Olen ajatellut, suunnitellut ja haaveillut kirjoittavani hieman nykyistä interaktiivisempia kirjoja, sellaisia, joissa lukija pääsisi mukaan tekemään valintoja ja päätöksiä, jotka vaikuttaisivat lopputulokseen.

Mielikuvissani tällainen interaktiivinen kirja toimii äärimmäisen hyvin sekä lastenkirjoissa että dekkareissa. Molempiin olisi helppo tehdä kohtia, joissa pitäisi valita kahden asian välillä. Jo viisi lukijan tekemää valintaa johtaisi siihen, että vaihtoehtoisia loppuja olisi 32 kappaletta. (Ja niin sen pitäisi ehdottomasti olla, ei mitään mutkien kautta kiertelyä, joka päättyisi aina samaan lopputulokseen, vaan aidosti valinnoista riippuvaisia juonikuvioita.)

Olisihan se pirun työlästä. Mutta miten mahtavaa! Kirjaan (käytännössä sähkökirjaan) sisältyisi monenlaisia tarinoita. Aina voisi aloittaa alusta, tehdä erilaisia valintoja ja päätyä aina uusien vaiheiden jälkeen ihan erilaiseen loppuun. Ei olisi mikään kertakäyttökirja sellainen.

Joitain vuosia sitten ihan tosissani ehdoton tällaista kustantajalle, mutta idea ei oikein ottanut tuulta purjeisiin. Liian työlästä ja teknisesti vaikea toteuttaa mukamas. Pöh. En usko.

Vielä jonain päivänä…