Aivan. En kirjoita tuota nykytyylillä, yhteissanaa erikseen, vaan otsikossa on tarkoituksella kaksi sanaa. Eilen nimittäin hämmennyin oikeuksistani tekijänä. Olen luullut niiden antavan minulle paremman turvan kuin ne todellisuudessa tekevät.
Olin Tennispalatsissa kuuntelemassa Maailman henkisen omaisuuden päivän Suomen päätapahtumana järjestetyn seminaarin antia. Asianajaja Mikko Manner puhui aiheesta Pilvipalvelut ja IPR (immateriaalioikeudet, joihin tekijänoikeuskin kuuluu). En vanno, että ymmärsin kaiken oikein, niin paljon puheessa ja kankaalle heijastetuissa teksteissä oli englanninkielistä erikoissanastoa, mutta näin olin vakavasti ymmärtäväni:
Tekijänoikeudet ovat mielessäni olleet hyvä ja kattava turva sille, ettei tekstejäni noin vain lainailla. Täällä Suomessa ne tosiaan ovat turvan taanneetkin. Pilvipalvelut ovat kuitenkin tullessaan tuoneet sekä valtavat mahdollisuudet että melkoiset vaarat. Suomeksi tekstiä kirjoittavalla tuskin on niinkään suuria uhkia näkyvissä, mutta ainakin kuvilla ja musiikilla on jo nyt. Tekijänoikeus antaa nimittäin vain sananmukaisesti oikeuden nostaa syytteen, jos joku rikkoo tekijänoikeuksiani. Ja syyte on nostettava erikseen jokaisessa maassa, missä sitä on rikottu. Tuomioistuin siellä sitten käsittelee asian sen maan lakien mukaisesti.
Hups!
Käytännössä tavallisella kirjailijalla, kuvan tekijällä, muusikolla ei ole suuriakaan mahdollisuuksia pitää huolta oikeuksistaan. Kuten sanoin, suomeksi kirjoittavalle kirjailijalle tämä nyt ei varmaankaan iso uhka ole, mutta se on kuitenkin osoitus siitä, miten valtavia muutoksia kulttuurin alalla on pienen ajan kuluessa tapahtunut ja tapahtuu edelleen. Ja onhan meilläkin jo monia kirjailijoita, joiden tekstejä käännetään yhä useammille kielille.
Tietysti voi uskoa ja toivoa, että kustantamot lakimiehineen pitävät kirjojensa ja kirjailijoittensa puolia, vaikka kirja kuoleekin jo vuodessa tai parissa eikä kai sen jälkeen suuremmin kiinnosta. Lisäksi meillä on Kirjailijaliitto, Sanasto, Kopiosto ja Teosto. Mutta rikkomukset olisi ensin huomattava, ja siinä kai pitäisi olla itse valppaana. Googlaamalla?
Tämmöiset hämmensivät pääni eilen. Puhuttiin siellä niistä pilvipalvelujen suomista suurista mahdollisuuksistakin, mutta hm! jotenkin ne hämärtyivät taustalle. Ja sitäkin juuri mietin, että puhunko nyt asiasta, joka kaikille muille on selvää jo ennestään. Tiesittekö te kaikki muut tämän?
Raili
4 kommenttia
Comments feed for this article
29 huhtikuun, 2015 klo 12:59 pm
Stazzy
Nyt täytyy tunnustaa, etten ymmärtänyt tekstisi punaista lankaa.
Miksi pilvipalvelimet olisivat uhka tekijänoikeuksille? Ei pilvipalvelin kenenkään minkäänlaista oikeutta riko.
29 huhtikuun, 2015 klo 3:25 pm
Raili
Tässä oli puhe nimenomaan tulevista uhkista ja miksei myös jo tapahtuneista.
Pilvipalvelujen kautta voidaan toimia aivan toisella tavalla kuin tähän asti. Sanotaan nyt vaikka Youtube on palvelin, josta voit poistaa vain vaatimalla tekijänoikeuttasi rikkovan käytön ilman että siihen tarvitaan juristia. Mutta ensin sekin tietysti täytyy huomata. Ja Youtube on tosiasiassa myös suuri mahdollisuus saada kansainvälistä näkyvyyttä, niin kuin jo on suomalaisiakin esimerkkejä.
Sen sijaan on monia esimerkkejä myös siitä, että vähemmän rehelliset palvelut nappaavat vaikkapa julkistamattoman musiikkikappaleen levitykseen ennen aikojaan.
Kirjallisuuden kohdalla voi periaatteessa tapahtua aivan samalla tavalla. Jo nyt pilvipalveluja on monissa maissa hyvin erilaisia. En ollut itsekään ikinä edes ajatellut, mitä kaikkea niiden kautta jo välitetään. Kyllä vain, ne ovat todellinen uhka tekijänoikeuksille, siitä tulin seminaarissa vakuuttuneeksi.
Oma kielialueemme on pieni, mitä tähän mennessä on pidetty paremminkin haittana tekijöille. Tässä tapauksessa se kuitenkin antaa edun. En nyt todellakaan usko, että esimerkiksi omia tekstejäni tuolla silmät kiiluen odotetaan maailmanlaajuiseen piraattilevitykseen. Mutta periaatteessa nämä asiat ovat jo tätä päivää ja mitä varmimmin huomista.
Minusta seminaari oli hurjan mielenkiintoista kuunneltavaa.
29 huhtikuun, 2015 klo 3:56 pm
Jenna K.
Ihan aiheellinen huoli, kun ottaa huomioon mitä kaikkea outoa netissä pyörii. Itse löysin oman kirjani joltain ihan käsittämättömältä kirjojen ilmaisjako/pilvipalvelu-sivustolta, vaikka kirjasta ei edes ole olemassa e-kirjaversiota.
Näköjään siellä on Railinkin kirja (http://soybolivia.net/content/raili-mikkanen-popular-formats-ebook-pdf-ei-ole-minulle-suvannot-romaani-aino-kallaksen), tuskin kannattaa noita sivuston linkkejä klikkailla, ties mitä viruksia sieltä saa koneelleen…
29 huhtikuun, 2015 klo 7:30 pm
Raili
Oho. Ei suvannoista liioin ole e-kirjaa, joten vaikuttaa kovasti siltä, että tuo vain houkuttelee avaamaan sivustonsa. Jenna, todistit kuitenkin, että mikä vain on jo mahdollista.