Suomen parhailla kirjamessuilla riitti jälleen kuultavaa, nähtävää ja ihmeteltävää.

Suomen Nuorisokirjailojoiden osastolla riitti hulinaa.

Suomen Nuorisokirjailijoiden osasto pullotti kiinnostavaa ohjelmaa. Voi kauhistus! -paneelissa Tiina Hautala, Mervi Heikkilä, Juha-Pekka Koskinen ja Magdalena Hai keskustelivat kummitus- ja kauhuteemoista lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Takanurkassa Roope Lipasti livekirjoittaa.

 

Elävä kirjailija Jukka-Pekka Palviainen Suomen Nuorisokirjalijjden osastolla livekirjoittamassa jatkotarinaa.

Vuorossa elävä kirjailija Jukka-Pekka Palviainen, jatkotarinan kimpussa. Livekirjoittamiseen osallistui kolmen messupäivän aikana liki 30 kirjailijaa, joille nostan piponi pilviin, minulta ei onnistuisi keskittyminen messuhälinässä.

Nuorisokirjalijoiden osoastolla pääsi myös kurkistamaan kirjalijoiden toiseen puoleen eli harrastuksiin.

Nuorisokirjailijoiden osastolla pääsi myös kurkistamaan noin 50 kirjailijan toiseen puoleen eli harrastuksiin. Kalastusta, pingistä, teatteria, käsitöitä, tanssia, lautapelejä, pokemonjahtia, puutarhaa, autiotaloja, vuorikiipeilyä, hiihtoa, laulua, nyrkkeilyä, sellonsoittoa…

Haastatteluissa kirailijat kertoivat harrastuksistaan tarkemmin. Kuvassa Mimmu Tihinen suunnitelemansa ja kutomansa Kätketty aarre -tyynyn kera.

Haastatteluissa kirjailijat kertoivat harrastuksistaan. Kuvassa Mimmu Tihinen ja tyyny, jonka hän on sekä suunnitellut että kutonut itse. Tyynyn nimi on Kätketty aarre.

Kirjailijat muistelivat myös lapsuuden lempilelujaan.

Kirjailijat muistelivat myös lapsuuden lempilelujaan. Vuorossa Katri Alatalo Koalan ja Nessien kanssa. Katri koki kaverusten kanssa ikimuistoisia seikkailuja, kuten ilmeestä voi päätellä…

Grafomaanikko ja maailmanmatkaaja Raili Mikkanen muisteli huimia kaukomatkojaan.

Grafomaanikko ja maailmanmatkaaja Raili Mikkasella riitti huimia tarinoita kaukomatkoistaan.

Toinen grafomaanikko Heikki Niska

Grafomaanikko Heikki Niskan harrastus liittyy tarot-kortteihin! Tässä kuitenkin esittelyssä Satakieli ja lakaisukone -lastenrunokokoelma.

Ja olihan messuilla säpinää muuallakin kuin Nuorisokirjailjoiden osaostolla: Terhi Rannle kertoi Fiore-lavalla koskettavasta romaanistaan Frau. Haastattelijana Roman Schatz.

Toki messuilla oli säpinää muuallakin kuin Nuorisokirjailijoiden osastolla: muun muassa Fiore-lavalla Terhi Rannela avasi ja taustoitti kiehtovasti Frau-romaaniaan. Terhiä jututti Roman Schatz.

Oppitunti otsikolla Kirjailijan oivallinen pukeutuminen! Malli tarjoilee Grafomanian ykkösfani Leena Lehlolainen, jonka mekossa komeilee uutuusdekkarin kansikuva.

Oppitunti otsikolla Kirjailijan oivaltava pukeutuminen! Mallin tarjoilee Grafomanian ykkösfani Leena Lehtolainen, jonka mekossa komeilee hänen uutuusdekkarinsa Tiikerinsilmän kansikuva. Koululaiset haastattelivat Leenaa Turun seudun äidinkielenopettajien osastolla, joka on vuodesta toiseen yhtä upea ja vetovoimainen.

 

Donna Leon lupasi kirjoittaa Brunetti-dekkareita niin kauan kun niiden kirjoittaminen on hauskaa.

Hurmaava Donna Leon lupasi kirjoittaa Brunetti-sarjaa niin kauan kuin sen kirjoittaminen on hauskaa. Kiitos!

Vastapalkittu Tuija Lehtinen messujejnohjelmapäällikkö Jenni Haukion onniteltavana. Tuijalle myönnettiin Kirjliajaliiton Tirlittan-plakinto. Onnea, onnea!

Vastapalkittu Tuija Lehtinen messujen ohjelmapäällikkö Jenni Haukion onniteltavana. Tuijalle myönnettiin Suomen Kirjailijaliiton Tirlittan-palkinto. Onnea, onnea!

Vielä takaisin Nuorisokirjailijoiden osastolle, jossa tetenkin oli myös perinteinen kirjankansiäänestys. Koko seinällinen toinen toistaan komeampia kansia. Vaan ken on kaikkein kaunein? Palataan asiaan lähipäivänä...

Vielä takaisin Nuorisokirjailijoiden osastolle, jossa oli tietenkin myös perinteinen kirjankansiäänestys – koko seinällinen toinen toistaan komeampia kansia. Vaan ken on kaikkein kaunein? Palataan asiaan lähipäivänä…

Ja livekirjoittaminen senkukn jatkuu, vuorossa Tiina Lehtineva, lavalla Anu Holopainen haastattelee Tuija Lehtistä.

… livekirjoittaminen eikun jatkuu, vuorossa Tiina Lehtineva. Lavalla Anu Holopainen haastattelee Tuija Lehtistä.

Suomen henkevien ja lempienj kirjalija Esko-Pekka Tiitiselle kaikenlainen taide on osa arkea, niiden kanssa on hyvä olla kesken.

Tämän haastettelutuokion jälkeen tiedän, että Suomen henkevin ja lempein kirjailija on Esko-Pekka Tiitinen. Esko-Pekalle kaikenlainen taide on osa arkea. Kuvien, maalausten ja musiikin keskellä on tasapainoinen olo, suloisesti keskeneräinen. Niin on hyvä.

Ja loppuhuipennuksena Anu-tietokonepelaaja ja Kirsti-nykytanssija patsastelevat harrastusseinän edessä.

Ja loppuhuipennuksena Anu-tietokonepelaaja ja Kirsti-nykytanssija patsastelemassa harrastusseinän edessä.

*

Hui, aikamoiset messut taas. Ehkä mukavinta koko rupeamassa on kollegojen tapaaminen, iloiset kohtaamiset hulinan keskellä. Taas saa virtaa uuteen.

 

Kirsti