Olen ollut jo erinäisiä vuosia mukana Lyhdyn valtuuskunnan toiminnassa. Toissapäiväinen kokous oli uuden kaksivuotisen kauden ensimmäinen. Lyhty ei vaivaa meitä liioilla kokouksilla, vain kaksi varsinaista vuodessa, mutta sen lisäksi on tarpeen mukaan päättäjätapaamisia erilaisilla kokoonpanoilla.
Ja mikä tämä Lyhty sitten on? Se on luovan työn tekijöiden ja yrittäjien yhteenliittymä, jonka tehtävä on luovan alan toimintaedellytysten puolustaminen tekijänoikeuden näkökulmasta. Ei siis mikään pikkuinen eikä aivan helppokaan tehtävä.
Uhkaavan näköisestä tehtävästään huolimatta Lyhdyn kokoukset ilahduttavat joka kerta. On varsin terveellistä kuunnella kaikkien eri luovien alojen tekijänoikeus- ja toimeentulohuolia, saada kokonaiskuvaa, sillä yleensähän näkee vain ne omansa.
Tarkoitus ei silti missään nimessä ole istua valittamassa ja yrittämässä lyödä toiset alat omilla vaivoillaan, vaan löytää tapoja kertoa julkisuudessa tai kasvokkain asioistamme niille, jotka työmme tuloksia käyttävät sekä niille, jotka niistä päättävät.
Tekijänoikeusbarometrilla mitataan yleisön käsityksiä tekijänoikeuksien tarpeellisuudesta tekijöille. Niinä vuosina, jotka olen ollut mukana, barometri on liikkunut selvästi myönteiseen suuntaan. Viimeisin on juuri valmistunut ja varmaan kohta julkisuudessa. Lyhdyllä on nettisivut, joista löytyvät mm. annetut lausunnot. Ne ovat juuri nyt uudistumisessa, mutta käykää ihmeessä lukemassa niitä aina välillä.
Yhden ainoan kerran olen tullut tapaamisesta päätäni pyöritellen. Piraattipuolueen edustajien vakaat käsitykset tekijänoikeuksien tarpeettomuudesta eivät hätkähtäneet tippaakaan meidän todisteluistamme. Miten oikeastaan olisivat voineetkaan, koko puoluehan pohjaa tietämättömyydelle. Oli silti valaisevaa käydä sekin keskustelu.
Ja ettei koko tämänkertaiseni olisi pelkkää tiukkaa asiaa, pakko vähän taivastella omasta puolestani. Juuri näinä päivinä tulee täyteen 40 vuotta ensimmäisen kirjani ilmestymisestä. Kalpeat naamat ei ole aiheeltaan hiukkaakaan vanhentunut, ikävä kyllä, sillä se käsittelee kiusaamista, isommat pienten kimpussa. Eikä ole vanhentunut liioin muisto siitä, miltä tuntui hakea ensimmäinen oma kirja ruokatunnilla Otavalta. Ei siinä iltapäivällä työpaikalla oikein pystynyt työhön keskittymään. Siitä tämä alkoi.
5 kommenttia
Comments feed for this article
28 elokuun, 2016 klo 8:28 pm
annelitre
Hyvä kun olet siellä ja hyvä kun Lyhty toimii. Tekijänoikeuteen perustuva talous kasvaa kovaa vauhtia. Siksi liike-elämää kiinnostaa saada se haltuunsa. Tekijänoikeuden haltijat pystyvät puolustamaan oikeuttaan vain yhdistymällä. Joku vuosi sitten tekijänoikeuteen perustuva luku oli 4 % Euroopan taloudellisesta toiminnasta. En löytänyt vastaavaa lukua nykyajasta, mutta tekijänoikeuksia hyödyntävällä alalla työllistyy 3,2 % Euroopan työvoimasta.
29 elokuun, 2016 klo 10:20 am
Raili
Totta, liike-elämä tosiaan on kiinnostunut koko ajan enemmän ja aika vaarallisin tavoin. Lyhdyssä keskustelut ovat hyvin valaisevia. Viime kokouksessa valittu uusi puheenjohtaja Anna-Liisa Haavikko, toimittaja, sanoi, ettei missään kuule tältä alalta niin hyviä keskusteluja tekijänoikeuksista kuin näissä kokouksissa.
29 elokuun, 2016 klo 1:37 pm
annelitre
Toimittajien tekijänoikeudet onkin ikävästi murrettu viime vuosina. Sitä kehitystä pitää vastustaa ja varoa.
29 elokuun, 2016 klo 8:38 pm
Raili
Vallankaan freen elämä ei ole helppoa tätä nykyä, mutta ei kyllä muidenkaan.
5 syyskuun, 2016 klo 8:40 pm
milateras
Onnea Raili – 40 vuotta kirjailijana on huikea saavutus! Ja yhä olet kovassa vedossa. 🙂