Olen ajatellut, suunnitellut ja haaveillut kirjoittavani hieman nykyistä interaktiivisempia kirjoja, sellaisia, joissa lukija pääsisi mukaan tekemään valintoja ja päätöksiä, jotka vaikuttaisivat lopputulokseen.
Mielikuvissani tällainen interaktiivinen kirja toimii äärimmäisen hyvin sekä lastenkirjoissa että dekkareissa. Molempiin olisi helppo tehdä kohtia, joissa pitäisi valita kahden asian välillä. Jo viisi lukijan tekemää valintaa johtaisi siihen, että vaihtoehtoisia loppuja olisi 32 kappaletta. (Ja niin sen pitäisi ehdottomasti olla, ei mitään mutkien kautta kiertelyä, joka päättyisi aina samaan lopputulokseen, vaan aidosti valinnoista riippuvaisia juonikuvioita.)
Olisihan se pirun työlästä. Mutta miten mahtavaa! Kirjaan (käytännössä sähkökirjaan) sisältyisi monenlaisia tarinoita. Aina voisi aloittaa alusta, tehdä erilaisia valintoja ja päätyä aina uusien vaiheiden jälkeen ihan erilaiseen loppuun. Ei olisi mikään kertakäyttökirja sellainen.
Joitain vuosia sitten ihan tosissani ehdoton tällaista kustantajalle, mutta idea ei oikein ottanut tuulta purjeisiin. Liian työlästä ja teknisesti vaikea toteuttaa mukamas. Pöh. En usko.
Vielä jonain päivänä…
6 kommenttia
Comments feed for this article
5 elokuun, 2016 klo 9:43 am
milateras
Sattumoisin luin juuri (erään kaverin suosituksesta) tällaisen kirjan, jossa tehdään koko ajan valintoja ja ne valinnat johtavat sitten erilaisiin lopputuloksiin.
Kirja on R. A. Montgomeryn ”Matka meren alla”, julkaistu 1985. Monet loput ovat varsin karujakin tyyliin ” He laukaisevat aseensa, ja yhdessä valonleimahduksessa sinä ja kaverisi olette häipyneet savuna ilmaan. Loppu.”
5 elokuun, 2016 klo 10:20 am
Marko Kitti
Hauska ajatus, jota minäkin olen pyöritellyt mielessäni. Tekniikka sähkökirjaosastolla on taatusti jo olemassa, mutta niin kuin sanottu, moinen projekti olisi pirun työläs.
6 elokuun, 2016 klo 7:06 am
kirsti k
Kiehtovaa, Jyri! Tartu ihmeessä ideaan, kun kutsu käy. Kirjallisen haaveen toteuttaminen tuo aina iloa itselle, sekä tässä tapauksessa takuuvarmasti myös lukijoille.
Tehtiin joskus tv-draamaa pienimuotoisesti samalla ajatuksella, loppuja kuvattiin kaksi ja katsojat saivat sitten reaaliaikaisesti äänestää mieluisamman.
Erilaisista kirjakonsepteista tulee mieleen Jukka Laajarinteen romaani Kehys, jonka tarinan voi aloittaa mistä kohdasta tahansa, aina toimii. Jukka haaveili siihen kierreselkämystä, mutta joku este siihen tuli.
(Mila, lähetin sulle s-postia noin viikko sitten liittyen Grafoon, saitkohan.)
9 elokuun, 2016 klo 7:22 pm
Nimetön
Tsekkaapa Minna Roinisen Unohdetut ovet -sähkökirja. Siinä just tuollaisia vaihtoehtoisia polkuja.
15 elokuun, 2016 klo 5:12 pm
Markku Kesti
Nämä lienevät sinulle jo tuttuja? http://dome.fi/pelit/ajankohtaista/ovatko-seikkailukirjat-tekemassa-uutta-tulemista
Meillä on ainakin yhtä noista ylimääräinen kappale, jos tarvitset ’ammatillisita syistä’ aka työkäyttöön yhtä mallia siitä kuinka homma hoidettu ennen nettiä.
16 elokuun, 2016 klo 10:10 pm
heikkiniska
Idea voi ottaa nyt tuulta purjeisiin. Yritä, yritä vielä.