Ehdolla kuusi komeaa kirjaa – kuusi kirjailijaa ja kaksi kuvittajaa:

Siiri Enoranta: Surunhauras, lasinterävä (WSOY)

Raadin perustelut:

Surunhauras, lasinterävä piirtää esiin kokonaisen maailman erilaisine maailmakatsomuksineen ja kulttuureineen. Kaksi mannerta elää toisistaan tietämättöminä, sillä siteet ovat jo ajat siten katkenneet. Meren ylitys on paitsi huima seikkailu, myös matka yli ajatusmaailmoja rajoittavien horisonttien. Enoranta johdattaa tarinaa monen kertojan näkökulmasta muodostaen moniselitteisen tarinakudoksen, jossa mikään ei ole ennalta arvattavaa.”

*

Tuula Kallioniemi: Pako (Otava)

”Pieni mutta erittäin pippurinen kirja. Paikoittain aidosti pelottava, jopa ahdistava. Tuula Kallioniemen Pako nivoo yhteen neljän nuoren tarinat ja käsittelee tärkeitä ja vaikeitakin aiheita kuten vanhempien välinpitämättömyyttä, alkoholismia, koulukiusaamista sekä lapsikaappausta. Jännittävässä teoksessa ei ole mitään turhaa, kaikelle on paikkansa, ja vaikka lyhyeen tarinaan on pakattu paljon asiaa, mikään aihe ei tunnu päälleliimatulta. Erittäin rehellinen kirja, joka pitää tiukasti otteessaan ensimmäisestä virkkeestä viimeiseen.”

*

Elina Lappalainen ja Christel Rönns (kuv.): Nakki lautasella – Mistä ruoka tulee? (Tammi)

”Asiallinen ja samalla hauska tietokirja lapsille ruoan alkuperästä ja siitä, mistä syömämme ruoka oikeasti tulee. Kirja yhdistää asiatietoa ja lapsenomaista kerrontaa sopivasti ja ottaa huomioon myös ajankohtaiset eettiset näkökulmat ruoan tuotantoon. Kuvitus tukee tiedollisen sisällön sanomaa värikkäästi ja havainnollisesti.”

*

Veera Salmi: Mauri ja vähä-älypuhelin (Otava)

Mauri ja vähä-älypuhelin on riemastuttavan omaperäinen tarina ystävyydestä, erilaisuudesta ja yhden ihmisen mahdollisuuksista vaikuttaa maailman epäreiluuteen. Mauri kaivaa toiveikkaasti tunnelia Egyptiin muuttaneen ystävänsä luo, vaikka projekti näyttääkin hieman suunniteltua hitaammalta. Veera Salmi tavoittaa ilmiömäisesti lapsen logiikan ja huumorin ja kuljettaa mukana isoja teemoja kepeällä kerronnalla. Kirjoittajan oma kuvitus tekee kirjasta vielä hauskemman ja helppolukuisemman.”

*

Nadja Sumanen: Rambo (Otava)

”Rambo tahtoo olla tavallinen 14-vuotias poika, mutta ei kuitenkaan ole. Tarinan teemana ovat tämän päivän yhteiskunnassa niin tavalliset syrjäytyminen ja perheen ongelmat, mutta se on silti valoisa ja toiveikas. Kirjailija maalaa viipyilevällä ja kauniilla kerronnalla elämänmakuisista henkilöistä kietoutuvan kertomuksen, joka pitää lukijaansa otteessaan loppuun asti. Ramboa tulee ikävä heti kirjan loputtua.”

*

Mila Teräs ja Karoliina Pertamo (kuv.): Hämärinkäinen (Karisto)

”Ehkä jopa hiukan vaisujen kansien sisältä avautuu lumoavan kaunis maailma, jollaista harvoin näkee lasten kuvakirjoissa. Kirjaa on ilo lukea jo pelkästään sen ainoalaatuisen tunnelman takia. Karoliina Pertamon upeat ja runsaat kuvitukset komppaavat Mila Teräksen runollisen herkkää tekstiä, ja lopputuloksena on hieno teos joka muistuttaa meitä, että välillä on hyvä hiljentyä ja unohtaa arjen kiireet. Hellyttävän hyvä kirja.”

*

Palkintoraatiin kuuluivat Tampereen kaupungin kirjastopalvelujohtaja Pirkko Lindberg (pj), nukketeatteritaiteilija Alma Rajala ja toimitusjohtaja Pablo Steffa. Palkinnon saaja julkistetaan 16. marraskuuta, sen valitsee Suomen Viron-instituutin johtaja Anu Laitila.

Finlandia Junior -palkinnon jakaa Suomen kirjasäätiö. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

Grafomania onnittelee lämpimästi ehdokkaita – fantastisia lasten- ja nuortenkirjojen tekijöitä!

Ps. Grafomaanikko Milalle tietenkin extra-rutistus ja suurkiitos lempeän jännittävästi kudotusta Hämärinkäisen tarinasta!

Mila Teräs (Kuva: Karisto)

 

Kanssailoiten uutisoi

Kirsti