Omasta, juuri ilmestyneestä kirjasta puhuminen on yleensä ensimmäisillä kerroilla vähän hämmentävää, kiehtovaa ja hauskaakin. Alkuun voi olla vaikea keksiä, mitä kaikkea kirjasta olisi syytä sanoa. Vähitellen sanat ja ilmaisut löytyvät, sisällöstä onnistuu tekemään jonkinlaisia tiivistyksiä ja ehkä onnistuu jopa nostamaan esiin sellaisia seikkoja, jotka saavat mahdolliset lukijat kiinnostumaan kirjasta.
Jos kirjastaan pääsee puhumaan moneen kertaan, se voi kuitenkin alkaa puuduttaa. Huomaa toistavansa samoja virkkeitä aivan samoin painotuksin. On vaikea keksiä enää mitään uutta, löytää sellaista kulmaa, josta ei olisi jo teosta lähestynyt.
Niinpä ne kerrat, kun saan kuulla jonkun toisen puhuvan kirjastani ja esittelevän tai vinkkaavan sitä, ovat hienoja ja syvästi ilahduttavia. Toisen ihmisen katse kirjaan on erilainen, eri tavalla innostava. Samoin tuntuu innostavalta puhua itse jonkun toisen kirjasta tai vinkata sitä. Hyvää ja hienoa kirjaa on silkka ilo hehkuttaa.
Olen tehnyt tavallisten kirjailijavierailujen lisäksi jonkin verran kirjavinkkausta (seuraavan kerran huomenna 16.11. Sastamalassa Kirjaset-tapahtumassa: http://www.kirjaset.fi/ohjelmalava/) ja huomannut nauttivani siitä suuresti. Siksi lähdin mielelläni mukaan myös Kirjavinkkariyhdistyksen kirjavinkkausviikoille (12. – 26.11.2013), jossa tänä vuonna teemana ovat kirjavinkkausvideot. Vinkkivideoita ovat olleet tekemässä niin kirjailijat kuin kirjavinkkaritkin. Kaikki tähän mennessä julkaistut videot löytyvät yhdistyksen Youtube-kanavalta ja loputkin tulevat sinne nähtäviksi:
https://www.youtube.com/user/kirjavinkkarit
Oman vinkkivideoni tein kanssagrafomaanikko Sirin tämän syksyn nuorten aikuisten romaanista Pelko ihmisessä (Otava 2013). Se näyttää tältä:
Aiomme testata myös käytännössä, miten toisen kirjasta puhuminen ja sen esittely toimii. Tervetuloa Keravan kirjastoon kuulemaan keskiviikkona 27.11.2013 klo 18:
”Kirjailijat Siri Kolu ja Salla Simukka käyvät kiinni käsitteeseen ”nuorten aikuisten kirjallisuus” Keravan kirjaston Pentinkulma-salissa keskiviikkona 27.11. klo 18. He kysyvät, hahmottelevat ja haastavat pohtimaan, mistä ilmiössä on oikeastaan kyse meillä ja maailmalla.
Salla esittelee Sirin tuoreen teoksen Pelko ihmisessä (Otava 2013) ja Siri Sallan Lumikki-trilogian toisen osan Valkea kuin lumi (Tammi 2013). Kirjailijat keskustelevat teosten teemoista, rakenteesta, kielestä ja tyylistä, sekä siitä, millä tavalla ne näyttäytyvät juuri nuorten aikuisten kirjallisuutena. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.”
Puhutaan yhä enemmän ja useammin toistemme kirjoista. Se on monesti antoisampaa kuin omasta kirjasta puhuminen.
Salla
5 kommenttia
Comments feed for this article
15 marraskuun, 2013 klo 12:01 pm
Terhi
Salla: Lumouduin eilen Veikkolan kirjastossa puhumaan niin intensiivisesti Lumikki-trilogiasta ja sen poikkeuksellisesta maailmanvalloituksesta ja kotimaisen nuortenromaanin upeista saavutuksista, että jossain vaiheessa hätkähdin: ”Ai niin, onhan minulla omiakin kirjoja…”
Hätkähdyttävä ja ahdistava video. Lukisin ehdottomasti kirjan tuon perusteella, synnytti voimakkaita mielikuvia. Jos taivasta ei olisi…?
Peukku myös Keravan-keikalle! Varsin raikas ja uudenlainen lähestymistapa kirjoihin.
15 marraskuun, 2013 klo 12:13 pm
Salla
Terhi, juuri noin se menee! Toisten kirjoista voisi intoutua puhumaan tuntikausia. Omista tuntee sanoneensa jo kaiken vähääkään kiinnostavan. Huomiseen vinkkauskassiin lähtee muuten mukaan Yhden promillen juttuja, jonka ensimmäistä juttua olen vinkkauskeikoilla lukenut ääneen – hyvällä menestyksellä.
15 marraskuun, 2013 klo 1:23 pm
Nimetön
Olin kerran koulukeikalla, jossa olin päättänyt puhua muiden(kin) kirjoista kuin omistani. (Yleensähän puhun kyllä enemmän kirjailijan työstä, siitä miten kirja etenee ahaa-elämyksestä kauppoihin, kuin jostain erityisestä kirjasta). En ollut ehtinyt kovin pitkään puhua, kun muuan opettaja nosti kätensä.
-Voisitko puhua vain omista kirjoistasi! sanoi tämä opettaja hyvin käskevästi, melkein tylysti.
Nolostuin hetkeksi, mutta käänsin sitten aivonappulan kanavalle ”omat kirjat ja minä”.
Nämä ovat aina sellaisia vaistonvaraisia juttuja, jossain tahdotaan sitä, toisaalla tätä. Siksi nimenomaan esim. Sirin evästykset keikkojen tilaajille ovat mitä tervetulleinta materiaalia. Vielä kun tilaajat ottaisivat ne omakseen.
toivoo
T von L
15 marraskuun, 2013 klo 1:41 pm
Terhi
Pitäisin varsin positiivisena, jos koulut LUKISIVAT Sirin ohjeet.
http://www.lukukeskus.fi/ohjeita-kouluille/
Tänä syksynä on käynyt esimerkiksi näin: Menin koululle, tarkoitus oli pitää kolme tuntia, rehtori oli unohtanut (toistan: unohtanut) kertoa kahdelle luokalle tulostani. Äidinkielenopettaja taas oli ihmeissään, kun netistä ei ollut löytynyt kirjailijan nimellä mitään tietoa. Ei kai löydy, jos rehtori antaa täysin väärin kirjoitetun nimen…!
On olemassa MUSTA LISTA. Niin ihania kuin koulun oppilaat ja opettajat olivatkin, tämä koulu päätyi sille listalle.
18 marraskuun, 2013 klo 11:40 am
Nimetön
Hieno ja koukuttava traileri!
T. Ansu