Grafomaanikko Kirsti Kurosen säeromaani Pönttö (Karisto) on valittu Topelius-ehdokkaaksi.
Raadin perustelut:
”Kauniisti kirjoitettu säeromaani kuvaa nuoren tytön äänellä kokemuksia aikuiseksi kasvamisesta. Teos käsittelee herkkävireisesti seksuaalisuutta ja ihmissuhteita, eikä Kuronen kaihda vaikeitakaan teemoja. Pönttö maalaa kuvia sanoin: samastuttavia ja lähelle tulevia. Säkeiden väliin jää tilaa myös lukijalle ja hänen omille ajatuksilleen ja kokemuksilleen.”
Muut Topelius-ehdokkaat:
Anna Hallava: Valpuri Vaahteran maaginen korva (WSOY)
Arja Puikkonen & Emma Puikkonen: Äänihäkki (Otava)
Elina Rouhiainen: Muistojen lukija, Väki 1 (Tammi)
Tuuli Vuorma: Caapparin kääty, Roistoakatemia 1 (Kvaliti)
Arvid Lydecken -ehdokkaat:
Riikka Ala-Harja: Kahden maan Ebba (Otava)
Karin Erlandsson: Pärfiskaren. Helmenkalastaja. (S&S)
Magdalena Hai: Kurnivamahainen kissa (Karisto)
Leena Parkkinen: Pikkuveli ja mainio harharetki (Teos)
Laura Ruohonen: Tippukivitapaus (Otava)
Luettavana satoja kirjoja
Raatiin kuuluivat tänä vuonna erikoiskirjastonhoitaja Salla Erho, äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Ida Hartikainen ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden tutkija, FT Myry Voipio.
Tänä vuonna Topelius- ja Lydecken-raati sai luettavakseen satoja kirjoja. Ehdokkaita kummassakin kategoriassa on viisi.
– Jokainen kirjavuosi on erilainen, summaa raadin opettajajäsen Ida Hartikainen. – Tänä vuonna varsinkin satu- ja fantasiaromaani-tyyppisten lastenkirjojen taso on erittäin kova, ja olemme joutuneet jättämään ehdokaslistan ulkopuolelle todella hyviä kirjoja.
Raatityössä otetaan huomioon monia asioita. – Erinomaisen kaunokirjallisen tason lisäksi olemme pyrkineet huomioimaan monenlaisia lukijoita houkuttelevia kirjoja ja eri-ikäisille suunnattuja teoksia, toteaa raadin kolmas jäsen, lasten- ja nuortenkirjallisuudentutkija Myry Voipio. – Samastumispintaa on yhtä lailla tytöille, pojille kuin itseään vaikkapa queeriksi tai gender-blenderiksi kutsuville.
Vuoden Topelius-ehdokkaissa näkyy esimerkiksi vaikeiden aiheiden ennakkoluuloton käsittely osana sekä realistista perinnettä että fantasiakirjallisuutta. Lydecken-ehdokkaat puolestaan puhuvat paljon ystävyyden, rakkauden ja mielikuvituksen tärkeydestä osana elämää. Raadin mukaan tämän vuoden lasten- ja nuortenkirjoista kaikkineensa välittyy vahva sanoma ystävyyden ja rakkauden merkityksestä. – Tärkeitä ovat myös kysymykset identiteetin etsinnästä, erilaisuuden kohtaamisesta ja uskalluksesta kohdata omia pelkoja.
”Kuka löytää kirjan ilman vinkkiä?”
Lasten- ja nuortenkirjallisuudesta uutisoidaan Topelius- ja Lydecken-raadin mukaan turhan vähän: – Vuoden suurin huomio kohdistuu yleensä lasten- ja nuorten Finlandia-ehdokkaisiin, vaikka vuosittain julkaistaan paljon huikean hyviä ja tärkeitä aiheita käsitteleviä teoksia. Tieto näistä kirjoista olisi ensiarvoisen tärkeää niin lasten ja nuorten vanhemmille kuin heidän kanssaan työtä tekeville. Kuka löytää uuden kirjan ilman tietoa tai vinkkiä, jos ei jo valmiiksi seuraa alaa?
