Grafomania onnittelee lämpimästi Jyri Paretskoita Topelius-palkinnosta ja Johanna Hulkkoa Arvid Lydecken -palkinnosta! Molemmat palkinnot jakaa Suomen Nuorisokirjailijat ry.

Topelius -palkinto vuonna 2013 ilmestyneistä nuortenkirjoista:

Jyri Paretskoi: Shell’s Angles (Karisto)

Palkintoraadin perustelut:
Shell´s Angles on ajankohtaisten teemojen kirja: perheväkivalta, nuorten pelihimo ja alkoholin käyttö. Kirjan vahva poikanäkökulma kuvaa osuvasti pienen paikkakunnan nuoria ja heidän elämäänsä. Nuoret ovat nuoria, asuivat he sitten missä tahansa. Paretskoi menee kirjassaan taitavasti teini-ikäisten nuorten ja etenkin poikien mielenmaisemaan. Kirja korostaa ystävyyden merkitystä, parhaimmalle kaverille voi ja uskaltaa kertoa kipeimmistäkin asioista. Kirjan päähenkilöt huomaavat, että monta asiaa oppii juuri kantapään kautta.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Arvid Lydecken -palkinto vuonna 2013 ilmestyneistä lastenkirjoista:

Johanna Hulkko: Geoetsivät ja rahakäärön arvoitus (Karisto)

Palkintoraadin perustelut:
Geoetsivät ja rahakäärön arvoitus on paitsi jännittävä myös hauska huumorilla sävytetty kirja. Lastenromaaniksi se on tapahtumarikas, aidonoloinen ja uskottava. Kirjan teemoina ovat ystävyys ja luottamus. Kirjassa tulevat esille myös erilaiset perhesuhteet. Päähenkilön kahden isän taloutta ei korosteta, vaan se käsitellään hienovaraisesti, luonnollisena asiana. Kirjan tarina kantaa alusta loppuun. Kirja vie lukijansa geokätköilyn maailmaan, joka on täynnä seikkailuja. Kirjan ansioksi voi sanoa myös sen selkeän fonttikoon, mikä helpottaa kirjan lukemista.

# # # #

Topelius-palkinto on maamme vanhin lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinto, joka perustettiin jo vuonna 1946. Nykyisin se jaetaan nuortenkirjalle.

Arvid Lydecken -palkinto on perinteinen lastenkirjapalkinto, jota on jaettu 1960-luvulta lähtien. Se myönnetään vuosittain korkeatasoisesta lastenkirjasta.

Molempien palkintojen jakajana on Suomen Nuorisokirjailijat ry ja palkintoja tukee Kopiosto. Kummankin palkinnon suuruus on 2014 euroa.

Palkintoraadin puheenjohtajana on toiminut lasten- ja nuortenkirjallisuuden kriitikko, kirjastovirkailija Marja Welin, muut jäsenet ovat äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Marja Rikaniemi, freelancer-kriitikko Emma Saure ja erikoiskirjastonhoitaja Markku Kesti.

# # # #

Tässä ikionnelliset palkitut Jyri ja Johanna – muikeat ilmeet kertovat kaiken!

IMG_4153# # # #

Kuvan lisäsi Kirsti.