”Pidä jalat maassa.” Se on neuvo, joka on minulle taidettu antaa kaikkein useimmin kuluneen vuoden aikana. Toinen on ehkä ollut: ”Nauti.” Olen pyrkinyt noudattamaan kumpaakin neuvoa. Sanon suoraan, ettei se ole aina ollut helppoa. Itse asiassa nauttiminen on ollut jopa vaikeampaa kuin jalkojen maassa pitäminen, ennen kaikkea tietenkin siksi, että kirjoitustahti on ollut sellainen, ettei nauttimishengähdyksille ole ollut kovin paljon sijaa. Lisäksi on ollut hankala nauttia jostain, joka ei ole ollut konkreettista, koska ei ole tiennyt, mistä nauttii. Käännössopimusten kasvavasta luvusta? Totta kai olen iloinnut siitä, mutta on ollut mahdoton hahmottaa, mitä se käytännössä tarkoittaa. Vasta ensimmäisten käännösten saaminen ihan konkreettisina ja todellisina käsiini on aiheuttanut spontaaneja, pidäkkeettömiä ilonläikähdyksiä: ”Tässä se nyt on.”
Sain osallistua tänä keväänä, pari viikkoa sitten, Bolognan kirjamessuille. Tapasin siellä kansainvälisiä kustantajiani. Sain kuulla heidän suunnitelmiaan Lumikki-trilogian varalle. Ensimmäistä kertaa aloin ymmärtää, minkä kokoluokan tapauksesta voi olla kyse. Kustantajista hehkuva innostus oli hätkähdyttävää. Olin heille nouseva tähti, jonka kanssa jokainen halusi vaihtaa ainakin pari sanaa. Kuuntelin typertyneenä niitä sanoja, joita he käyttivät kirjoistani ja päähenkilöstäni ja minusta. Tunsin kuinka maa vähin erin katosi jalkojeni alta. Ymmärsin, että nyt ja tulevaisuudessa trilogialleni (ja siinä sivussa minulle) tapahtuu paljon asioita, joihin minulla ei loppuviimeksi ole valtaa. En voi kontrolloida kaikkea.
Tapasin Bolognassa myös sattumalta nuoren (vuonna 1991 syntyneen) kirjailijan nimeltä Samantha Shannon, sillä jaoimme taksin matkalla messuilta keskustaan. Hänen esikoisromaaninsa käännösoikeudet oli silloin myyty 28 maahan (voihan olla, että luku on näiden viikkojen aikana kasvanut). Taksimatkan aikana kävimme lyhyen ja absurdin keskustelun juuri tuosta käännösmaiden määrästä ja siitä, miltä se tuntuu. Shannon tunnusti, että paineita kieltämättä on. Näin hänen katseestaan, että hän puhui totta. Mietin niitä kymmentä vuotta ja suunnilleen samaa määrää julkaistuja kirjoja, jotka erottivat minut ikäni ja kokemukseni puolesta hänestä. Tunsin halua sanoa hänelle jotain rohkaisevaa, kannustavaa, isosiskollista, neuvoa häntä jotenkin. Ei ole helppo paikka olla 22-vuotias ja esikoiskirjansa kanssa tuossa tilanteessa. Mutta sitten tajusin: Millä ihmeen kokemuksella minä muka olisin häntä neuvonut? Ihan yhtä pihalla minä olen nyt 32-vuotiaana, vaikka ikää ja julkaistuja kirjoja onkin enemmän.
Ymmärsin sen, että tällaiset tilanteet ovat niin poikkeuksellisia, ettei mitään yleispäteviä neuvoja edes ole. Kukaan ei pysty kertomaan ennalta, minkä verran jalat irtoavat maasta ja millaisilla juurilla maaperäänsä silti kiinnittyy. Jokaisen täytyy itse selvitä paineiden ja odotusten kanssa. Jokaisen täytyy itse miettiä ja luoda se tapa, millä tahtoo olla kustantamoiden ja lukijoiden käytettävissä, miten esiintyy ja millä kielillä, minkä verran panee peliin omaa persoonaansa, mihin vetää rajansa, minkä kokee luontevaksi ja mistä tulee pakotettu olo, mistä asioista on valmis puhumaan, miten pukeutuu, kuinka sosiaalinen on, minkä verran antaa itsestään. Kukaan toinen ei pysty noita asioita määrittelemään. Eikä kaikkea voi ennakoida eikä kaikkeen voi valmistautua.
Ja kun törmää tällaiseen ylläolevaan näkyyn messuilla, pitää pysähtyä ja vetää henkeä. Ja muistaa, että vaikka tämä tapahtuu minulle, ”minä” en ole vain tämä. Sisimpäni on sittenkin jotain muuta, paljon kaikkea muuta, joka pysyy ja säilyy sittenkin, kun kukaan ei enää muista koko Lumikki-trilogiaa. Se on ajatus, joka on turvaverkko silloinkin, kun jalat eivät ihan pysy maassa.
