Onko seuraava kirja jo työn alla? Mitä kirjoitat seuraavaksi? Tuskin edellinen kirja on ehtinyt valmistua, kun kirjailijalta jo udellaan uudesta.

Nykyajan hektinen elämänmeno tuntuu vaativan kirjailijaltakin jatkuvia näyttöjä ja uusia kirjoja tiheään tahtiin. Yritän pyristellä tästä ajatuksesta eroon ja antaa kirjojen syntyä omassa aikataulussaan. Saatan kertoa kysyjille suurpiirteisesti, että ”kirjoitan lapsille” tai että työn alla on myös uusi ”kirja aikuisille”. Jotain tekstin yleisestä aihepiiristä voin paljastaa, kuten vaikkapa sen, että kirja liittyy menneeseen aikaan.

Tarkkaa aihetta en kuitenkaan halua kertoa muille kuin perheenjäsenille, jotka elävät jokapäiväistä arkeaan kirjoitustöideni vaikutuspiirissä. Joku ystäväkin aiheesta joskus kuulee, mutta yleensä sellainen, joka ei ole millään tavalla tekemisissä kirja-ala kanssa. Ehkä tässä on taustalla ajatus, että aivan muun alan ihminen ei ainakaan ala puntaroida aihetta ja sen sopivuutta kirjaksi.

Tuntuu, että jokin kirjassa (ehkä sen henki) menee rikki, jos tekstistään alkaa liian aikaisin joka paikassa puhua. Ja entä jos kirjasta ei lopulta tulekaan mitään?

Siinä on jotakin samanlaista kuin lapsen odotuksessa. Voin kertoa odotuksesta, lasketusta ajastakin, mutta suurimmalle osalle syntymätön näyttäytyy ensi kerran vasta kustantajan katalogissa. Joskus salaisuuden pitäminen on vaikeaa, sillä yhden kirjan odotusaika voi olla vuosienkin mittainen.

Kenelle sinä uskoudut keskeneräisistä töistäsi?

Mila