Lastenkirjainstituutissa Tampereen Puutarhakadulla on 27.5.2015 asti näyttely Haluan kasvaa aikuiseksi. Näyttelyssä voi tutustua toista maailmansotaa on käsitelevään lasten- ja nuortenkirjallisuuteen ja niihin näkökulmiin, joita lapsille ja nuorille on sodasta kirjallisuudessa tarjottu. Toisen maailmansodan päättymisestähän tuli lauantaina kuluneeksi 70 vuotta.

Osallistuin lauantaina näyttelyn avajaisiin, missä Marita Rajalin kertoi sotakuvauksia suomenruotsalaisessa sekä ruotsalaisessa lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Mervi Kaarninen kertoi sota-ajasta kahden koulutytön kirjeenvaihdon kautta. Tuomas Teporan aihe oli toisen maailmansodan aikaiset poikien sotakirjat, ja Ville Hänninen esitteli sota-ajan suomalaista sarjakuvaa ja pilapiirroksia.

Oli niin mielenkiintoista, että puhisen vieläkin. Aihe on vaikea ja kamala, mutta en voinut olla ajattelematta, että siitä puhuminen juuri kirjallisuuden kautta on rauhantyötä parhaimmillaan. Kirjallisuudella on parantava voima.

Suosittelen käymään näyttelyssä, jonka eteen Lastenkirjainistuutin väki on tehnyt valtavan työn. Ja mikä parasta, materiaaliin voi tutustua myös verkossa osoitteessa http://lkinstituutti.wix.com/sotalapsensilmin

Jos menette paikalle, kuulette myös Heikki Vatialan näyttelyyn suunnitteleman vaikuttavan äänimaiseman Suojassa. Hän lähetti avajaisiin terveisensä, että oli ajatellut sitä tehdessään sodan keskellä olevaa lasta, joka on kuitenkin suojassa.

Featured image

Kuva 1: Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtaja Paula Halkola toivottaa kuulijat tervetulleiksi näyttelyn avajaisiin.

Featured image

Kuva 2: Näyttelyä.

Featured image

Kuva 3: Tutkija Marita Rajalin ja näyttelyä koonnut kirjastonhoitaja Virpi Kurhela keskustelevat.

Featured image

Kuva 4: Näyttelyä.

Johanna

Mainokset