Monet maailman tapahtumat järkyttävät – viimeisimpänä Pariisin terrori-iskut. Joskus sitä kyseenalaistaa oman työnsä merkityksen tässä hullussa maailmassa.

Sitten taas usko työhön herää. Tarinoiden tekeminen, kirjojen kirjoittaminen ON tärkeää. Siitä huolimatta, että lukemisharrastus on vähentynyt. Ja etenkin siksi.

Tiedetään, että lukeminen auttaa meitä ajattelemaan ja tuntemaan empatiaa. Se tukee meitä ihmiseksi kasvamisessa.

Tällä viikolla sain kokea pari iloista kirjoihin liittyvää kohtaamista.

Kävimme kuvittaja Karoliina Pertamon kanssa torstaina Helsingissä lastenkirjakioski Toukassa. Siellä kuvattiin pätkä lastenkirjallisuusaiheiseen Kulttuuricocktail-ohjelmaan. Pieneen puotiin sattui samaan aikaan nuori pienen vauvan äiti. Nainen kertoi, kuinka hänen isänsä oli aikoinaan lukenut hänelle päivittäin koulun jälkeen. Nykyään isä ostaa tyttärelleen kirjan joka jouluksi. Nyt tämä nainen halusi välittää saman onnen omalle lapselleen ja oli aloittanut lukemisen vasta muutaman kuukauden ikäiselle vauvalleen.

Perjantaina olin vierailulla Myrskylässä. Kirjastonhoitaja kertoi lainauksien vähentyneen paikkakunnan kirjastossa viime vuosikymmeninä. Silti suurin osa koululaisten käsistä nousi, kun kysyin, kuinka moni lukee kirjoja. Lapset olivat innoissaan. Vierailun jälkeen olin jälleen kerran vakuuttunut siitä, että lapset janoavat edelleen tarinoita. Ja meidän aikuisten pitää puhua kirjoista innostuneesti ja kunnioittavasti. Onhan lukeminen sentään aikamoinen onni ja ilo.

Mila

Nämä kirjat otin esiin, kun valmistauduin puhumaan Myrskylän koululla eskareille sekä eka- ja tokaluokkalaisille.

myrkskylävierailu

Muun muassa lastenkirjakioski Toukassa Helsingin Kalliossa voi tavata kirjojen rakastajia.

toukkakauppa