Lapset ja nuoret haluavat lukea kirjallisuutta myös omasta ajastaan ja nykykielellä. – Usein vanhemmat suosittelevat itselleen rakkaita kirjoja, mutta lasta tai nuorta kiinnostaisi enemmän jokin uusi, puheenjohtaja Erho pohtii. – Klassikkojen arvoa tämä ei tietenkään vähennä.
Nostamalla esiin enemmän lapsille ja nuorille suunnattuja kirjoja voitaisiin lisätä myös kiinnostusta lukemisharrastusta kohtaan. – Mitä enemmän on tietoa tarjonnasta, sitä helpommin kaikenikäiset voivat löytää itseään kiinnostavia tarinoita.
Topelius- ja Arvid Lydecken -palkinnot jakaa vuosittain Suomen Nuorisokirjailijat ry. Topelius-palkinto myönnetään ansiokkaalle nuortenkirjalle ja Lydecken ansiokkaalle lastenkirjalle.
Palkintojen saajat julkistetaan 12.1. 2018.
Grafomania onnittelee kaikkia ehdokkaita –
erityislämmin onnenhalaus Kirstille!
Mila
8 kommenttia
Comments feed for this article
4 joulukuun, 2017 klo 5:34 pm
terhimaarit
Sydämelliset onnittelut Kirstille & kaikille muille ehdokkaille & ehdokaskirjoille! ❤ Nämä ovat aina mukavia uutisia.
4 joulukuun, 2017 klo 7:10 pm
Ansu K.
Lämpimät onnittelut Kirsti! Pönttö on ihana. Ja onnea myös muille ehdokkaille.
5 joulukuun, 2017 klo 8:40 am
Leena
Onnea Kirstille, jonka Pönttö on kaikkea muuta kuin Pönttö.
8 joulukuun, 2017 klo 9:49 am
annelitre
Hyviä ehdokkaita taas. Henkilökohtaiset peukkuni Pöntölle ja Kurnivamahaiselle kissalle. Pönttö tavoittaa ihmeellisesti nuoren ihmisen maailman. Monesti tuli mieleen, että juuri tuollaista se oli. Noin minäkin ajattelin. Heränneistä muistoistakin siis Pöntölle kiitokset.
8 joulukuun, 2017 klo 10:35 am
Raili
Onnea, onnea, Kirsti! Lajisi on aika vaikea, mutta sitäkin tärkeämpi. Sinä onnistut siinä, ihanaa!
Onneksi olkoon ehdokkuudesta myös kilpakumppaneillesi. – Vaikka väärinhän tässä on sanoa kilpa. Kirjallisuusasiat ovat niin makuasioita, että jo ehdokkuus kertoo hyvin tehdystä kirjasta ja onnistumisesta.
9 joulukuun, 2017 klo 9:49 am
kirsti k
Lämmin kiitos kollegat armaat, jotka tiedätte, miten paljon ehdokkuus merkitsee. Olen iloinen ja ylpeä Pöntöstä! Kirja sukeltelee teemassa, jota olen käsitellyt jollain tasolla kaikissa kirjoissani: loputon räpellys kohti aikuisuutta, josta en vieläkään saa tolkkua.
Anneli kiittää Pönttöä ”heränneistä muistoista”. Samalla tavalla minuun ovat vaikuttaneet Merja Otavan kirjat. Pönttö kumartaa niille.
Hauskaa, että Raili ottaa esiin kilpailemisen. Kavahdin ensin Milan otsikkoa ”Pönttö kisaa Topeliuksesta”. Kääk. Olen fyysisissä suorituksissa järkyttävän kilpailuhenkinen, mutta kirjoittamisessa en tahtoisi kisailla. Jo ehdokkuus on niin suuri tunnustus, että palkittakoon mikä teos tahansa, se on joka tapauksessa upea!
12 joulukuun, 2017 klo 10:02 am
Nimetön
Leikkimielisesti ”kisaa”, Kirsti. ❤
Jo ehdokkuus on huippua ja palkinto.
Eikä näissä palkinnoissa mielestäni ole "voittajia", vaan hyvästä syystä esille ehdokkaiksi nostettuja ja palkittuja.
Mila (ei pääse nyt kirjautumaan)
12 joulukuun, 2017 klo 5:10 pm
kirsti k
Jep Mila, ymmärsin leikkimielisyyden hetimiten, mutta olenhan tunnetusti tosikko. Ja allerginen kaikelle kilpa-termistölle kirjallisuuspalkintojen yhteydessä.