Olen työskennellyt kirjailijana noin kymmenen vuotta. Monta kirjaa olen siinä ajassa ehtinyt kirjoittaa. Mutta olenko viisastunut tässä ammatissa? Mitä haluaisin sanoa nuorelle itselleni, joka oli juuri julkaissut esikoisteoksensa ”Tyttö tulevaisuudesta” vuonna 2004?

  1. Heti ei tarvitse olla valmis. Esiintymäänkin oppii. Kun puhuu riittävän monta kertaa yleisön edessä, varmuus löytyy, lopulta jopa esiintymisen ilo. Ansaitset saman esiintymispalkkion kuin muutkin kirjailijat.
  1. Kritiikki on inhimillistä toimintaa. Se on paljon enemmän riippuvainen muista asioista kuin sinun kirjasi ansioista tai niiden puutteesta. Kannustus paina mieleesi, ikäviä sanoja tai hiljaisuutta älä jää märehtimään.
  1. Palkintoehdokkuuksissa kyse on vaihtelevista mielipiteistä.
  1. Saat kyllä kirjoittaa kaikki kirjat, jotka koet tärkeiksi. Pystyt kirjoittamaan eri lajeja. Älä ylipäätään anna kenenkään määritellä, mihin pystyt ja mihin et.
  1. Monet ihmiset eivät osaa sanoa kirjastasi mitään, suurin osa ei edes lue sitä. Se ei tarkoita mitään. Iloitse siitä, kun joku lukee ja jopa kommentoi.
  1. Tutustu muihin kirjailijoihin esimerkiksi osallistumalla kirjailijoiden yhdistystoimintaan. Saat vertaistukea. Pidä kuitenkin kiinni ystävistä, jotka eivät ole kirja-alalla. Heidän seurassaan pääset todella irti työstä.
  1. Sano rohkeasti ei kaikelle turhanpäiväiselle. Priorisoi kirjoittaminen. Olet kirjailija, et sanataiteen alan ilmaistyöntekijä.
  1. Elä, koe, aisti! Lähde reissuun aina, kun on mahdollisuus. Se on osa työtäsi.
  1. Ole kärsivällinen. Usko itseesi. Ja kirjoita, kirjoita, kirjoita rohkeasti siitä, mille sydämesi eniten palaa.

Tässä nyt asioita, jotka aluksi tulivat mieleen. Listaa saa jatkaa. Mitä te haluaisitte sanoa aloittelevalle kirjailijalle?

Mila

Advertisement