Tadaa, Suomen Nuorisokirjailijat ry:n jakamat vuosittaiset kirjallisuuspalkintojen saajat on hetki sitten julkistettu.

 

Topelius-palkinnon ansiokkaasta nuortenkirjasta pokkasi Kalle Veirto romaanillaan Säbätalvi (Karisto 2014).

 

Raati luonnehtii kirjaa näin:

”Säbätalvi on 19-vuotiaan nuoren miehen kasvutarina, kipeä mutta kasvattava. Hän haluaa itsenäistyä ja ottaa ohjat käsiinsä omasta elämästään ja valinnoistaan. Kirjassa korostuu erityisesti nuoren empaattisuus, jota hän pystyy jakamaan erilaisissa tilanteissa erilaisille ihmisille. Kirja myös kuvaa aidosti urheilumaailman henkeä, välillä voitetaan ja silloin hehkutetaan, välillä hävitään ja se on monelle kiukun ja raivon paikka. Kirjan ansiota on myös sen lennokas kieli – se on nuorten kieltä, mutta myös nuorten mieltä.”

 

Arvid Lydecken -palkinnon korkeatasoisesta lastenkirjasta sai  Tittamari Marttisen Ikioma perheeni (Pieni Karhu 2014, kuvitus: Aiju Salminen).

Raadin perustelut:

Ikioma perheeni on lämminhenkinen ja sympaattinen tarina sateenkaariperheen elämästä pienen lapsen näkökulmasta. Kirja osoittaa, että lapsen onnellisuus ei ole kiinni perheen koostumuksesta. Lapsen ilot ja surut ovat samoja kaikenlaisissa perheissä. Kirja on tärkeä kannanotto myös yhteiskunnallisesti; teemana on toisista välittäminen ja rakkaus, oman perheen tärkeys sekä muiden hyväksyminen sellaisina kuin he ovat.”

 

Molemmat palkinnot ovat arvoltaan 2015 euroa. Raatiin kuuluvat kirjastovirkailija Marja Welin (pj), erityiskirjastonhoitaja Markku Kesti, äidinkielenopettaja Marja Rikaniemi ja kriitikko Emma Saure. Kopiosto tukee palkintoja.

Grafomania onnittelee lämpimästi palkinnonsaajia!