän nappasin Annelin kommentista jossain menneenä vuonna. Ei enää viimeisen postipäivän paniikkeja. Heti haun tultua auki laatukupillinen kahvia ja nautiskeleva ja  ajateltu työsuunnitelman kirjoittaminen. Tästä syntyvä lepo koko lopun hakuajan ajaksi on aikuisuutta ja ammatillisuutta. Haluan kokea sen.

3) organisoin työkoneeni

Olisiko niin vaikeaa saada läppärille ja pöytäkoneelle identtinen kansiojärjestelmä (myös Documents-kansioon). Olisiko aika opetella se ITunesin kotijako niin että saisin kirjoja varten kootut soundtrackit molemmille koneille. Kuulostaa tekniseltä, mutta haluan poistaa kaikki tekosyyt hyvän työskentelyvireen tieltä. Kun olen oma esimieheni, ei ole ketään toista, jota järjestelyistä voisi syyttää. Työvälineistä huolenpito on itsensä arvostamista.

4) seikkailen kirjoittamalla/kirjoitan seikkailemalla

Hankin syntymäpäivälahjaksi itselleni hyvän kevyen läppärin, jotta voin ottaa sen reppuun ja kirjoittaa missä vain. Missä vain on ollut syksyn 2012 noin kymmenen kilometrin säteellä kotoa. Asun pääradan varressa. Voisin ostaa menon Kouvolaan ja kirjoittaa siellä. Voisin hankkiutua Porvooseen ja kokeilla, miten lause sujuu siellä. On ajateltava paremmin ja altistettava itsensä.

5) uskaltaudun

Olen ujo lähtemään tilaisuuksiin. Tarvitsen kirjallisuuskeskustelua. Haluan kastautua sosiaalisiin tilanteisiin, joista saan ajatuksia ja virtaa. Ensi vuonna uskaltaudun lähtemään Prosakiin  ja runoklubille. Uskaltaudun ja otan mukaan jonkun toisen tai kolmannenkin, joka ei yksin uskalla.

6) paneudun lukemaani

Käsieni kautta on kulkenut paljon tekstiä 2012. Lupaan paneutua lukemaani paremmin, tarkemmin, keskittyneemmin. Lupaan lohkoa riittävästi aikaa omalta kirjoittamiselta, että toisen luomaan maailmaan ehtisi solahtaa paremmin. Olen saanut niin paljon hyvää omilta mentoreiltani ja kanssakirjailijoiltani – niin hienoja opetuksia havainnosta, kielestä ja rakenteesta, että on aika maksaa niitä lahjoja eteenpäin.

7) tuen ystäviäni kirjallisten unelmien toteuttamisessa

ovat ne sitten uuden lajityypin tai uuden äänen löytämistä tai ensimmäisen käsikirjoituksen julkaisukuntoon saattamista. Lupaan, että ystävieni kanssa vaalin sitä unelmaa, jonka kirjoittaminen vaatii, että sen ääressä jaksaa tehdä kaikki ne työtunnit. Unelman puolella olo ei ole aina isoja eleitä tai rummun paukuttamista. Se on oikeanlaista läsnäoloa juuri oikealla hetkellä. Siihen koetan altistua, avautua. Olla läsnä.

Millaisia kirjallisia lupauksia te teette vuodelle 2013?

HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2013 muille grafomaanikoille ja kaikille blogin lukijoille!