Iloisesta palkintohyörinästä huolimatta en malttanut olla linkkaamatta uutista tännekin: Finnwatch on tutkinut suomalaisten kustantamoiden vastuullisuutta, eikä kaikki aivan moitteetta ole mennyt (uutinen). Asiasta uutisoi mm. päivän HS.

Olen keskustellut vastaavasta asiasta muutaman kollegan kanssa tämän vuoden aikana. On tullut ilmi, että kirjailijalle ei aina pyynnöstäkään kerrota, missä mikin työvaihe kirjasta on tehty. Kirjan tekemisessä kun on muitakin vaiheita kuin kirjoittaminen, kuvittaminen, toimittaminen ja painaminen.Featured image

Globaalissa maailmassa työt varmasti tehdään eri puolilla, enkä osaa ottaa kantaa, löytyykö kaikkea tarvittavaa osaamista Suomesta riittävän kustannustehokkaasti. Se kuitenkin jurppii pahemman kerran, jos asiasta huolestuneelle ja siitä erikseen kysyvälle ei kerrota rehellistä vastausta.

Auttaiskohan se, jos me kaikki alamme kysyä?

Tarkistin asian, ja lastenkirjoissani on avainlippu, mikä kertoo paljon, joskaan ei aivan kaikkea. Lähinnä Kiinan-tuotanto kai koskeekin ns. lelukirjoja (ainakin vielä). Silti ajatus raportissa kuvatusta toiminnasta tehtaalla tekee todella levottomaksi.

Kokonaan toinen kysymys sitten onkin, mikä on kirjailijan yleinen keskusteluasema kustantamoissa. Mutta voimme kai me edes esittää kysymyksen?

Jos jotakuta kiinnostaa, koko raportti löytyy pdf-muodossa täältä.

Johanna