Pyörryttävät terveiset Kirjahyrrä-festareilta Naantalista! Nelipäiväinen lastenkirjallisuusfestivaali on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Monipuolinen ohjelma levittäytyi laajasti ympäri Naantalia. Tarjolla oli työpajoja, kirjailijavierailuita, musiikkia, teatteria, satujen luentaa, kirjavinkkausta ja paljon mukavaa yhdessäoloa.

Festivaalin avajaistilaisuudessa jaettiin myös alan palkintoja. Anni Swan -mitalin sai Vilja-Tuulia Huotarinen teoksestaan Kimmel (Karisto 2014).  Ote palkintoperusteista: ”Kimmel tarkastelee ja purkaa nuortenkirjallisuudessa tyttöhahmoihin ja tyttöyteen liitettyjä mielikuvia. Kliseitä osoitetaan, muunnetaan ja niillä leikitellään niin temaattisella kuin rakenteellisella tasollakin. Tyttöjen maailmasta ja elämästä Huotarinen kirjoittaa ilmeikkäästi ja iskevästi. Kimmel on kunnianhimoinen ja kaunokirjallisesti erittäin korkeatasoinen teos.” Anni Swan -mitali jaetaan joka kolmas vuosi, sen myöntää IBBY Finland.

Vilja-Tuulian kauniit kiitokset.

Vilja-Tuulian kauniit kiitossanat.

*

Kirjahyrrän avajaisohjelmaan kuului myös Onnimanni-palkinnon jako. Palkinnon myöntää Lastenkirjainstituutti, se jaetaan vähintään joka kolmas vuosi yksilölle tai yhteisölle, joka on edistänyt lasten- ja nuortenkirjallisuutta tai sen asemaa. Vuoden 2015 Onnimannin pokkasi Lukuinto-ohjelma lasten ja nuorten lukemista edistävästä työstä. Palkinnon vastaanotti Oulun yliopiston humanistinen tiedekunta ja kasvatustieteiden tiedekunta.

Ensimmäistä kertaa järjestettävä festivaali vaatii paitsi hyvän idean myös lukemattoman määrän innostuneita ihmisiä, suunnittelutunteja ja organisointia. Yksi Kirjahyrrän alullepanijoista ja pyörittäjistä on kirjailija ja lastenkulttuurin läänintaiteilija Tittamari Marttinen, jolle suuri kiitos muun muassa esiintyjien huolenpidosta ja naurun helskeestä.

Kirjahyrrä-leivos ja Tittamarin ilo.

Kirjahyrrä-leivos ja Tittamarin ilo.

Myös kirjailijoiden kouluvierailut olivat osa festivaaliohjelmaa. Itse kävin Markku Karpion kanssa juttelemassa kirjailijantyöstä Rymättylän koulun viitos-kuutosille ja Suopellon yläkoulun seiska-kaseille. Sanokaa mitä sanotte, lasten ja nuorten kiinnostus kirjoittamiseen ja lukemiseen on voimissaan. Olisitte nähneet takarivin poikien ilmeet, kun Markku paljasti, miten koulussa kaverit eivät olleet yhtään kiinnostuneita hänen jutuistaan, kunnes hän kerran päätti sepittää ison ja ruman valheen. Johan heräsi kiinnostus. Samalla Markku hoksasi, että kannattaa kirjoittaa kirjoja, jos haluaa tulla kuulluksi – kukaan ei keskeytä ja saa valehdella silmät päästään.

Markku eläytyy ja porukka kuuntelee hipihiljaa.

Markku eläytyy ja porukka kuuntelee hipihiljaa.

*

Markku ja Lehtisen Tuija Naantalin orastavassa kesässä matkalla uusiin tarinoihin.

Markku ja Lehtisen Tuija Naantalin orastavassa kesässä matkalla uusiin tarinoihin.

*

Runoilija Kári Tulinius, Anna Swan -palkittu Vilja Tuulia ja kirjailija Kari Levola.

Runoilija Kári Tulinius, Anna Swan -palkittu Vilja Tuulia ja kirjailija Kari Levola Kirjahyrrän avajaisissa.

*

Kirkon takaa löysin ihastuttavan huvimajan, josta avautui kunnon näkymä satamaan.

Kirkon takaa löysin ihastuttavan huvimajan, josta avautui kunnon näkymä satamaan.

*

Majan olivat minua ennen löytäneet Antti ja Jade.

Majan olivat minua ennen löytäneet Antti ja Jade.

*

Eikä hotellihuoneen ikkunasta avautuvassa näkymässäkään ollut valittamista. Hotelli oli Amandis ja huoneen nimi Kaisla. Sängyn yläpuolelle ripustettu Saaristomeren kartta, siinä keskellä Vänö, minun saareni.

Ei hotellihuoneen ikkunan näkymässäkään ollut valittamista. Majapaikka oli Amandis ja huoneen nimi Kaisla. Sängyn yläpuolelle ripustettu Saaristomeren kartta, siinä keskellä Vänö, minun saareni. Oih.

*

No juu, töissähän siellä oltiin. Tässä vielä Markku iskussa Rymättylän koulussa.

No juu, töissähän siellä oltiin. Tässä vielä Markku iskussa Rymättylän koulussa.

*

Kiitos Naantali. Kiitos Kirjahyrrä. Hienosti pyörähti käyntiin, hyvä jatkaa. Iloa ja pitkää ikää uudelle festivaalille!

 

Kirsti