Suomen Kirjailijaliitto jakoi Helsingin kirjamessuilla Kirjailija kiittää -palkinnon. Se myönnettiin tänä vuonna suomalaisen kirjavinkkauksen uranuurtajalle Marja-Leena Mäkelälle poikkeuksellisen merkittävästä työstä suomalaisen kirjallisuuden hyväksi.

Kuva: Suomen Kirjailijaliitto

Monipuolinen Mäkelä on työskennellyt kirjastonhoitajana, läänintaiteilijana, runoilijana, kouluttajana ja kirjavinkkarina. Vuosikymmenien ajan hän on kiertänyt kouluja ympäri Suomen ja virittänyt lukuintoa lapsiin, nuoriin, opettajiin ja vanhempiin. Palkintoperusteita lainaten: ”hän on tehnyt työtä suomalaisten lukuharrastuksen hyväksi enemmän ja pitempään kuin mahdollisesti kukaan toinen yksityishenkilö”.

Lisäksi Mäkelä on kouluttanut uusia vinkkaajia, jotka puolestaan ovat jakaneet oppia eteenpäin. ”Mäkelä on voimallisesti luonut uskoa siihen, että lapset ja nuoret voidaan kasvattaa – tai pikemminkin houkutella – lukijoiksi ja että kirjallisuus kuuluu lapsiperheiden jokapäiväiseen arkeen.”

Kirjailija kiittää -tuunnustus myönnetään henkilölle, ryhmälle, yhteisölle tai projektille, joka on edistänyt merkittävästi suomalaista kirjallisuutta ja lukemisharrastusta sekä vaikuttanut kirjallispoliittiseen keskusteluun. Palkintoon kuuluu teos kuvataiteilija, kirjailija Hannu Väisäsen Kirjailijaliitolle tekemästä sarjasta Kaksivärikala. Vuosittain jaettava palkinto myönnettiin ensimmäisen kerran vuonna 2014 Erkki Tuomiojalle.

Grafomania onnittelee ja halaa Marleeta niin lämpimästi kuin ikinä osaa!