Kesä on monille parasta lukemisaikaa. Grafomanian kirjoittajat ovat myös tehneet osansa tarjotakseen kesäksi tuoretta luettavaa. Tässä blogistiemme kesällä ilmestyvät kirjat:

Toukokuu

Kirsti Kuronen: Kuituset ja äidin kirje, Karisto

”Rakastettavan lastenkirjasarjan viimeinen, koskettava osa päättää reippaiden kaksospoikien tutunoloisesta arjesta kertovan tarinan.

Kaksospojat Nuutti ja Niilo Kuitunen kyläilevät tätilässä muutaman päivän ajan, kun mummu ja pappa ovat kylpylässä kuntoutuksessa. Täti kertoo poikien auto-onnettomuudessa kuolleen äidin kirjoittaneen 16-vuotiaana kirjeen 40- vuotiaalle itselleen, ja kirje löytyykin myöhemmin mummulan ullakolta. Sen salaisuus päätetään kuitenkin paljastaa vasta äidin syntymäpäivänä, mutta sitä ennen Nuutti pääsee esiintymään kevätjuhlanäytelmässä ja tekee toisenkin järisyttävän löydön.”

Kesäkuu

Päivi Lukkarila: Venla ratsastusleirillä, Karisto

”Huippusuositun heppasarjan viides osa jatkaa sympaattisen Venlan ratsastusharrastuksen seuraamista. Alakoululaisille sopivassa sarjassa on suurikokoinen teksti ja Anu Mikkosen havainnollistava kuvitus, mukana myös asiantunteva hevosalan sanasto.

Äiti ja isä ovat luvanneet, että Venla pääsee kesällä esteratsastusleirille. Kaikki paikat on kuitenkin jo varattu, eikä Venla mahdu enää mukaan. Äiti yrittää pelastaa tilanteen ilmoittamalla Venlan Hirvikallion ratsutilan alkeisesteleirille, lähelle perheen kesämökkiä. Venlaa hirvittää jo etukäteen harjoittelu vieraiden hevosten ja vieraiden leiriläisten kanssa, mutta Krista kannustaa Venlaa tarttumaan tilaisuuteen, onhan Hirvikallio kuuluisa hienoista hevosistaan ja hyvästä opetuksestaan. Leirillä kuitenkin selviää, että Venla on joukon kokemattomin ratsastaja.”

Heinäkuu

Siri Kolu: Me Rosvolat ja vaakunaväijy, Otava

”Vilja Vainiston ja hänen perheensä elämä muuttuu hetkessä, kun heidän sukunsa paljastuu rosvovaltias Helmeri Kvistin jälkeläisiksi. Viljan ei enää tarvitse salailla yhteydenpitoa Rosvoloihin, Vanamo-sisko alkaa treenata huippumuodikkaaksi ja pelottavaksi superrosvoksi, ja isä-Vainistolle tulee identiteettikriisi. Vilja ja Rosvolat vierailevat kaikkien muiden rosvosukujen luona, jotta he saisivat selvitettyä kunkin suvun ”vaakunatavun”. Tavujen avulla he uskovat pääsevänsä käsiksi Helmeri Kvistin kätkemään rosvousoppaaseen. Vierailuilla sattuu monta yllättävää ja kiperääkin tilannetta, ja Vilja oppii paljon uutta rosvoista ja rosvouksesta, ja ennen muuta neuvottelemisen taidosta.”

Anneli Kanto ja Terhi Rannela: Kapinallinen (Kuparisaari 3), Karisto

”Koukuttavan sarjan huima päätös.

Khalkosta hallitsee diktaattorin ottein suuri isä Radko, jonka mielestä väkivalta on kaunein vallan muoto. Hänen puolisonsa Snezana taas sovittelee ylleen filosofin viittaa. Amaya perheineen elää piilossa köyhässä kalastajakylässä, kunnes kapinalliset tuovat viestin. Amayan ja Miroslavin täytyy päättää, lähteäkö johtamaan kansannousua vai jäädä elämään turvallista arkea pienen tyttärensä kanssa… Tähystäjäneito Amayan viaton vierailu Khalkoksen saarelle aloitti seikkailun, joka on edennyt hurjien käänteiden kautta kohti yllättävää loppuratkaisua. Yläkoululaisille sopivan Kuparisaari-trilogian päätösosa on vetävä sekoitus romantiikkaa, juonittelua ja raivokkaaksi yltyvää valtataistelua.”

Elokuu

Salla Simukka: Valkea kuin lumi, Tammi

”Olipa kerran tyttö jolla oli salaisuus. Lumikki-trilleritrilogian piinaavan jännittävä toinen osa.

Lumikki Andersson matkustaa kesällä paahtavan helteiseen Prahaan. Kauan kaivattu yksinolo katkeaa alkuunsa, kun Lumikkia lähestyy nuori nainen, joka väittää olevansa hänen sisarensa. Nainen, Zelenka, vaikuttaa yhtä aikaa vilpittömältä ja salailevalta. Perheensä salaisuutta selvittäessään Lumikki joutuu tekemisiin kummallisen uskonlahkon kanssa, joka paljastuu vähin erin vaarallisemmaksi kuin hän olisi voinut koskaan kuvitella. Kohta lahkoa uhkaa suuri tragedia – ja joku aikoo vieläpä kääriä siitä suuret rahat. Zelenka on hengenvaarassa, mutta niin on Lumikkikin.

Prahan vanhat kadut ja hautausmaat tulevat Lumikille tutuiksi lomasuunnitelmista poikkeavalla tavalla, kun hän joutuu juoksemaan henkensä edestä estääkseen tuhoisat suunnitelmat. Armoton helle pitää kaupunkia otteessaan, ja Lumikin täytyy miettiä kerran toisensa jälkeen, kehen hän voi luottaa, kun kenenkään aikeet eivät tunnu olevan puhtaita ja valkeita kuin lumi.”

Koosteen laati: Salla