Tässä nyt lupaamani maisemaosuus. Kaikki kuvat ovat Pohjoissaarelta, väliltä Auckland-Wellington. Tervetuloa retkelle!

Aucklandin suurkaupunkialueella asuu 1,4 miljoona ihmistä, yli neljännes maan asukkaista.

Aucklandin suurkaupunkialueella asuu 1,4 miljoonaa ihmistä, yli neljännes maan asukkaista. Joka 8. asukkaalla on vene. Haurakin lahdessa lipuvan laivan yläpuolella näkyy Devonport, ja niemen keskellä Mount Victoria, joka on yksi kaupungin lukuisista vulkaanisista kukkuloista. Mt Victorian rinteellä osuin sattumalta Michael King Writers’ Centren pihaan. Upealla paikalla sijaitseva kirjailijatalo tarjoaa residenssejä myös ulkomaalaisille. Pauliina Haasjoki on ollut siellä kirjoittamassa tuoreinta runokokoelmaansa Planeetta. Eikun hakemaan… Devonportin takana komeilee tulivuorisaari Rangitoto. Kuva on otettu Sky Towerista 328 m, vrt. Näsinneula 168 m.

IBBY-kongressin jälkeen maisemajunalla koko Pohjoissaaren halki kohti Welllingtonia...

IBBY-kongressin jälkeen Northern Explorer -maisemajunalla koko Pohjoissaaren halki kohti Welllingtonia. Hapuawhenuan silta on liki 300 metriä pitkä.

Kyllä! Maisemajuna oli nimensä veroinen.

Kyllä! Maisemajuna oli nimensä veroinen.

Mitäpä tähän.

Tongariron kansallispuiston maisemia. Siellä myös Mordorin Tuomiovuori, todellisuudessa Mt Ngauruhoe, aktiivinen tulivuori, 2287 m.

Pääkaupunki Wellington Pohjoissaaren eteläkärjessä on viihtyisä

Pääkaupunki Wellington Pohjoissaaren eteläkärjessä on viihtyisä, rento ja kultturelli.

Satama-altaassa hylje yritti mäiskiä saaliskalaa hengiltä. Vartin kestänyt tainnutus tehosi.

Satama-altaassa hylje räiski saaliskalan kimpussa. Vartin kestänyt tainnutus tepsi.

 

Näin Wellingtonissa: helmat heiluen yli suojatien.

Wellingtonissa helmat heiluen yli suojatien.

Katharine Mansfield oli kotoisin Wellingtonista. Syntymäkodin puutarhassa kirjalija

Katherine Mansfield oli kotoisin Wellingtonista. Synnyinkotinsa puutarhassa kirjailija elää yhä, toki hieman jähmettyneenä.

Sitten auto alle ja takaisin kohti pohjoista, Aucklandia. Kiwi-varoituksista huolimatta

Sitten auto alle ja takaisin kohti pohjoista. Kiwi-varoituksista huolimatta lintua on vaikea nähdä luonnossa. Se on harvalukuinen, lentokyvytön ja kipittelee öisin puskissa. Mutta Kiwi House Otorohangassa on mainio paikka tavata tämä sympaattinen otus, joka vaikuttaa enemmän nisäkkäältä kuin linnulta. Höyhenpeitteen korvaa turkinkaltainen takki.  Ai niin, uusiseelantilaiset myös kutsuvat itseään kiweiksi.

Hiljainen ja jyleä Rivendell.

Hiljainen ja jylhä Rivendell sijaitsee Kaitoken luonnonpuistossa. Sademetsää, rotkoja, jättisaniaisia (ponga, kansalliskasvi), virtaavaa vettä, riippusiltoja, jyrkkiä joenpenkereitä, ikivanhoja puita, juurakkoja, jos mitä onkaloita. TSH-lavasteet on purettu, mutta kuvauspaikoilta löytyy tauluja, joissa kerrotaan yksityiskohtaisesti, mikä kohtaus missäkin on kuvattu. Huh.

Muutamia lampaita.

Muutamia lampaita.

Hengitän.

Hengitän syvään kerran…

... ja vielä kolmannen. Ruapehu,

… ja heti perään toisen kerran. Ruapehu Tongariron kansallispuistossa on Uuden-Seelannin suurin aktiivinen tulivuori.

Kuuma aamukylpy klo 8. Ilma +10, vesi +40.

Kuuma aamukylpy luonnonaltaassa klo 8. Ilma +10, vesi +40. Parikymmentä metriä uimapaikasta Otumuheke-virta laskee Uuden-Seelannin pisimpään jokeen Waikatoon, johon myös pulahdin – hrrr, johan heräsin.

Tänne ei kannata pulahtaa.

Tänne ei kannata pulahtaa. Waiotapun vulkaanialue salpaa hengen. Eri mineraalien sävyttämän avaruusmaiseman maagisuus pysäyttää. Kolmen kilometrin kävelykierroksella vastaan tulee ällövihreitä järviä, kirkuvankeltaisia kallioseinämiä, kuplivia lähteitä, paholaisenkirnuja, savuavia halkeamia…

ja kiehuvia, pärskähteleviä muta-altaita. Ei uimareille.

… ja kiehuvia, pärskähteleviä muta-altaita. Ei uimareille.

Hobbiton ylitti kaikki odotukset!

Hobbiton Matamatassa ylitti kaikki odotukset! Kävi samoin kuin Disney Worldissa 1988: ennakkoon ei kiinnosta yhtään, ja sitten – oooh olen lapsi, keskellä seikkailua! Hobbiton on tavattoman tyylikäs, koskettava, kiehtova ja innostava. Konnun lavasteet purettiin TSH-trilogian valmistuttua mutta rakennettiin uudelleen Hobitti-trilogiaan 2012, ja tällä kerralla pysyviksi, kaikkien iloksi ja ihmeteltäviksi. Kontu on elävä kylä, kasvimaan antimet aitoja ja pyykit kuivuvat tuulessa. Vasemmalla Party Tree. Kukkulan laella Frodon ja Bilbon kolon yllä kasvava pienempi puu ei ole aito. Se on tehty teräksestä ja silikonista, Taiwanista tuotetut lehdet on liimattu yksitellen kiinni oksiin. Puu näkyi kuvissa kolme sekuntia.

Hobitin mentävä kotikolo.

Hobitin mentävä koti.

Yhteensä 39 hobittikoloa.

Yhteensä 39 hobittikoloa.

Marokopan putous vei sitten loput sanat.

Marokopan putous Waitomon korvessa mykisti.

*

Kaunis, kaunis Aotearoa!

 

Raportoi

Kirsti, elämyksiä pullollaan

 

Ps. HUOM! Näköjään Jyrin kanssa samoilla minuuteilla päivitetty blogia…. Ja nyt tämä kolossaalinen kuvareppari jyrää alleen Jyrin hienon kirjoituksen, joka käsittelee kritiikkejä, mm. ”Liian yleinen tapa on, että hyvää ei huomata, mutta kaikkeen negatiiviseen tai edes siltä kalskahtavaan puututaan heti.” En osaa vaihtaa postausten paikkaa, mutta te osaatte rullata vähän alaspäin, ja löydätte Jyrin jutun. Kannattaa lukea ja kommentoida!