Olin viikko sitten mieheni Jyrkin kanssa Suomen nuorisokirjailijoiden järjestämällä kurssilla saamassa eväitä kirjatrailerin tekemiseen. Kouluttajana toimi elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja Markus Lehmusruusu.

Kurssin innoittamana syntyi traileri romaanistani Ammeiden aika:

*

Lopputulos on kotikutoinen mutta tunnelmaltaan kirjan näköinen.

Näin se meni:

– Suunnittelin kerronnan ja piirsin kuvakässärin eli erikseen jokaisen kuvan sisällön, ylimenot, tekstit ja äänet.

– Kuvasin materiaalit pienellä Canon PowerShot A590 -pokkarikameralla. Uskomatonta, mutta veteen uppoava kirjan sivu onnistui ekalla otolla, vaahdosta pulpsahtava ankka sen sijaan vaati noin 15 yritystä. Naamalleen kaatuvassa valokuvassa käytin vanhanaikaista siimaviritystä (lopussa siima näkyy, ei haittaa).

– Jyrki äänitti luentani kannettavalla diginauhurilla ”kotistudiossa” eli istuin lattialla muhkean nojatuolin ja tyynykasan edessä. Kellontikitys on 70-luvun herätyskelloni ääni. Loppuviserrykset äänitetty nekin kotipihalla. Kaikki materiaali siis omatuottoista.

– Leikkausohjelma oli Windowsin Movie Maker, jota Jyrki osaa käyttää, minä en. Kurssilla oli mahdollisuus tutustua sekä Movie Makeriin että mac-ihmisten Apple iMovieen, joka vaikutti miljoona kertaa ammattimaisemmalta ja monipuolisemmalta ohjelmalta kuin kökkö Movie Maker, jossa on esimerkiksi olemattomat värimäärittelymahdollisuudet ja noin 90 prosenttia ylimeno yms. -efekteistä naurettavan kömpelöitä. Ääniraitoja ei pysty kerralla lisäämään kuin yhden, eikä annettuja efektejä voi juurikaan säätää.

Mutta kivaa oli, kannattaa kokeilla!

Jokainen kirjatraileri on omanlaisensa. Markus Lehmusruusu kehotti suunnittelussa kiinnittämään huomiota mm. seuraaviin kysymyksiin: Mikä on erityistä juuri sinun kirjassasi? Millainen sävy kirjassa on, miten saat sen välittymään videoon? Onko päähenkilön tarina niin kiinnostava, että voisit hyödyntää sitä? Entä kirjan syntyprosessi, saisiko se katsojan innostumaan kirjasta? Voisiko videossa hyödyntää jotain yhteiskunnallista tapahtumaa tai ihmisille jo ennestään tuttua kuvastoa/ilmiötä?

Lähes kaikki kurssilaiset olivat yhtä mieltä siitä, että kirjatrailerissa tulisi olla puhetta. Ihmisen ääni herättää enemmän kiinnostusta kuin pelkkä teksti. Ideaalikesto 1 – 1 1/2 min. Hups, inasen venähti.

Advertisement