Kirsti Kurosen Likkojen lipas-levyjulkkareiden lähestyessä mieleeni tuli jälleen kerran lähestyä säveltäjiä omine runoineni, koska osassa niistä on selviä kuulaita, laulullisia elementtejä.

Pari kolmekin intuitiolla valittua säveltäjäehdokasta minulla on jo mielessä, mutta arkuus jarruttaa yhteyden ottoa heihin. Vinkkejä saa tietysti myös kollegoilta, joiden tuotantoa on jo sävelletty. Eräs muusikko kertoi, että levy-yhtiöihinkin voi ottaa yhteyttä ja kertoa olevansa kirjailija. Mene ja tiedä tuosta? On myös Elvis ry, Mikseri.net, Muusikoiden.net vilkaisin nopeasti tänään, netistä löytyy myös Säveltäjä etsii sanoittajaa, syvennyn siihenkin tarkemmin. Ja tämäkin on vasta alkua.

Kaikenlaista ikävää tapahtuu tälläkin alalla. Eräs luotettava kollega oli tarjonnut runojaan eräälle musiikintekijälle. Kappale päätyi yllättäen Syksyn sävel-kilpailuun hieman muunnelluin sanoin.

Muutamia omia runojani on sävelletty ja esitetty konserteissa pyytämättä minulta lupaa teosteni säveltämiseen. Koko projektin olisi pitänyt alkaa niin, että sinulta pyydetään lupa teostesi säveltämiseen, kirjoitti Suomen Kirjailijaliiton silloinen lakimies Sonia Meltti pari vuotta sitten. Hän jatkoi: Tästä luvasta ei yleensä makseta mitään, mutta se pitää hankkia ennen kuin teoksia sävelletään. Kun teos valmistuu ja jos sitä on tarkoitus jossain esittää, se yleensä ilmoitetaan Teostoon, kertoi Sonia Meltti

Jo nelisen vuotta sitten lähestyin Suomen Kirjailijaliiton silloista lakimiestä Annaliina Rintalaa yleisissä sanoitusasioissa. Hän kirjoitti, että sanoittaminen tai laululyriikan kirjoittaminen on kirjailijalle hyvä oksa leipäpuuhun. Teostoon kannattaa liittyä, koska se maksaa laulujen tekstin tekijöille Teosto-korvausta musiikin esittämisestä. Kun olet yhteydessä artisteihin, laulajiin ja musiikin säveltäjiin, pitää ottaa aina puheeksi Teosto-ilmoituksen tekeminen. Sävelletyistä kappaleista tehdään Teostolle kirjallinen ilmoitus, josta näkyvät kaikkien tekijöiden tiedot: säveltäjän, sanoittajan ja esittäjän. Näiden ilmoitusten perusteella Teosto-korvaus kanavoituu oikeille ihmisille.

Runoja voi ja saa tarjota sävellettäviksi ilman kustantajan lupaa. Se on toiseen teoslajiin muuttamista ja tekijänoikeus on sinun. Voit muokata tekstejäsi vapaasti.

Kysyin myös tekstin varastamisesta, koska aivan kaikilla suurillakaan nimillä ei ole aina aivan puhtaita jauhoja pusseissaan. Annaliina kirjoitti, että säilyttämällä itselläsi kappaleen joka tekstistä voit osoittaa olevasi alkuperäinen tekijä.

Annaleena opasti edelleen: Suosittelen käyttämään omaa fiksua harkintaa, kenelle annat tekstejäsi. Eli tunnustele etukäteen keskustellen, onko lauluntekijällä toteutumiskelpoiselta kuulostavia aikeita. Aina on hyvä myös se, että jää jotakin mustaa valkoiselle. Esim. että laitat sähköpostitse viestin, että olet laittanut henkilökke tietyt, nimeltämainitut tekstit säveltämistä varten.

Tekstejä voi tarjota yhtä aikaa usealle.

Lopuksi P. Mustapään runo, jonka on levyttänyt Anneli Saaristo.

Laulu

Tein lasinkuultavan laulun.
Älä luule, että voit
sen alta paeta. Siihen jäät
ja siinä aina soit.
Ja laulu, jonka laadin,
oli aivan sanaton:
Olet kaunein, mitä tiedän,
olet kaunein, mitä on.

Tein lasinkuultavan laulun.
Joko huomaat, tajuat:
se vaimentaen vahvistaa
suven äänet ihanat,
veden solinan, airojen kohahtelun
ja suhinan kaislikon.
Olet kaunein, mitä tiedän,
olet kaunein, mitä on.

Kertokaa kokemuksistanne, kun olette lähestyneet musiikintekijöitä, kiitos.
T. Heikki