Salla
5 kommenttia
Comments feed for this article
8 huhtikuun, 2014 klo 7:00 am
annelitre
”On kestettävä sekä vastoinkäymiset että menestys eikä ole sanottu, kumpi on vaikeampaa.”
En muista, kenen sanonta, mutta siinä on varmasti perää. Vastoinkäymisiä osaamme odottaa. Jokainen kirjailija, varsinkin lapsille ja nuorille kirjoittava, tietää, että vastoinkäymisiä ja pettymyksiä tulee. Huolellisen, innostuneen ja paneutuvan työn jälkeen kirja ei näy missään, siitä kirjoittavat korkeintaan blogistit, myynti ei ole kummoinenkaan ja kaikki on pian unohdettu. Se pitää kestää ja siirtyä seuraavaan käsikirjoitukseen.
Menestys on harvinaista, Lumikki-trilogian kaltainen menestys on musta joutsen. Sellaiseen ei voi varautua.
8 huhtikuun, 2014 klo 9:37 am
Kirsi Pee
Postaus jo osoittaa, että jalat pysyvät maassa, ainakin ajoittain, ainakin kotioloissa. 🙂 Pohdinta ja (itse)tutkiskelu on käynnissä koko ajan, ei päätön ryntäily ja ryntäiden röyhistely.
Kyllä pärjäät tämän menestyksen kanssa!
Ja on sitä ilo seurata etäältäkin! 🙂
8 huhtikuun, 2014 klo 11:36 am
Terhi
Lumikki-postaus – jes – näitä onkin odotettu! ❤
Pidä Salla meitä ajan tasalla liikkeistäsi maailmalla. Olisi kiva myös lukea eri kustantajien suunnitelmista trilogian varalle?
Nauti. Leiju. Hymyile. Tämä on kaikella lailla historiallista, mykistävää, vavahduttavaa, eihän kenellekään muulle suomalaiselle kirjailijalle, koskaan… Oikeudenmukaisessa, ajan tasalla olevassa maailmassa Sallan kasvot katsoisivat meitä joka ainoan (kotimaisenkin) aikakauslehden kannesta.
Tyrmistyin, kun luin jostain, että viime vuosi oli kehno nuortenkirjavuosi. Että mitäh? Viime vuosihan oli paras nuortenromaanivuosi koko kirjallisuutemme historiassa, hyvänen aika.
Olen samaa mieltä Kirsin kanssa siitä, että jo kirjoittamasi postaus osoittaa, ettei päähän ole hulahtanut, jalat pysyvät maassa. Ja onhan se inhimillistä, vaikka ne aika ajoin irtoaisivatkin… Jalkoihin tanssikengät, siis! 🙂
8 huhtikuun, 2014 klo 8:29 pm
Leena
Salla, leiju jalat maassa ja ilmassa. Iloitse, lepää. Karta kateellisia, ravistele heidät viitanliepeistäsi.
Menestyksestä saa iloita. Ei se ole ylimielisyyttä. Ajattele itseäsi tienraivaajana: muut voivat tulla perässä.
Suomen ulkopuolella on vain hyvä mennä pää pystyssä ja ylpeänä omasta tuotannosta. Niin ne muutkin tekevät. Pää pystyssä ei tarkoita leuka pystyssä. Kokemukseni mukaan ne kaikkein suurimmat ovat yleensä herttaisia. Kuten sinä.
Halauksia ja tanssikenkiä!
9 huhtikuun, 2014 klo 8:11 am
kirsti k
Jep, tätä olen odottanut, kiinnostavaa kuulla Lumikki-ilmiöstä.
Jos oikein muistan, tuon nauti-kehotuksen olen minäkin päästänyt suustani, mutta jalkojen maassa pitämistä ei ole missään vaiheessa tullut mieleeni neuvoa. Huiman menestyksen kohottamana saa ja pitää leijua. Eikä leijuminen tarkoita pissan päähän nousemista, luotan satasella Sallaan julkisuuden hallinnassa. Olet edustava, kielitaitoinen, ihana, älykäs, kauniisti omanarvontuntoinen – omana itsenäsi valloitat maailman. Jään suurella mielenkiinnolla odottamaan raporttejasi tanssinpyörteen keskeltä. Sinä jos kuka osaat askeleet!
Yhdyn Terhin huomioon siitä, että suomalaisen median silmissä ruoho tuntuu aina olevan vihreämpää aidan takana. Ollaan hiivatin sokeita ensin ja vasta jälkijunassa (jos silloinkaan) tajutaan, minkä kokoluokan ilmiöstä on kyse. Käsittämätöntä, että pintajulkkiksen kirjoittama romaani on kiinnostavampi kuin kirjallisuushistoriamme nopein ja hurjin myyntimenestys ja ulkomaidenvalloitus. Mutta onhan tätä ennenkin nähty suurten joukossa: mm. Muumeihin Suomi heräsi vuosikymmeniä muun maailman perässä. Mikähän meitä vaivaa.