Topeliusehdokkaat:

Siiri Enoranta: Nokkosvallankumous. WSOY 2013

Nokkosvallankumous on synkkä, mutta toiveikas dystopia ympäristökatastrofin kokeneesta maailmasta, jossa lapset ovat rakentaneet itselleen oman paikan hylättyyn huvipuistoon.

Jyri Paretskoi: Shell´s Angels. Karisto 2013

Shell´s Angels on vahvojen teemojen kirja: perheväkivalta, nuorten pelihimo ja alkoholinkäyttö. Kirja kuvaa osuvasti pienen paikkakunnan nuoria ja korostaa ystävyyden merkitystä. Nuorten asioita käsitellään suurella ymmärtäväisellä sydämellä.

Hellevi Salminen: Hello I love you. Otava 2013

Hello I love you on helppolukuinen mutta samalla tiivistunnelmainen lukukokemus. Kirja on kertomus itsensä etsimisestä, ystävyydestä ja rohkeudesta jota tarvitaan, jotta voi rakastaa sitä jota haluaa.

Jussi Siirilä: Barrikadikesä. Gummerus 2013

Mayan vanhemmat keksivät rahoittavansa remontin osallistumalla tositv-ohjelmaan, jota Maya inhoaa ja pitää valheellisena. Tyttö päättää lähteä kesäksi pohjoiseen erikoisen isoäitinsä luokse.

Marja-Leena Tiainen: Khao Lakin sydämet. Tammi 2013

Emman palaa kymmenen vuoden jälkeen Thaimaaseen, jossa hänen koko perheensä kuoli tsunamissa. Ajatuksia herättävässä kirjassa teemoina ovat ilo ja suru sekä rakkaus ja kuolema.

Lydecken ehdokkaat:

Johanna Hulkko: Geoetsivät ja rahakäärön arvoitus. Karisto 2013

Raparperi ja Emmi etsivät geokätköjä GPS-laitteiden avulla. Kirja on mukaansatempaavaa luettavaa ja johdattelee lukijansa geokätköilyn pariin tarjoamalla oikeiden kätköjen koordinaateja ja kirjan loppuun koottujen vinkkien avulla löytyvän mysteerikätkön.

Juha-Pekka Koskinen: Haavekauppias. Karisto 2013

Samin isoäiti on ostanut merkillisen kellon ja katoaa pian sen jälkeen. Samille selvillä, että kellon avulla isoäiti on päässyt Haavekaupunkiin kaipaamansa miesvainajansa luokse. Poispääsy kaupungista ei olekaan ihan yksinkertaista.

Saska Saarikoski: Meidän isä on hammaspeikko. Otava 2013

Lapsen utelias kiinnostus aikuisten kiireiseen työelämään on aiheena vauhdikkaassa seikkailutarinassa, jossa pieni Leo lähtee viemään kotiin unohtunutta salkkua isälleen. Hammaspeikot, hurjistuneet vartijat ja mustakaapuinen mörkö sopivat varsinkin aikuisen ja lapsen yhteisiin lukuhetkiin.

Alexandra Salmela: Kirahviäiti ja muita hölmöjä aikuisia. Teos 2013

Lasten ja aikuisten yhteisiin lukuhetkiin sopii hienosti Alexandra Salmelan 21 hullunkurisen sadun kokoelma. Martina Matlovicovan värikäs kuvitus täydentää menoa. Tavanomaisuudesta ei ole näissä tarinoissa tietoakaan.

Kalle Veirto: Kivimutka ja pääkallonaama. Karisto 2013

Uudelta naapurilta katoaa läppäri kesken syntymäpäiväjuhlien, ja neuvokas 13-vuotias Kivimutka pääsee käyttämään etsivän lahjojaan. Kirjassa korostuu nuoren pojan rohkeus, pelottomuus ja omatoimisuus.

Ensimmäinen ajatukseni tämän syksyn ehdokaslistoista on: monipuolista! Minusta on erittäin hyvää kirjallisuuspolitiikkaa – sitähän palkinnot myös ovat – nostaa esiin monenlaista kirjallisuutta.