Moni meistä lapsille ja nuorille kirjoittavista käy kouluvierailuilla. Yleensä lähden reissuun innokkaana. Junassa on luppoaikaa, ja rentoutuessa mieleen saattaa pulpahdella jopa uusia tarinoita.

Reissuillani olen päässyt tutustumaan erilaisiin paikkakuntiin. Olen muun muassa körötellyt kirjastonhoitajan kyydissä Lapin pitkillä teillä poroja seuraten. Olen käynyt Pohjois-Karjalassa ja ihaillut siellä maisemia traktorin lavalta.

Olen istunut kahviloissa ja käynyt kirpputorilla, illallistanut ainoana asiakkaana autiossa lappilaisessa motellissa, pölähtänyt opettajanhuoneisiin ja vaellellut ihanissa kirjastoissa.

Ja tietysti olen puhunut kirjailijan työstä, kirjoista ja lukemisesta.

Varsinkin alakoulussa saa varautua vastaamaan yllättäviinkin kysymyksiin kuten:

Minkä ikäinen olet?

(Yleensä seuraa kauhistunut, epäuskoinen kohahdus sen jälkeen, kun olen kertonut ikäni!)

Mikä on lempiruokasi? Entä lempieläimesi? Lempivärisi? Lempikirjasi? Lempi–?

Kuinka paljon saat kirjoistasi rahaa?

Oletko kirjoittanut Harry Pottereita?

Entäpä jos seuraava kirjasi sijoittuisikin Muumilaaksoon?

Saisinko nimmarin myös mummolleni?

Tai sitten: Miksi kirjoitat? Mikä on kirjailijan työssä kaikkein vaikeinta? Mikä on mukavinta?

Vierailut vievät aikaa ja voimia, mutta myös antavat paljon. Saan energiaa, kun näen lasten innostuvan kirjoista ja odottavan hyviä tarinoita.

Vaikka lukemisen vähenemisestä puhutaan paljon, suurin osa käsistä nousee yleensä aina, kun kysyn, kuinka moni lukee kirjoja.

Luokissa osataan usein vakuuttavasti kertoa myös lukemisen ihanuudesta: Siitä kuinka lukeminen rentouttaa ja rauhoittaa, kuinka kirjojen avulla pääsee pois omasta arjesta ja kuinka lukien voi kokea erilaisia tunteita kuten jännitystä. Lukemalla kuulemma oppiikin yhtä sun toista.

Joskus joku pieni oppilas on alkanut saman tien väsätä omaa kirjaansa. Moni lainaa kirjan – kirjailijavieraan tai jonkun muun.

Yleensä tuntuu, että reissuun kannatti lähteä.

 

Mutta nyt alkaa pikku hiljaa olla levon ja loman aika. Syksy on ollut aika työntäyteinen.

 

Joulun ja kirjojen valoa kaikille!

Mila

 

P.S. Tämä kuva on viime vuodelta Kolarista, missä toisinaan ajettiin tielle sattuneiden porojen perässä koululta toiselle.

Viime vuonna Kolarissa matkattiin toisinaan porojen tahdissa koululta toiselle.