Suomen Nuorisokirjailijat ry:n perinteiset kirjallisuuspalkinnot on hetki sitten jaettu.

TOPELIUS-PALKINTO ansiokkaalle nuortenkirjalle

Siiri Enoranta: Surunhauras, lasinterävä (WSOY 2015)

Raadin perustelut:

Siiri Enorannan Surunhauras, lasinterävä on vaikuttavaa kaunokirjallisuutta. Upea ja monitasoinen romaani vie mukanaan Sarastuksen palatsiin ja Surukauriin kansan saarille. Kantavina teemoina ja harkitusti tarkasteltuina esiin nousevat valta, rakkaus ja inhimillisyys. Enorannan luoma maailma, henkilögalleria ja tarina muodostavat häikäisevän kaleidoskoopin. Lukija ei eksy, sillä kirjailija johdattaa hänet varmoin ottein romaanin läpi. Kauniilla kielellä kirjoitettu teos punoo tarinan lukuisat osat ja kertojaäänet yhteen eheäksi kuvaksi, joka elää silmien edessä. Tunnelmallinen ja tyylikäs teos osoittaa Enorannan kuuluvan suomalaisen kaunokirjallisuuden valonkantajiin.”

 

ARVID LYDECKEN -PALKINTO ansiokkaalle lastenkirjalle

Tuutikki Tolonen: Mörkövahti (Tammi 2015)

Raadin perustelut:

”Kun sisarukset Hilla, Kaapo ja Maikki saavat mörkövahdin kesäloman alkaessa, seikkailu käynnistyy vastustamattomalla voimalla. Tuutikki Tolosen Mörkövahti on omaleimainen, tuore ja taidokas romaani, joka tavoittaa saumattomasti lapsi- ja aikuisyleisön. Hahmot ovat samastuttavia, kerronta sujuvaa ja mörköjen arvoitus koukuttaa. Jännittävään ja lämminhenkiseen seikkailuun on punottu myös erilaisuuden ymmärtämisen ja ystävyyden sanoma. Teos sopii niin ääneen luettavaksi, kouluun pulpettikirjaksi kuin ahmittavaksi kirjastossa tai kotona lempilukusopessa. Mörkövahdissa on kaikki rakastetun lastenkirjaklassikon ainekset.”

Raatiin kuuluivat kirjastovirkailija Salla Erho (pj), tutkija ja kriitikko Myry Voipio sekä äidinkielenopettaja Ida Kaaria. Palkinnot ovat arvoltaan 2016 euroa. Kopiosto tukee palkintoja.

Palkitut hymyä täynnä: Siiri Enoranta (vas.) ja Tuutikki Tolonen. (Kuva: Tuija Lehtinen)

Grafomania kanssailoitsee ja onnittelee lumituiskuisen kauniisti Siiriä ja Tuutikkia!