Hep! Tänään on julkistettu lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokaskirjojen lista. Samalla kun ehdokaslistat antavat tunnustusta kirjojen tekijöille, ne toimivat vinkkeinä lukijoille ja kirjojen ostajille. Eikun valitsemaan upealta listalta, jolta löytyy luettavaa kaikenikäisille ja moneen makuun.

Tomi Kontio & Elina Warsta: Koira nimeltään Kissa tapaa kissan, Teos 2019

”Lempeä ja viisas kirja hetkessä olemisesta, ystävyydestä, itsenäisyydestä ja turvasta. (…) Kokonaisuudessaan teos tarjoaa elämyksiä monenikäisille lukijoille.”

*

Maria Laakso: Taltuta klassikko! Kuvitus Johanna Rojola, Tammi 2019

”Riemastuttavan hauska ja asiantunteva opas, joka taatusti karistaa ennakkoluuloisimmankin lukijan ajatukset klassikkojen tylsyydestä. (…) Viihdyttävä teos tarjoaa uusia näkökulmia myös aikuislukijalle.”

*

Kaija Pannula Netta Lehtola: Kettujuttuja – Kolme hännäkästä tarinaa, WSOY 2019

”Kasvamista, surun käsittelyä ja ystävyyttä lempeästi käsittelevät tarinat nivoutuvat yhtenäiseksi kertomukseksi, joka tuo esiin elämän haurauden, mutta myös sen rikkauden ja ilon.”

*

Anniina Mikama:  Huijarin oppipoika, WSOY 2019

”Mukaansatempaava tarina, jossa eri aikakaudet sekoittuvat kiehtovasti keskenään. (…) Seikkailullisen juonen ohella teemoiksi nousevat muun muassa oman polun etsiminen, teknologian mahdollisuudet ja vaarat sekä ystävyyden voima.”

*

Lena Frölander-Ulf: Nelson Tigertass, Förlaget, Nelson Tiikeritassu, suomentanut Jaana Nikula, Teos 2019

”Viisas ja vaikuttava lastenkirja, jossa on perinteisen seikkailu-ja saturomaanin tuntua. Teos käsittelee koskettavasti nyky-yhteiskunnan epäkohtia, mutta säilyttää silti toiveikkuutensa”

*

Marisha Rasi-Koskinen: Auringon pimeä puoli, WSOY 2019

”Kunnianhimoinen ja monitasoinen romaani tempaa lukijansa aikamatkalle ja haastaa miettimään, onko lineaarinen aikakäsitys ainoa tapa hahmottaa elämää (…) Teoksessa yhdistyy taitavasti monia eri genrejä: se on aikamatka, kasvutarina, dystopia, jonka takana heijastuu utopia; se on tarina vallasta ja totalitarismista sekä luonnon ja ihmisen vuorovaikutuksesta.”

*

Kirjojen luonnehdinnat ovat otteita palkintolautakunnan perusteluista. Lautakuntaan kuuluivat äidinkielenopettaja Hilkka Lamberg (pj.), kuvataiteilija Anssi Kasitonni ja erikoiskirjastovirkailija Henriika Tulivirta. Palkinnon saajan valitsee muusikko, näyttelijä Olavi Uusivirta.

Lautakunnan puheenjohtaja Hilkka Lamberg puhui painavia ehdokkaiden julkistustilaisuudessa pitämässään puheessa: ”Kotimainen lasten- ja nuortenkirjallisuus voi hyvin. Ainakaan sen tasosta ei voi syyttää nuorten laskevaa lukemisintoa. Mistä sitten johtuu, että hyvät kirjat eivät aina tavoita kohderyhmäänsä? Luulen, että vasta sitten, kun lasten- ja nuortenkirjallisuus nostetaan mediassa tasavertaiseen asemaan muun kirjallisuuden kanssa, sillä on mahdollisuus nousta esille aikuisten keskusteluissa, aikakauslehtien palstoilla, ajankohtaisohjelmissa, blogeissa ja kirjastojen julkistetuissa varauslistoissa.”

Huomenna Tampereella otetaan yksi askel kohti tasavertaisuutta, kun (lasten- ja nuortenkirjallisuuden) Roosalupin vieraiksi saapuvat kirjailijat Magdalena Hai, Jari Mäkipää ja Alexandra Salmela. Tilaisuudessa keskustellaan ilman etuliitteitä kirjailijan työstä, vieraiden tuoreimmista teoksista, kirjoittamisesta ja kirjallisuudesta. Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan.

Lastenkirjat ovat kaikille, aikuistenkirjat vain aikuisille!

Kirsti

Advertisement