Suomen Nuorisokirjailijat ry:n osastolla Turun messuilla äänestettiin kauneinta kirjankantta. Ääniä annettiin 322. Esillä oli peräti 46 tänä vuonna ilmestynyttä lasten- ja nuortenkirjaa, ja äänten hajonta oli suuri. Kärkikannet kuitenkin erottuivat hyvin, kokonaisäänissä kauneimmaksi kanneksi kipusi tämä:

Jukka-Pekka Palviainen: Perjantai on hyvä päivä lähteä (Karisto)

Kannen on suunnitellut Pirta Syrjänen, kuva on kuvatoimistosta. Perjantai on hyvä päivä lähteä vetosi parhaiten nuoriin ja aikuisiin, samoin kuin toiseksi eniten ääniä saanut kansi:

Tuulia Aho ja Aino-Maija Metsola: Tähtienlaskijan runoja (WSOY)

Kannen on taiteillut kirjan kuvittaja Aino-Maija Metsola.

*

7-10-vuotiaat pitivät eniten näistä kahdesta kannesta:

Tuula Kallioniemi: Hässäkkää ja hätähousuja (Otava)

           

          

Arja Puikkonen: Vastalaukkaa (Otava)

Hässäkkää ja hätähousuja -kansi on Jii Roikosen käsialaa. Vastalaukkaa-kirjasta ei löydy kannen tekijäksi kuin kuvatoimiston ja kuvaajan tiedot, Tia Gille/Corbis/Skoy. Kansi lienee Otavan oman graafikon suunnittelema? Kansi on aina kokonaisuus, joka koostuu teksteistä, kuvituksesta, asemoinnista, rajauksista, sommittelusta… siksi toivoisin löytäväni kannen suunnittelijan nimen kirjasta. (Myöskään Perjantai on hyvä päivä lähteä -kirjassa ei ollut suunnittelijan nimeä, selvitin sen kustantamosta.)
*
*
Nuorimman ikäluokan, 1-6-vuotiaiden, suosikkikannet löytyivät kuvakirjoista, esimerkkinä tämä:

Hannu Hirvonen ja Pia Sakki: Krokotiili hiihtää kevääseen (Tammi)

Kansi on kirjan kuvittaja Pia Sakin luomus.

*

Myös kehnointa kantta äänestettiin, mutta ne tulokset menevät vain kustantamoiden tietoon, vinkkeinä tuleviin vuosiin.

Kaikki äänestyksessä olleet kirjat on arvottu äänestäjien kesken ja postitettu voittajille. Kiitos äänestäjille, lukuiloa!

Kirsti

 

Advertisement